Haberler

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren Ekonomik Koordinasyon Kurulu Toplantısına Katıldı

Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplantısına Katılmak Üzere Batman'a Gelen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Bölgenin İş Adamları ve Oda Başkanları ile Bir Araya Geldi.

Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısına katılmak üzere Batman'a gelen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, bölgenin iş adamları ve Oda başkanları ile bir araya geldi.

TPAO Kristal Park'ta bir konuşma yapan Bakan Nazım Ekren, GAP (Güneydoğu Anadolu Projesi) projesinin önemine değindi. Toplantının basına açık bölümde konuşan Bakan Ekren, "60. Hükümet için son derece önemli kilometre taşı olacak tarih 2023 tarihidir. Bu da Cumhuriyetimiz'in 100. kuruluş yıl dönümüdür. Bu tarihte ekonomimizin dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasına girmesini planlıyoruz. Bu iki hedefi birlikte düşündüğümüzde kendine güvenen iddialı dünya insanı, dünya firması ve dünya devletini

birlikte üreteceğimiz bir toplumu da yine birlikte inşa edeceğimizi de sizlerle paylaşmak isterim" dedi.

9. Kalkınma Planı'nı kapsayan 2007-2013 döneminde 5 tane gelişme ekseni belirlediklerini ifade eden Devlet Bakanı Nazım Ekren, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Belirlenen eksenlerden bir tanesi de bölgesel gelişimin sağlanmasıdır. Bu çerçevede bölgesel gelişme politikalarının merkezi düzeyde etkinleştirilmesi, yerel dinamiklere dayalı gelişmenin sağlanması, yerel düzeyde kurumsal kapasitenin arttırılması ve son olarak da kırsal kesimde kalkınmanın sağlanması olarak ifade edebiliriz."

Bakan Ekren, bölgesel kalkınmanın ve gelişmenin en önemli amacının Türkiye'nin her bölgesini, her ilini, her ilçesini, her beldesini, her köyünü kalkınma ve gelişme projelerinden faydalandırmak olduğunu belirtti. GAP projesinin özel bir önemi olduğunu aktaran Bakan Ekren, "Önemli devlet projelerinden bir tanesi dolayısıyla burada bulunmamızın nedeni, proje kapsamında bugüne kadar neler yapıldı, mevcut durum nedir ve yerel temsilcilerle, yerel aktörlerle yeni dönemde ne düşündüklerini bürokrat

arkadaşlarla karşılıklı değerlendirerek yeni bir açılım başlatmaktır" diye konuştu.

GAP PROJESİ BİTTİĞİNDE 3.8 MİLYON KİŞİ İŞ SAHİBİ OLACAKTIR

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, GAP'ın bitmesiyle birlikte 1.82 milyon hektar alanın sulanmasının sağlanacağını kaydetti. Proje kapsamında yılda 27 milyar kilowat saat hidroelektrik enerjisi üretiminin planlandığını da aktaran Bakan Ekren, 1989 yılında başlayan GAP projesinin tamamlanmasıyla kişi başına gelirin ortalama yüzde 210 artacağını belirtti. Bakan Ekren, projenin bitmesiyle bölgede 3.8 milyon kişiye istihdam sağlanacağının da altını çizdi.

GAP BİR DEĞİŞİM PROJESİDİR

GAP projesinden övgü ile söz eden Bakan Ekren, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dolayısıyla GAP çok sektörlü entegre, sosyal kültürel ekonomik bir değişim ve gelişim projesidir. Şu ana kadar yapılan harcamalar dikkate alındığında ortalama yüzde 60'ı tamamlamış bulunmaktadır. GAP projesinin önemli ayağını oluşturan tarımın tamamlama oranı yüzde 23- 26. Enerji için bu oran yüzde 85, ulaştırma ve haberleşme yüzde 45, turizmde yüzde 32, diğer sektörlerde de yüzde 94 olarak tamamlanmıştır. 2002 yılından itibaren GAP'a yapılan yatırımlarının, toplam Türkiye içindeki kamu yatırımlarına

oranına bakıldığında 5.9, 5.8, 6.8, 7 ve 7.2 gibi giderek artan bir trend göstermiştir. Dolayısıyla son 5 yıllık ortalama yüzde 7 civarındadır. GAP kurulduğundan beri ortalama yüzde 7 ile 7.2 civarındadır. Bir diğer önemli kritik nokta ise Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında yer alan 9 tane ilin ihracat rakamlarındaki gelişmelerdir. 2002 yılında bölgenin toplam ihracatı ortalama 690 milyon dolarken 2007 yılı sonu itibari ile bu rakam 2.5 milyar dolara yükselmiştir. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın

destek verdiği AB ile finansman desteğinin sağladığı proje kapsamında GAP'ın tümü için geçerli olabileceği düşündüğümüz sektörler şunlardır. Bir tanesi yenilenebilir enerji, ikincisi organik tarım ve organik giysi ve sonuncusu turizmdir".

Toplantı daha sonra basına kapalı devam etti.

(MŞY-ZG-CMH-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title