Haberler

Çobanlık 'parası çok hanımı yok' mesleği oldu

Güncelleme:

Türklerin en önemli mesleklerinden biri olan çobanlık 'parası çok hanımı yok' mesleklerden biri oldu. Oldukça iyi getirisi olmasına rağmen kız veren olmadığı için genç erkeklerin çobanlık mesleğini yapmadığını belirten yaşlı çobanlar, mesleği devredecek genç bulamamaktan şikayet ediyor. Kız babalarına seslenen çobanlar, "Bu meslek hanımı gül gibi geçindirir" dedi.

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı kırsal Bağdamlar Köyü sakinlerinden 73 yaşındaki Yusuf Dalar, çobanlık mesleğini icra edenlere kız verilmediği için genç erkeklerin çobanlık yapmadığını söyledi. Keçi güderek 4 çocuğunu yetiştirip ev bark sahibi yaptığını belirten Yusuf Dalar, kendi yaşı ilerlemesine rağmen mesleği devredecek genç bulamadığı için halen keçilerin peşinde dolaştığını söyledi.

Çobanlık 'parası çok hanımı yok' mesleği oldu

"EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALIYORUZ"

Bugün 50-100 keçisi olan bir çobanın 2-3 asgari ücretlinin maaşına denk para kazanmasına rağmen mesleğin artık rağbet görmediğini belirten Dalar, "Geçen yıl peynirin kilosunu 50 liradan sattık. Allah bereket versin iyi para. Bunun yanında her keçi 2'şer oğlak doğursa erkek kurbanlığın tanesi yaklaşık 2 bin lira. Gerçekten emeğimizin karşılığını alıyoruz ama mesleği devredebileceğimiz genç kalmadı" dedi.

Çobanlık 'parası çok hanımı yok' mesleği oldu

KIZ BABALARINA VE GENÇ KIZLARA SESLENDİ

Kız veren olmadığı için, babası çobanlık yapan erkek çocuklarının geliri daha iyi olmasına rağmen başka meslek seçtiklerini belirten Yusuf Dalar, "Benim de 2 oğlum vardı. Evlenecek çağa geldiklerinde kız tarafı 'keçi mi güdeceğiz' diyerek vaz geçti. Böyle olunca da çocuklar asgari ücretli de olsa başka meslek seçmek zorunda kaldı. Çobanlık gerçekten iyi gelir getiren bir meslek. Ancak kızlar toplum baskısı altında kaldığı için çoban koca istemediği için mesleği yürütecek genç erkek kalmıyor. İyi düşünsünler. Geleceğin mesleği tarım ve hayvancılık. Böyle giderse birkaç yıl sonra koyun ve keçileri otlatacak kimse kalmayacak" diyerek genç kızların evlilik kararı verirken çevre baskısı altında kalmamasını tavsiye etti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Muğla Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Real Sociedad Real Madrid maçı CANLI izle! 26 Nisan Arda Güler'in Real Madrid maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir?
500

Yorumlar (5)

Ay kural:

Yem fiyatları artı emek ve karşılığında zarar. Maliyet ile kazanç birbirine denk geliyor. Ellerine hiçbir şey kalıyor.Türkiye de yapılması gereken en zor mesleklerden biri hayvancılık.

23
44
yanıtYanıtla
hanefi hanefi:

Maalesef anlattığı kadar değil. Bugün 50 küçükbaş hayvan satın aldınız diyelim. Yavrusuz satın alırsanız ilk yıl hiç bir getirisi olmayacak ne zamana kadar: Yavrular dünyaya gelene kadar.Ondan sonra süt sağabileceksiniz çünkü. Peki sadece peynir yada sütünü satınca geçindirecek mi? Sıkıntılı. Çadırda oturursan kuru ekmek yersen olur. Maksimum verim alabileceğin zaman : Yavrular büyüyüpte satınca :)

26
35
yanıtYanıtla
baklavacı çeto :

çoban dayı doğru diyor. bu devirde hayvancılık gerçekten çok karlı hayvanın herşeyi para. ayrıca küpe parasını bile saymadım

yanıt7
yanıt4
karantt1:

İŞİN EHLİ DEĞİLSEN NASIL YAPACAN DAYI BİLGİ İSTER EMEK İSTER YAĞMURDA YAŞTA SICAKTA KİM ONUN PEŞİNDE DOLAŞACAK BU DEVİRDE KİM DÖNER BAKAR O KEÇİYE KOYUNA İLK BAŞTA KOKUSUNDAN YAKLAŞMAZ HİÇ KİMSE

15
35
yanıtYanıtla
Uğur Duran:

Dayı herşeyi güllük gülistanlık anlatıyor maşallah. öyle güzel anlatmış ki insanın işi gücü bırakıp 10-15 hayvan alıp besleyesi geliyor ama işin aslı öyle değil. maliyetler ve işin riski işin içine girince o kadar da kolay olmadığını göreceksiniz.!!

29
17
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title