Haberler

CHP'li Topuz: "Anayasa Komisyonu'nda Faşist Baskı Var"

CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz, Cumhurbaşkanlığıyla İlgili Anayasa Değişikliğinin Görüşüldüğü TBMM Anayasa Komisyonu'nda CHP'li Üyelerin İçtüzükten Kaynaklanan Haklarının Engellendiğini Belirterek, AKP'lilerin "Baskıcı Faşist Yöntemler" Uyguladığını Söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz, Cumhurbaşkanlığıyla ilgili Anayasa değişikliğinin görüşüldüğü TBMM Anayasa Komisyonu'nda CHP'li üyelerin içtüzükten kaynaklanan haklarının engellendiğini belirterek, AKP'lilerin "baskıcı faşist yöntemler" uyguladığını söyledi.

Topuz, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında Anayasa Komisyonu'nun çalışması ve yarın yeniden başlayacak olan cumhurbaşkanlığı seçim takvimiyle ilgili Anayasa Mahkemesi'ne yaptıkları başvuru hakkında açıklamalarda bulundu.

TBMM Anayasa Komisyonu'nda Anayasanın cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili çeşitli maddelerde değişiklik öngören Anayasa değişiklik paketinin müzakereye açıldığını anımsatan Topuz, "Bu Anayasa değişiklik paketi maalesef Cumhuriyet tarihinin hiçbir döneminde olmayan bir usul içerisinde yürütülmektedir" dedi. Yasaların TBMM'ye geldikten sonra üyelerin hazırlanması için 28 saatlik süre verildiğini belirten Topuz, söz konusu değişiklik için birkaç saatlik zaman bile verilmediğini söyledi.

Komisyon çalışmaları sırasında içtüzükten kaynaklanan haklarını kullanmak isteyen CHP'li üyelerin engellendiğini kaydeden Topuz, bu engellemenin bugünkü toplantıda da devam ettiğini belirtti. Topuz, "Anayasa değişiklikleriyle ilgili toplumun hiçbir kesiminin bilgisi yoktur. Anayasa değişikliğinin komisyonda ele alınırken Meclis Genel Kurulunda Cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili oylama yapılacak. Bir taraftan cumhurbaşkanlığı seçim sürecini devam etmiş olduğunu kabul ediyorlar. Öteki taraftan da Cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili sistemi de dejenere edecek sistem içinde çok düşünülmesi gereken sakıncalar yaratacak Anayasa değişikliğini de komisyonda görüşmeye devam ediyorlar. Biz CHP olarak bu müzakelerin anlamsız olduğunu düşünüyoruz" dedi.

BASKICI FAŞİST YÖNTEMLER

Müzakereler sırasında AKP'nin "baskıcı faşist yöntemler" uyguladığını söyleyen Topuz, "Genel Kurulda da bunu aynı şekilde yine 48 saatlik bekleme sürelerine bakılmaksızın Genel Kurulun gündemine alınsa dahi bu dönemin bitmesine kadar bunun gerçekleşmesi mümkün değildir ve bu da kadük olmaya mahkum bir girişimdir. Hiçbir geçerliliği olmayan böyle bir konu üzerinde toplumu tartıştırmak, Meclisi bununla meşgul etmek bu Meclise karşı bir saygısızlık. Toplumu yanlış bilgilendirmeye dönük, ilerde yapılacak seçimlerde birtakım malzemeler, gerginliği artırmaya dönük sonuçları olacağını da açıklıkla ifade etmek istiyorum" şeklinde konuştu.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ SONLANMIŞTIR

Topuz, Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararın ardından cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin sonlandığını dile getirerek, Anayasa'nın 102. maddesi gereğince Türkiye'nin derhal seçime gitme noktasına geldiğini, TBMM'nin aldığı seçim tarihinin bir önemi olmadığını, seçim tarihi konusunda da Yüksek Seçim Kurulu'nun yetkili olduğunu belirtti.

BAŞVURUYU GİZLİ YAPTIK

AKP grubunun önerisiyle yarın başlayacak olan cumhurbaşkanlığı seçim takvimini de Anayasa Mahkemesi'ne taşıdıklarını belirten Topuz, yaşanan gerginlikten dolayı başvuruyu gizli yapmak zorunda kaldıklarını açıkladı.

Anayasa Mahkemesi'ne başvuru hakkında bilgi veren CHP Ankara Milletvekili Prof. Dr. Oya Araslı da Anayasa ve İçtüzük hükümleri gereğince cumhurbaşkanlığı seçim oylamaları arasında 3 gün bulunması zorunluluğunun ihlal edildiğini söyledi. Araslı, AKP'nin yapılan tüm uyarıları ciddiye almadığını savunarak "Cumhurbaşkanlığı seçimini şaibeli olmaktan kurtarmak için Anayasa Mahkemesi'ne başvurduk" dedi. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title