Haberler

Çiğ Köfte Tehlikeli Gıdalar Arasında Yer Alıyor

Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin/gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Tarafından Yapılan Laboratuvar Araştırmasında, Çiğ Köftenin Riskli Gıdalar Arasında Yer Aldığı Tespit Edildi.

Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin/Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü tarafından yapılan laboratuvar araştırmasında, çiğ köftenin riskli gıdalar arasında yer aldığı tespit edildi.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde en çok tüketilen gıdaların başında gelen çiğ köftenin lezzetli olduğu kadar insan sağlığı açısından da bir o kadar tehlikeli olduğu belirlendi.

Çiğ et ve baharatla yoğurulan çiğ köftenin lezzetine aldanmamak gerektiğini belirten Doç.Dr. Aydın Vural, "Çiğ etlerin tüketilmesi sonucu insanlarda tifo, paratifo, dizanteri, koli basili gibi gıda hastalıkları görülmektedir" dedi.

Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin/Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Aydın Vural, yapılan incelemelerde, çiğ köftenin insan sağlığını ciddi boyutlarda tehlikeye sokacak hastalıklara sebep olduğunun anlaşıldığını bildirdi.

Aydın Vural, çiğ köfte yapımında etin çiğ olarak kullanılması, baharatların fazla miktarda katılması, yapım aşamasında uzun süre elle yoğurulması ve herhangi bir şekilde pişirme gibi sıcaklık uygulaması yapılmadığı için ürünün tehlikeli gıdalar grubunda olduğunu söyledi.

Doç.Dr. Aydın Vural, çiğ köftenin sağlık ve kalite açısından değerlendirilmesinin, yapımında kullanılan kıyma ve diğer tüm katkı maddelerinin kalitesiyle yakından ilgili olduğunu anlattı. Kıymanın, özellikle sağlıklı olmayan hayvanlara ait etlerden hijyenik olmayan koşullarda elde edilmesi ve uygun koşullarda muhafaza edilmemesinin mikro organizmaların üremesini hızlandırdığını anlatan Vural, şöyle konuştu: "Çiğ etlerin tüketilmesi sonucu tifo, paratifo, dizanteri, koli basili gibi gıda zehirlenmesi yapan birçok bakteri, virüs (Hepatit A) ve paraziter hastalık (sistiserk, trichinella spiralis) etkeni insanlara bulaşabilmektedir. Çiğ köfteye değişik kaynaklardan bulaşan bu mikroorganizmalar gıda zehirlenmesi ve enfeksiyonlara neden olarak insanlarda çok ciddi sağlık riskleri oluşturabilmektedir. Özellikle sıcak mevsimler ve tüketime kadar geçen süre içerisinde çiğ köftenin ortam sıcaklığında saatlerce beklemesi tehlikenin boyutunu artırmaktadır." Çiğ et, bulgur, soğan, salça ve farklı baharatlar ile elle yoğurulup yemeye hazır hale getirilen çiğ köftenin üretileceği mekanların hijyenik olmasına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Aydın Vural, şöyle konuştu: "Çiğ köfte yapımı sırasında temiz olmayan eller, saç, sakal, bıyık, giysi veya kullanılan alet ve ekipmanlardan, kullanılan baharat ve yeşillik malzemesinden birçok mikroorganizma bulaşabilir. Çiğ köfte tüketiminden tamamen vazgeçmek mümkün olmadığına göre, çiğ köfte alırken veya tüketirken sağlıklı kıyma, kaliteli ve sağlık açısından tehlike içermeyen malzemeden hazırlanmış olmasına dikkat etmeliyiz." (AYŞ-AŞ-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title