Haberler

Çiçek: Yargıya Saygımızdan Dolayı Konuşmuyoruz

Hükümet Sözcüsü Çiçek, Kapatma Davasının Ekonomiyi Olumsuz Etkileyebileceğini Belirtti, 'Yargıya Saygımızdan, Dolayı Söylemesek Bile, Bu İşle Uğraşanlar Yazıyor Söylüyor.' Dedi.

Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, AKP hakkında açılan kapatma davasının ekonomik istikrarı olumsuz yönde etkileyebileceğini belirterek, "Davanın açılmış olmasının bir olumsuz etkisinin olduğunu, yargıya saygımızdan, yargılama sürecine müdahale etmek istemediğimizden dolayı söylemesek bile, bu işle uğraşanlar yazıyor söylüyor, bu tür yorumları yapıyor" dedi.

Çiçek Bakanlar Kurulu toplantısının ardından kurulun gündemine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Çiçek, konuşmasının başında terörle mücadele kapsamında şehit olanlara başsağlığı diledi ve Galatasaray'ı şampiyonluğundan dolayı kutladı.

-KAMU İHALE YASASI DEĞİŞİYOR-

Kurulda, Türkiye Denetim Standartları ve Kamu Gözetim Kurumu Kanun Tasarısı ve Kamu İhale Kanunu Tasarısı'nın imzaya açıldığını söyleyen Çiçek, Toprak Koruma ve Arazi Kullanma Kanunu'nun gündeme gelmekle beraber imzaya açılmadığını belirtti.

Çiçek, Kamu İhale Kanunu Tasarısı ile ihale ilan sürelerinin kısaltılacağını, gelişigüzel şikayetlerin önleneceğini, iş denetim belgelerinin şartları yeniden düzenleneceğini açıkladı. Tasarıyla sağlık hizmetleri ile güvenlik gibi alanlarda ihale kanunu dışında hizmet alımı yapılacağını söyleyen Çiçek, tasarıda elektronik ihale usulüyle ilgili düzenlemelerin de olduğunu ifade etti.

-"KÖTÜMSER OLMAMIZ İÇİN BİR NEDEN YOK"-

Çiçek, yaklaşık 8 saat süren toplantının en önemli konusunun ise Merkez Bankası'nın faaliyetleri ve uyguladığı para politikası olduğunu belirterek, Merkez Bankası Kanunu uyarınca Başkan Durmuş Yılmaz'ın Bakanlar Kurulu'na sunum yaptığını belirtti. Dünyada ekonomik bir kriz ve kuraklık yaşandığını söyleyen Çiçek, bunların beraberinde getirdiği birçok ekonomik sıkıntıların olduğunu ve bunun da hükümetin en önemli konusu olduğunu kaydetti.

Hükümet Sözcüsü Çiçek, Türkiye'nin köklü reformlar sebebiyle dünyadaki olumsuz gelişmelere rağmen en az etkilenen ülkelerin başında geldiğini dile getirerek, "Bu süreç soğukkanlı bir şekilde sürdürülmelidir. Aynı zamanda daha evvel ilan etmiş olduğumuz ekonomik ve mali politikalara kararlılıkla devam etmemiz gerektiği ortadadır. Bu noktada kötümser olmamız için de bir sebep yoktur" dedi.

-"YARGIYA SAYGIMIZDAN DOLAYI KONUŞMUYORUZ AMA"-

Çiçek, Merkez Bankası Başkanı'nın kapatma davasının getirdiği siyasi belirsizliklerin ekonomiye etkisi konusunda bir değerlendirmesinin olup olmadığının sorulması üzerine, öyle bir değerlendirmenin olmadığını söyledi. Çiçek şeyle devam etti:

"Ancak bilinen bir husus var. Ekonomik istikrar siyasi istikrarla beraber olmadığı zaman bir kısım olumsuz etkilenmelerin olduğunu hepimiz geçmişten biliyoruz. Bugün Türkiye bir kısım şoklara daha dayanıklıysa olup bitenleri daha soğukkanlı karşılayabiliyor ise bunun en önemli nedenlerinden bir tanesi siyasi istikrardır. Eğer bir belirsizlik olacaksa bunun önemli sonuçlarının olacağına hiç tereddüt yoktur. Davanın açılmış olmasının da bir olumsuz etkisinin olduğunu biz söylemesek bile, yargıya saygımızdan, yargılama sürecine müdahale etmek istemediğimizden dolayı söylemesek bile, bu işle uğraşanlar yazıyor söylüyor, bu tür yorumları yapıyor."

İran'ın da PKK'nın bir başka koluna karşı mücadele verdiğini hatırlatan bir gazetecinin "Bu konuda İran'la herhangibir ortak girişim, ortak çalışma söz konusu mu?" sorusu üzerine "Başta komşu ülkeler olmak üzere terörlü mücadele konusunda işbirliği yapılacbilecek kimler varsa bu konuda işbirliği yapmaya çalışıyoruz" dedi.

-"ZAMAN ZAMAN FİKİRLERİMİZ AYRI OLABİLİR"-

Çiçek, bazı bakanların Merkez Bankası'nı eleştirdiğini bundan dolayı da Merkez Bankası Başkanı'nın pozisyonunda bir değişikliğin olup olmayacağı yönündeki bir soru üzerine, "Hayır. O görevini yapıyor. Merkez Bankası'nın konumu belli Sayın Başkan'ın konumu belli, o gereğini yapıyor. Biz hükümet olarak gereğini yapıyoruz. Zaman zaman fikirlerimiz farklı olabilir ama bu illa da bir ayrışma, karşılıklı farklı duruş anlamına gelmez" dedi.

Fikir özgürlüğü bağlamında olaya yaklaşan Çiçek, farklı düşüncelerin ortayı çıkması durumunda, insanların konuştuklarına pişman edilen bir tavır içerisine girilmesinden yakındı. Çiçek, "Hem ekonomide hem başka alanlarda insanlar farklı şeyleri söyleyebilir. Ama sonuçta bir karar alındıktan sonra bu hepimizin bir kararıdır. Merkez Bankası ile hükümet arasında da söylendiği anlamda herhangi bir olumsuz durum söz konusu değil" diye konuştu.

Çiçek, başka bir soru üzerine, toplantıda faiz artırımı konusunun gündeme gelmediğini, para politikalara konusunda gerekiyorsa Merkez Bankası'nın açıklama yapabileceğini söyledi. Çiçek, para politikası konusunun uzun sürdüğü için gündemde olmasına karşın enerji yatırımları konusunun konuşulamadığını açıkladı. (ANKA)

(İG/GB)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
title