Haberler

Cezayir'in Ankara Büyükelçisi Allaoua'un Gaziantep Temasları

Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Smail Allaoua, Ülkelerinde Enflasyon Rakamlarının Çok Düşük Seviyede Olduğunu ve Yatırımcılara Çok İyi İmkanlar Sağlandığını Belirterek, Türk İşadamlardan Bölgede Yatırım Yapmasını İstedi.

Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Smail Allaoua, ülkelerinde enflasyon rakamlarının çok düşük seviyede olduğunu ve yatırımcılara çok iyi imkanlar sağlandığını belirterek, Türk işadamlardan bölgede yatırım yapmasını istedi.

Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Smail Allaoua, Gaziantep Türk Arap İşadamları Derneği (TÜRAB) tarafından Gaziantep Ticaret Odası toplantı salonunda düzenlenen 'Ülke Tanıtım Toplantısı'nda işadamlarını kendi bölgelerinde yatırım yapmaya çağırdı. Büyükelçi Allaoua, ülkelerinde enflasyon rakamlarının çok düşük olduğunu belirterek, "Amacımız Türkiye ve diğer ülkelerle olan ticaretimizi güçlendirmektir. Türkiye ile olan ticari ilişkiler çok iyi seviyelerde ancak bu rakamların daha da yukarı çekilmesi gerekiyor. Hükümet tarafından hazırlanan serbest ticaret anlaşması da bu ilişkileri güçlendirecektir. Şuanda 5-6 milyon dolar seviyesinde olan Gaziantep-Cezayir ticaret hacmi az bir rakam değil. Ama yapılacak girişimler sonucunda bu rakam daha da yükseltilebilir. Ülkemizde şuanda enflasyon rakamları tamamen düşürülmüştür. Ülkemizi yatırımcı işadamlarına uygun hale getirmek için hükümetimizin yoğun çalışmaları var. Bölgenin cazip bir hale geldiğinin teminatını verebilirim. Türkiye'de bulunan işadamları ülkemizde mutlaka kendilerine uygun bir alan bularak yatırımlarını gerçekleştirebilir" dedi.

Cezayir'de asgari ücretin 120 dolar civarında olduğunu ifade eden Büyükelçi Allaoua, yatırım için ülkelerine gidecek olan işadamlarına her konuda destek çıkacaklarını ve onları bilgilendirileceklerini sözlerine ekledi. Yapılan konuşmaların ardından bir gazetecinin IMF ile ilişkilerinin nasıl bir durumda olduğunu sorması üzerine Büyükelçi Allaoua, "O kelimeyi dahi duymak beni korkutuyor. Bizim onlarla hiç bir ilişkimiz kalmamıştır. Şuanda ülkemiz üzerinde hiçbir söz hakları yoktur" diye konuştu.

Toplantıda konuşan Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan ise, ticari ilişkilerin geliştirilmesi için oda olarak gerekli bütün desteği sağlayacaklarını ifade ederek, "Cezayir, Türkiye ve Gaziantep için tüm Batı ve Orta Afrika'ya açılan bir kapı olarak görülebilir. Son dönemde Kuzey Afrika ülkeleri ile olan ticarette gelişmeler sonucu, 2006 yılı sonu itibariyle Cezayir ile Türkiye arasındaki dış ticaret hacmi 2.5 milyar dolar seviyelerini geçmiştir. Ancak 2005 yılında yürürlüğe giren Cezayir ile Avrupa Birliği arasındaki Ortaklık Anlaşması ve AB'den ithal edilen ürünlerde gümrük vergisinin düşürülmesine paralel olarak Türk ürünleri Cezayir pazarında yüzde 5-15 arası rekabet gücünü kaybetmiştir. Türkiye-Cezayir Serbest Ticaret Anlaşması'nın bir an önce imzalanmasıyla bu rekabet gücünün dengelenmesi ve ticaret hacmin 4 milyar dolar seviyelerine çıkarılması öngörülmektedir" dedi.

Toplantıya Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı'nın yanısıra bölgede yatırım yapan çok sayıda işadamı da katıldı.

(HD-ST-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title