Haberler

Carrefoursa: Enflasyon Satışlarımızı Etkiledi

Carrefoursa Türkiye Genel Müdürü Guillaume Vicaire, Türkiye'de Hem Siyasi Hem de Ekonomik Durumun Gayet Gergin Olduğuna, Bunun da Enflasyon Üzerinde Kaygı Verici Etkisi Bulunduğuna İşaret Ederek, Gıda Segmentinde Bazı Kategorilerde Önemli Fiyat Artışı Olduğunu Belirtti.

CarrefourSa Türkiye Genel Müdürü Guillaume Vicaire, Türkiye’de hem siyasi hem de ekonomik durumun gayet gergin olduğuna, bunun da enflasyon üzerinde kaygı verici etkisi bulunduğuna işaret ederek, gıda segmentinde bazı kategorilerde önemli fiyat artışı olduğunu belirtti.

Mağazaya her gidişinde alınan ürünlerin sayısında azalma görüyorum. Bu yılın başından bu yana sattığımız ürünlerde miktar olarak düşüş var. Nisan’a kadar böyle bir eğilim vardı. Nisan ayı daha iyi görünüyor” dedi.

EKONOMİK SİYASİ GERGİNLİK ETKİLİYOR

Guillaume Vicaire, düzenlediği basın toplantısında, CarrefourSa’nın çevre dostu poşetlerini ve yeni CardrefourSa Plus kartını tanıttı. Vicaire, tanıtım öncesi Türkiye’deki ekonomik durum ve sektöre ilişkin bir değerlendirme yaptı. Türkiye’nin hem siyasi hem de ekonomik olarak içinde bulunduğu durumun gayet gergin olduğuna dikkat çeken Vicaire, bunun ise enflasyon üzerinde kaygı verici etkisi olduğunu söyledi. Vicaire, bazı hammaddelerin özellikle pirincin fiyatında patlamadan bahsedildiğine işaret ederek, gıda ile ilgili kalemlerde yüzde 12 gibi enflasyon etkisi gördüklerini ifade etti. Enerjide büyük artış olduğunu da belirten Vicaire, enflasyon düzeyinin ortaya çıkmasının hane halkının tüketimini de etkilediğini vurguladı. Vicaire, “Gıda segmentinde bazı kategorilerde önemli fiyat artışı var. Mağazaya her gidişinde alınan ürünlerin sayısında azalma görüyorum. Bu yılın başından bu yana sattığımız ürünlerde miktar olarak düşüş var. Nisan’a kadar böyle bir eğilim vardı. Nisan ayı daha iyi görünüyor” dedi.

Satışlarda bugünlerde çelişkili bir durumda olduklarını, elektronik ürünlerin satışında yavaşlama olduğunu belirten Vicaire, buna paralel olarak doların YTL karşısında düşmesi nedeniyle düşen cep telefonu gibi ürünlerde satış olduğunu söyledi.

“BÜYÜME HEDEFLERİMİZE DEVAM EDECEĞİZ”

Vicaire, Türkiye’nin büyümesinin CarrefourSa’ya etkisine ilişkin bir soru üzerine, ilk çeyrekte Türkiye’nin ekonomik büyümesinin düşmesinin faaliyetlerine yansıdığına dikkat çekerek, “Sektörel operatörlerle rekabet daha sık. 2008’de iki haneli karlılık hedefi var, ulaşmamak için bir neden yok. Türkiye’deki siyasi ve ekonomik gelişmelerle birlikte bazı ürünlerde fiyat artışı devam edecek mi görmek lazım. CarrefourSa olarak genel büyüme hedeflerimize devam edeceğiz” diye konuştu.

CARREFOURSA 2008’DE 100 MİLYON EURO YATIRIM YAPACAK

Guillaume Vicaire, geçtiğimiz yıl CarrefourSa’nın 2 milyar YTL ciro, 30 milyon YTL’de net kar elde ettiğini belirterek, bu yıl 100 milyon Euro yatırım yapmayı ve 4 ile 7 arası hipermarket, 20 adet de süpermarket açmayı hedeflediklerini söyledi. Vicaire, grup olarak Türkiye’de Migros’tan sonra ikinci sırada geldiklerini, müşterinin gözünde marka olarak birinci sırada yer aldıklarını vurgularken, marka bilinirliği açısından birinciliği Migros’la paylaştıklarını dile getirdi.

Vicaire, CarrefourSa’nın Pazar payının yüzde 13.6 ile Migros’tan sonra geldiği bilgisini de verdi, cirolarının yüzde 40’ının süpermarketlerden, yüzde 60’ının ise hipermarketlerden geldiğini söyledi.

2008 BÜYÜME HEDEFİ YÜZDE 3.2

Türkiye’yi önemli potansiyel olarak gördüklerini anlatan Vicaire, Türkiye’de geçen yıl yüzde 4.5 büyüdüklerini, bu büyümenin Fransa için yüksek, Türkiye için ise düşük bir oran olduğunu söyledi. Guillaume Vicaire, 2008’de yüzde 3.2 büyüme hedeflediklerini kaydederken, “Kısa vadede ekonomik ve tüketim bağlamı pek parlak görmüyoruz. Ailelerin borç düzeyi, işsizlik, benzin ve elektrik fiyatları artıyor” değerlendirmesi yaptı. Vicaire, Türkiye’de ailelerin bütçesinin yüzde 33’ünü gıdanın oluşturduğunu, bu oranın Fransa’da yüzde 14 düzeyinde olduğunu dile getirdi. Vicaire, “Türkiye’nin büyümesine olan inancımız var. CarrefourSa da bu büyümeye eşlik edecektir” dedi.

Türkiye’nin nüfus artışının, eğitim düzeyinin yüksek oluşunun Türkiye ekonomisinin parametrelerini yükselttiğini belirten Guıllaume Vicaire, bu durumun Türkiye’yi bölgenin parlak ülkesi haline de getirdiğini söyledi.

SEKTÖR PARÇALANMIŞ

Guillaume Vicaire, Türkiye’de perakende pazarının son derece parçalanmış olduğuna ve çok sayıda operatörün bulunduğuna işaret ederek, modern perakende sektörünün yüzde 37, geleneksel perakende ticaretinin ise hala yüksek olduğunu vurguladı. Vicaire, geleneksel perakendeden büyük perakendeye geçişin yüzde 45 düzeyine yükseleceğini düşündüklerini ifade etti.

HEDEF 2010 YILINA KADAR MARKETTE YÜZDE 15 PAZAR PAYI

CarrefourSa’nın Türkiye’deki durumuna değinirken Vicaire, 17 yıldır grup olarak Türkiye’de bulunduklarını, 33 şehirde var olduklarını belirterek, yaptıkları 1.5 milyar YTL yatırımı yüzde 100 yatırıma dönüştürdüklerini söyledi. Türkiye’de bu yıl temettü dağıtmadıklarını, bunun yerine yatırım yaptıklarını vurgulayan Vicaire, geçen yıl Merter’de büyük alışveriş merkezi kurmak için önemli bir emlak operasyonuna imza attıklarını hatırlattı. “Hedefimiz, kalkınma stratejimiz sürüyor. Türkiye son derece çekici ve hızlı şekilde büyüyen bir pazar” diyen Vicaire, gıdada 700 özel ürün ürettiklerini, bunu 2 binlere çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Vicaire, 2010 yılında markette yüzde 15 Pazar payı hedeflediklerine de dikkat çekerek, aynı dönemde 40 hipermarket, 200 süpermarket, 12 milyon çalışanla 1 milyar Euro ciro hedefinde olduklarını açıkladı.

ÇEVRE DOSTU POŞETLER

Guillaume Vicaire, Doğal hayatı Koruma Vakfı desteğiyle “çevre dostu poşetler” projesini başlattığını bildirdi. CarrefourSa mağazalarında Mayıs 2008’den itibaren müşterilerine kullanabilecekleri dönüşümlü poşetler sunacaklarını belirten Guıllaume Vicaire, çevre kirliliği yaratan plastik poşet kullanımını azaltacaklarını ve belirli bir süre beraber kullandıktan sonra, plastik poşetleri tamamen kaldıracaklarını kaydetti.

Vicaire, geçtiğimiz yıl CarrefourSa’nın 200 milyon atılabilir plastik poşet dağıttığını, dakikada 30 poşetten fazla tüketim olduğunu belirterek, ortalama 20 dakika kullanılan bu poşetlerin çevreye zarar verdiğine dikkat çekti. Mayıs ayından itibaren sunacakları tekrar kullanılabilme özelliğine sahip olan poşetlerin, mağazalarında 1.4 YTL’ye satılacağını, poşetin eskimesi halinde ücretsiz olarak değiştirileceğini söyleyen Guillaume Vicaire, grup olarak birçok ülkede plastik poşet kullanmadıklarını ifade etti.

Çin’in aldığı karar çerçevesinde Ağustos 2008 tarihinden itibaren plastik poşet kullanımını yasaklayacağı yönünde aldığı kararın hatırlatılması üzerine Vicaire, bu karara uyacaklarını dile getirdi. Vicaire, Türkiye’de plastik poşet kullanımını yasaklayan resmi bir irade olmadığına da işaret etti.

CARREFOURSA PLUS KART

Vicaire, müşterilerini daha iyi tanımak ve adapte olabilmek için bugünden itibaren CarrefourSa yazan tüm mağazalarında dağıtılmaya başlayan CarrefourSa Plus kart çıkardıklarını söyledi. Kartın hedefinin yüzde 80’li kartı ciroya ulaşmak olduğunu ifade eden Vicaire, kartın alışverişlerde müşterilerine avantajlar sunacağını dile getirdi.

Vicaire, başka kentlerde nokta mağazalar almanın kendileri için önemli olduğunu vurgulayarak, müşteriye daha yakın yerlerde gelecek vaat eden süpermarket açmaya yoğunlaşacaklarını aktardı.

Türkiye’de yaşanan sıkıntıların geçici olduğunu belirten Vicaire, sektördeki rekabete ilişkin ise, “Hızlı olan ağır gideni yer” değerlendirmesi yaptı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title