Haberler

Çiçek: Tarihimizle Yüzleşmeye Hazırız

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, 'Bizim Tarihimizle Bir Sıkıntımız Yok. Tarihimizle Her Zaman Yüzleşmeye Hazırız' Dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, ''Bizim tarihimizle bir sıkıntımız yok. Tarihimizle her zaman yüzleşmeye hazırız'' dedi.

Bingöl'de partisinin düzenlediği ''Türkiye Buluşmaları'' konferansına katılan Çiçek, daha sonra gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Çiçek, İsveç Parlamentosu'nda 1915 olaylarına ilişkin alınan kararın hatırlatılması üzerine, artık günümüz dünyasında böyle ''izansız, hasmane, barış sürecine katkı vermek yerine barış sürecini tıkayan, normalleşmeyi engelleyen'' tasarıların çok doğru olmadığını söyledi.

Kararın siyasi nitelikte olduğunu ifade eden Bakan Çiçek, şunları kaydetti:

''Bizim tarihimizle bir sıkıntımız yok. Tarihimizle her zaman yüzleşmeye hazırız. Ama başta Ermeni diasporası olmak üzere bazı ülkeler, tarihin bu yönüyle yüzleşmek niyetinde değiller. Öyle olsaydı bu işi tarih komisyonlarına bırakır, bilim adamları bunları karara bağlardı. Halbuki parlamentolarda bir tek kişinin şu ve ya bu şekilde karar vermesiyle son derece yanlış, yakışıksız ve anlamsız kararlar alınabilmektedir. Bu yolun açılmasını doğru bulmuyoruz. Çünkü bu yol açıldığında birçok ülke kendi konumlarını izah edemezler. Bugün bu kararları alan birçok ülke kendi varlıklarını, başkalarının hakları üzerine inşa etmişlerdir. Onun için bu kararlar maalesef siyasi kararlardır.''

Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi ve Kafkaslarda barışın sağlanması için bir protokol gerçekleştirildiğini anımsatan Çiçek, ''Bunlar bu gelişmeyi törpüleyen, engelleyen gelişmeler olarak değerlendirilebilir'' diye konuştu.

Bakan Çiçek, bir gazetecinin, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi için hazırlanan protokolün TBMM'den geri çekilmesi isteğinin hatırlatılması üzerine de şunları söyledi:

''Bize düşen, olup biteni soğukkanlı bir şekilde düşünmektir. Tepkisel yaklaşımlar her zaman doğru sonuç çıkarmaz. Ülkemizin yararına olan neyse bunu aceleye getirmeden çok yönlü değerlendirmemizde fayda var. Muhalefetin bu tür söylemlerini de saygıyla karşılıyoruz. İnsanlar, uluslarararası ilişkilerde fevri hareket etmemelidir. Soğukkanlı davranmalı, getirisini, götürüsünü iyi hesap etmelidir. Bu uzun bir süreçtir. Geçmişte, diasporanın faaliyet gösterdiği zamanlarda, Türkiye bu konu üzerinde durmadı. En azında bu protokollerde bu işin tarihçiler tarafından incelenmesi noktasında bir hüküm var. Alınması gereken karar varsa Dışişleri Bakanlığımız çalışır, hükümete getirir ve o zaman alınacak kararda hiç tereddüt etmeyiz. Yeter ki alacağımız karar doğru olsun, ülkemizin yararına olsun. Bu söz konusu olduğunda bir dakika bile tereddüt etmeden kararları alırız.''

-YARGI REFORMU-

Yargı reformuyla ilgili bir soruyu da yanıtlayan Bakan Çiçek, demokrasi konusunun çok partili hayata geçildiğinden beri Türkiye'nin öncelikli meselesi olduğuna işaret etti.

Çiçek, AK Parti hükümetinin iş başına geldiği günden beri çok önemli düzenlemeler yaptıklarını ve daha yapılacak çok düzenlemeler olduğunu söyledi.

En büyük engelin 1982 Anayasası olduğunu ifade eden Çiçek, "Anayasa artık demokratik standartlara uymuyor. Bu Anayasa demokratik standartların yükseltilmesinin önündeki en büyük engel olarak gözüküyor. Kurumlar arası işleyiş, beraberinde bir çok sorun getiriyor. Neticede 82 Anayasası bir vesayet anayasasıdır. Anayasa değişikliği ne kadar erken yapılabilirse bu Anayasa'dan kaynaklanan sorunları da o kadar erken ortadan kaldırmış oluruz" dedi.

Çiçek, Anayasa değişikliği için uzlaşmaya açık olduklarını ve herkesin görüşünü almak istediklerini belirterek, şöyle devam etti:

''Ama herkesin hem mutabık kalıp, hem de bir şey yapmak istemediği konu bu Anayasa konusudur. Bu Anayasa'nın değişmesi gerektiğini herkes söylüyor. Ama adım atmak gerektiğinde olumlu katkı noktasında aynı çabayı görmüyoruz. Bu da bize üzüntü veriyor. Bu Anayasa ile Türkiye yoluna devam edemez. Biz parti olarak beş madde dışında tümünün bir bütünlük içerisinde ele alınmasından yanayız. Bizim niyetimiz, çabamız bu. Buna göre hazırlıkları yaptık.''

-''TÜRKİYE ARTIK IMF REÇETELERİNE MUHTAÇ DEĞİLDİR''-

Hükümetin ekonomik politikalarını da değerlendiren Çiçek, ''Çok şükür Türkiye artık, IMF reçetelerine veya oradan gelecek imkana muhtaç değildir'' dedi.

Türkiye'nin 2000 ve 2001 yıllarında ekonomik kriz yaşadığını, şimdi de dünyada yaşanan krizin Türkiye'de belli ölçüde yansımaları olduğunu anlatan Çiçek sözlerini, "Şimdi yaşadığımız kriz, bizim dışımızda yaşanan bir krizdir. Başkasının zararını gören bir ülkeyiz. Halbuki 2000 ve 2001 krizi Türkiye'den kaynaklanan bir krizdir. O zaman dünyada kriz yoktu. Türkiye'nin kötü yönetimi, istikrarsızlık, güvensizlik Türkiye'yi arka arkaya krizlere sürüklemiştir. Bunun bedelini de ödedik ve hala da ödemeye devam ediyoruz. Birincisi budur. İkincisi ise 2000 ve 2001'deki krizlerde çözüm de dışarıdan geldi, çözecek olan da dışarıdan geldi. Sayın Kemal Derviş'i hatırlarsınız. Halbuki 2009'a geldiğimizde, 2010'a geldiğimizde kriz dışarıdan, çözümü biz kendimiz buluyoruz. Biz baştan beri IMF ile müzakereleri yürütürken oradan gelecek paraya itibar ederek bu müzakereleri yürütmedik. Bugün de IMF ile anlaşmaya gerek duymuyoruz. Bu aynı zamanda Türkiye'nin başarısıdır" diye tamamladı.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title