Haberler

Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen Çin'de

Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, Türkiye ve Çin Arasındaki Ticaret Hacminde Yaşanan Dengesizilik Nedeniyle İlişkilerin 'Sürdürülemez' Bir Nitelik Taşıdığını, Çin Pazarının da Türk Mallarına Tamamen Açılması Gerektiği Söyledi. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Yatırım Alanında Çin'in Çok Büyük Fonlarının T...

Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, Türkiye ve Çin arasındaki ticaret hacminde yaşanan dengesizilik nedeniyle ilişkilerin `sürdürülemez` bir nitelik taşıdığını, Çin pazarının da Türk mallarına tamamen açılması gerektiği söyledi. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, yatırım alanında Çin`in çok büyük fonlarının Türk hisselerine ve Türkiye`deki doğrudan yatırımlara yönlendirilmesinin iki ülke arasında daha istikrarlı ve kalıcı bir işbirliğinin oluşturulması açısından önemli olduğunu söyledi. Bakanı Tüzmen, Çin`e yaptığı ziyaret çerçevesinde Pekin`de düzenlenen `Türkiye-Çin İş Yatırım ve Ticaret Fırsatları Semineri`nin açılışında bir konuşma yaptı. Bakan Tüzmen seminerden önce de Çin Ticaret Bakanı Bo Xilai ile de kısa bir süre görüştü.

Tüzmen seminerde yaptığı konuşmada, Türkiye`nin dış ticaret politikalarının aynı zamanda katma değeri yüksek ve teknoloji yoğun ürünleri ihraç etme çalışmaları üzerinde yoğunlaştığını belirterek, Türkiye`nin günümüzde gerek pazar, gerek ürün bazında ihracatını çeşitlendirerek 200`den fazla ülkeye yaklaşık 19 bin çeşit ürün ihraç ettiğini söyledi. Türkiye`nin diğer ülkeler ile olan ticari ilişkilerini serbest ticaret zemininde sürdürme hususunda güçlü bir kararlılık gösterdiğini ifade eden Tüzmen, Türkiye`nin amacı, gelişen ekonomik ilişkiler ağı içinde 2030 yılında dünyanın en büyük ekonomisi haline gelecek olan Çin ile de özel ve stratejik ilişkiler kurmak olduğunu belirtti.

¨ÇİN’DEN YAPILAN İTHALATA 6.9 MİLYAR DOLAR, İLİŞKİLER `SÜRDÜRÜLEMEZ` NİTELİKTE¨

Son dönemde önemli gelişme gösteren Çin`den ithalatın 2005 yılında yüzde 54 oranında artarak 6,9 milyar dolara yükseldiğini hatırlatan Bakan Tüzmen, böylece Çin`in Türkiye`nin Almanya, Rusya ve İtalya`dan sonra fazla ithalat yaptığı 4’üncü ülke konumunda olduğunu söyledi. Tüzmen bu rakamın 2006 yılı sonunda 9 milyar dolara yaklaşacağını ifade etti. Tüzmen, Türkiye Pazar kapılarının Çinli firma ve kuruluşlara sonuna kadar açık olduğunu belirterek, önemli olanın Çin`in de pazarını tümüyle Türk mal ve hizmetlerine açmayı öngören kararlarını alması ve uygulamaya geçirmesi olduğunu söyledi. Tüzmen, Çin`in önümüzdeki dönemde uygulanacak ¨Pazara Giriş Projesine¨ destek vererek, Türk ürünlerinin ülkeye girişinin kolaylaştıracağı politikaları geliştirmesini beklediklerini kaydetti.

Tüzmen şunları söyledi: İhracat ve ithalattaki gelişmelere bakıldığında, Çin’den dolu olarak limanlarımıza gelen her 10 konteynırdan sadece biri dolu olarak Çin’e dönmektedir. Taktir edeceğiniz üzere, ülkeler arasında bu tür bir ticari ilişki ‘sürdürülemez’ bir nitelik taşımaktadır. Diğer bir deyişle, ikili ticaretimizin mevcut yapısı sağlıksızdır ve bu durum Çin’in de yararına değildir. Peki ne yapabiliriz? Kazan-kazan ilkesine dayalı ticaret ve ekonomik işbirliğini oluşturmak temel hedefimiz olmalı.

Önemli olan Çin’in de pazarını tümüyle Türk mal ve hizmetlerine açmayı öngören kararları alması ve uygulamaya geçirmesidir.Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, yatırım alanında Çin`in çok büyük fonlarının Türk hisselerine ve Türkiye`deki doğrudan yatırımlara yönlendirilmesinin ik i ülke arasında daha istikrarlı ve kalıcı bir işbirliğinin oluşturulması açısından önemli olduğunu söyledi.

ÇİN TİCARET BAKANI BO: 4 ALANDA İŞBİRLİĞİ YAPABİLİRİZ

Çin Ticaret Bakanı Bo Xilai de yaptığı konuşmada, Türkiye ile ekonomik ve ticari alanda 4 alanda işbirliği yapabileceklerini söyledi.Türk ve Çinli müteahhitlerin üçüncü ülkelere yönelik işler yapabileceklerini ifade eden Bo, iki ülke sanayicilerinin ortak üretim yapıp bunları Avrupa ve diğer ülkelere ihraç edebileceklerini kaydetti. Hizmet sektöründe de işbirliği olanakları olduğunu kaydeden Bo, 2004 yılında Türkiye`ye 30 bin Çinli turist, 2005 yılında da 80 bin Çinli turistin geldiğini hatırlattı. Çinli turistlerin Türkiye`ye gitmesi konusunda çağrıda bulunduğunu kaydeden Bo, ¨Çinli turistler Türkiye`ye gitmeli, Türkiye`nin parlak tarihi görmeliler. Türkiye hem batı kültürünün etkileri var hem de doğu kültüründen vazgeçmedi¨ dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title