Haberler

Diyarbakır Ek Olayların Gölgesinde Kitap Fuarı

Diyarbakır'da, kepenk kapatma eylemleri ve korsan gösteriler sürerken, TÜYAP'ın bu yıl ikincisini düzenlediği ve duyurusunu Türkçe, Kürtçe ve Arapça yaptığı Kitap Fuarı da bugün açıldı.

Diyarbakır'da, kepenk kapatma eylemleri ve korsan gösteriler sürerken, TÜYAP'ın bu yıl ikincisini düzenlediği ve duyurusunu Türkçe, Kürtçe ve Arapça yaptığı Kitap Fuarı da bugün açıldı. 21 Mayıs'a kadar açık kalacak fuara, yaklaşık 100 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu katılıyor. Konferans, söyleşi, panel ve şiir dinletileri etkinliklerinin yanında, aralarında Murathan Mungan, Ayşe Kulin, Tarık Ziya Ekinci, Oya Baydar, Ece Temelkuran, Mıgırdiç Margosyan, Can Dündar, Ahmet Telli, Melek Ulagay, Bejan Matur, Yavuz Ekinci, Şeyhmus Diken'in de bulunduğu 300 yazar ve şair, okurlarıyla, imza günlerinde buluşacak.

Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen Diyarbakır 2'nci Kitap Fuarı, bu yıl bölgedeki olayların gölgesinde kaldı. İlköğretim ve liselerden öğrencilerin getirildiği fuara katılan yayıncılar, ilk gün olmasına rağmen, ilginin az olmasından yakındı. Kürtçe kitaplar basan yayınevleri ise Şırnak'ta güvenlik güçleriyle girdikleri çatışmada öldürülen 12 PKK'lıyı temsilen, stantlarına siyah bez üzerine 12 karanfil astı.

CELAL: BİLGİSAYARLARA EL KONULMAYAN BİR ÜLKE İSTİYORUZ

Fuarın açılışını ise Tarım Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Hafize İpek, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bedii Omay, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Kutbettin Arzu, Diyarbakır Baro Başkanı Mehme Emin Aktar, CHP Parti Meclisi üyesi Ercan Karakaş ve yazarlar gerçekleştirdi.

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal açılış konuşmasında, çok yoğun ve hareketli günlerden geçtiklerini, siyasi ortamın hareketliğinin yanında yayıncılık ortamı açısından da çok hareketli, dikkat çekici gelişmeler olduğunu söyledi. Celal, son günlerde sık sık arka arkaya basın özgürlüğünü, yayınlama özgürlüğünü engelleyen gelişmelere şahit olduklarını, 60 bin internet sitesinin yasaklandığını hatırlatarak, "Şu anda Türkiye de hapishanelerde 67 yazar gazeteci yayıncı bulunuyor. Bunlardan bir kısmı da Diyarbakır hapishanesinde. Ben öncelikle bu fuarı hapishanelerde yatan gazetecilere, yazarlara ve yayıncılara adıyorum. Biz Türkiye'nin her türlü özgürlüklerin yaşandığı bir ülke olduğunun herkesin fikrini özgürce ifade edebildiği yazabildiği daha ifade etmeden bilgisayarına el konulmayan bir ülke olmasını istiyoruz. Bu fuarlarında onlara ışık tutmasını diliyoruz" dedi.

HAFİZE İPEK: BARIŞI KAYBETMEKTEN ENDİŞELİYİM

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hafize İpek ise, konuşmasına Kürtçe selamlama ile başladı. Yazının, sözlü kültürün ve ilk edebi eserlerin verildiği Mezopotamya coğrafyasının uzun yıllar edebi değerlerini toprak altında saklı tutmak zorunda kaldığını söyledi. Şırnak'ta 12 PKK'lının öldürülmesini hatırlatan İpek, "Bugün Türkiye barışı büyük bir sınavdan geçiyor. Canın toprağa düştüğü, kanın aktığı, gözyaşının döküldüğü bir coğrafyada emin olun hiçbir şey ama hiçbir şey sağlıklı konuşulamaz, sağlıklı düşünülemez. Can kaybetmek büyük bir acıdır. Endişem odur ki biz barışı kaybedeceğiz. Lütfen barışı kaybetmemek için bir şeyler yapalım" diye konuştu.

VALİ TOPRAK: ÇOCUKLARA SUÇ UNSURU DEĞİL, KİTAP VERELİM

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak da düşünce hayatında önemli rahatlamalar olduğunu ifade ederek şöyle dedi:

"Biz suç ve suçluluğa giden yolda çocuklarımızın eline suç unsurlarını ceza unsurlarını vermektense, toplum olarak o ilgili, bunları yapanlar adına konuşuyorum, biz o çocuklarımızın eline gençlerimizin eline bu ifade ettiğimiz güzellikleri içinde barındıran kitapları eğer verirsek geleceğimiz çok daha güzel olacaktır. Biz suç ve suçluluğa giden yolda çocuklarımıza gençlerimize 7'den 77'ye ceza noktasına götüren unsurlar değil, şiddet içeren unsurlar değil, kitapları verelim ki kitapla birlikte geliştirelim. "

Fuarın açılışının ardından stantları geçen Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, yazarlar Mıgırdiç Margosyan ve Şeyhmuz Diken'in kitaplarının bulunduğu yayınevinin stanttını ziyaret etti. Margosyan, Türkçe, Kürtçe ve Ermenice imzaladığı kitabını Bakan Eker'e hediye etti.

Doğan Kitap stanttını da ziyaret eden Bakan Eker, yazar Yavuz Ekinci ile Kürtçe kitabı üzerine konuştu.

DOĞAN KİTAP'A KÜRTÇE İLGİSİ

Fuarın ilgi çeken yazarları arasında ise, Doğan Kitap'ın ilk Kürtçe kitabı olan Tene Yazılan Ayetler (Ayeten Li Can Nivisandi) kitabının yazarı Yavuz Ekinci oldu. Gün boyu Doğan Kitap stanttını ziyaret eden, okuyucular ve yayıncılar kitabın yazarı ile sohbet etti. Yazar Ekinci, fuar kapsamında okuyucularıyla birde söyleşi de buluştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title