Haberler

Cumhurbaşkanlığı: 'İade Sayısında Fark Yok'

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden Yapılan Açıklamada, 'Son 3 Cumhurbaşkanının İlk 126 Günlük Görev Sürelerinde Yaptıkları İşlemlerin Toplamları Birbirine Oldukça Yakın Olup, İade Ettikleri Kararname Sayıları Arasında da Büyük Bir Fark Bulunmamaktadır' Denildi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, ''Son 3 cumhurbaşkanının ilk 126 günlük görev sürelerinde yaptıkları işlemlerin toplamları birbirine oldukça yakın olup, iade ettikleri kararname sayıları arasında da büyük bir fark bulunmamaktadır'' denildi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nde yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı'nın web sayfasına konulan, kanunların yayımlanması ve kararnamelerin imzalanması konusundaki istatistiki bilgilerin bazı gazetelerde ''doğru yorumlanmadığının anlaşıldığı'' belirtildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

''Bir gazetede 126 günlük süreçte atılan imzaların 986 olduğu belirtilerek, 'noter gibi çalıştı' başlığı atılmıştır. Yapılan değerlendirmede cumhurbaşkanlarının olağan uygulamalarının gözardı edildiği görülmektedir. Görevlerinin ilk 126 günlük sürelerinde 10. Cumhurbaşkanı'nın 1061 işlemi, 9. Cumhurbaşkanı'nın da 830 işlemi imzaladığı dikkate alındığında, bu dönem için yapılan değerlendirmelerin haksız olduğu açıktır.

Toplamı verilen bu işlemlerin bir bölümü kanunların yayımlanmasına, bir bölümü kararnamelerin imzalanmasına, bir bölümü izinli ve özürlü bakanlara vekalet edilmesine ilişkindir ve yapılan işlemlerin hukuki nitelikleri birbirinden tamamen farklıdır. Yine bu sayıların içinde Cumhurbaşkanının tek başına yaptığı işlemler de yer almaktadır ki, kanunları yayımlama, kararnameleri imzalama veya bazı işlemleri onaylama yetkisinden tamamen farklı olarak burada yetki cumhurbaşkanına aittir.

Örneğin, 'Köşk'e gelen bütün yasaların onaylandığı' belirtilerek eleştiride bulunulmaktadır. Öncelikle, bunun bir onay değil, yayımlama yetkisi olduğunun bilinmesi gerekir. İkincisi, ilk 126 günlük görev süreleri içinde 10. Cumhurbaşkanı, gelen 24 kanunun 24'ünü, 9. Cumhurbaşkanı da 4 kanunun 4'ünü yayımlamıştır. Sayın Cumhurbaşkanımızın görevinin ilk 126 günlük bölümünde, TBMM tarafından kabul edilen ve gönderilen 39 kanundan 1'inin işlemi devam etmekte olup, 38'i yayımlanmıştır. Bunlardan 21'i milletlerarası anlaşmaların onaylanmasının uygun bulunması hakkındadır.''

-''Büyük bir fark bulunmamaktadır''-

Aynı süreler içinde 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in 359, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in 541 Bakanlar Kurulu kararını imzaladığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

''Sayın Cumhurbaşkanımız döneminde de 461 Bakanlar Kurulu kararı imzalanmıştır. Bu süreler içinde atama kararları da dahil olmak üzere, 9. Cumhurbaşkanı tarafından 383, 10. Cumhurbaşkanı tarafından 313 müşterek kararname imzalanırken, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından 369 müşterek kararname imzalanmıştır.

İlk 126 günlerinde 9. Cumhurbaşkanı 1 Bakanlar Kurulu kararını iade ederken, 10. Cumhurbaşkanı Bakanlar Kurulu'nun bütün kararlarını imzalamış; 9. Cumhurbaşkanı 9 müşterek kararnameyi, 10. Cumhurbaşkanı ise 5 müşterek kararnameyi geri göndermiştir. Aynı süre içinde Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından geri gönderilen kararname sayısı 2'dir ve iade sebebi hukukidir.

Yine aynı süre içinde 9. Cumhurbaşkanı 47, 10. Cumhurbaşkanı 111 vekalet tezkeresinin (bakanlara vekalet edilmesine ilişkin işlem) tamamını imzalarken, Sayın Cumhurbaşkanımız 108 vekalet tezkeresini imzalamıştır.

Bu verilerden de anlaşılacağı üzere, son 3 cumhurbaşkanının ilk 126 günlük görev sürelerinde yaptıkları işlemlerin toplamları birbirine oldukça yakın olup, iade ettikleri kararname sayıları arasında da büyük bir fark bulunmamaktadır.

Ancak, Sayın Cumhurbaşkanı'nın parlamenter sistemdeki yerinin gereği olarak kararnameleri imzalama yetkisini kullanırken yerindelik denetimi değil, hukukilik denetimi yapmasının uygun olacağı düşünülmektedir. Bugüne kadarki uygulamalar da kararnameleri hukuki bakımdan inceleme ve gerektiğinde uyarı ve tavsiyede bulunma yönünde gerçekleşmiştir.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title