Haberler

Denizlili çiftçiler kekik üretiminden 90 milyon TL kazanacak

Güncelleme:

Türkiye'de üretilen 15 bin 895 ton kekiğin 14 bin 9 tonunun üretildiği Denizli'de hasat dönemi başlarken, kentteki çiftçilerin bu yıl kilogram fiyatı 7-8 TL arasında satılması beklenen kekikten yaklaşık 90 milyon TL gelir elde etmesi bekleniyor.

Denizli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Denizli Ziraat Odası Başkanlığının katkılarıyla Pamukkale ilçesi Gözler Mahallesinde 'Kekik Hasat Şenliği' yapıldı. Etkinliğe Vali Hasan Karahan, Pamukkale Kaymakamı Hayrettin Balcıoğlu, Tarım ve Orman İl Müdürü Yılmaz Erkaya, Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki, Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici ve çiftçiler katıldı.

Etkinlikte konuşan Erkaya, 2000'li yıllardan sonra Denizli'de, İzmir kekiği türünün tarla yetiştiriciliğine geçilmesiyle önemli değişimler yaşandığını hatırlattı. 2018 yılı Türkiye geneli kekik üretiminin 15 bin 895 ton olduğunu ve bunun da 14 bin 9 tonunun Denizli'de yetiştirildiğini belirten Erkaya, "2019 yılında 135 bin dekar alandan 14 bin ton kekik rekoltesi bekleniyor. Kekiğin kilogram (kg) fiyatının ise 7-8 TL arasında olması bekleniyor. İlimiz çiftçilerine de 90 milyon TL civarında katkısı olacağını düşünüyoruz" dedi.

"Kekik rekoltesinde azalma olsa da bereketli bir hasat dönemi olacak"

Tarım arazi yollarının açılması başta olmak üzere çiftçilerimizin çalışmalarını kolaylaştıracak her türlü desteği vermeye devam edeceklerini kaydeden Başkan Örki ise çiftçilere çalışmalarında kolaylıklar diledi.

Kekik bitkisinin Pamukkale ilçesine katma değer sağladığını ifade eden Kaymakam Balcıoğlu'da kekiğin çiftçiler için önemli bir geçim kaynağı olduğunu aktardı. Kaymakam Balcıoğlu, yıl içerisinde düzensiz yağışların olması, mart ve nisan aylarının kurak geçmesi nedeniyle kekik rekoltesinde azalma olsa da bereketli bir hasat dönemi olacağını dile getirerek, bereketli bir hasat sezonu olmasını temenni etti.

"Yıllık 61 milyon dolar gelir elde edilmekte"

Vali Karahan ise törende yaptığı konuşmada, dünya kekik ihtiyacının yaklaşık yüzde 75'nin Denizli tarafından karşılandığına dikkat çekerek, "Dünya kekik ihtiyacının yüzde 75'i ülkemiz tarafından, ülkemiz ihtiyacının ise yüzde 80'ni İlimiz tarafından karşılanmakta. Bu sayede yıllık 61 milyon dolar gelir elde edilmekte. Devlet olarak her zaman çiftçimizin emeğinin ve alın terinin karşılığını alması için her türlü desteğin verilmeye devam edileceğiz" diye konuştu.

Program, protokol üyelerinin tarlada çiftçilerle birlikte kekik hasadını başlatmasıyla sona erdi. - DENİZLİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

denizli Haberler

Bakmadan Geçme

Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title