Haberler

Çanakkale - Düşman Denizaltısının Rölyef Ve Maketi Dostluk A

Avustralyalılar Tarafından Çanakkale Kara Savaşları'nın 95'nci Yıldönümü Kapsamında Ãanakkale Deniz Müzesi'ne Hediye Edilen Rölyef ve Maket, Törenle Ziyarete Açıldı.

Avustralyalılar tarafından Çanakkale Kara Savaşları'nın 95'nci yıldönümü kapsamında Ãanakkale Deniz Müzesi'ne hediye edilen rölyef ve maket, törenle ziyarete açıldı.

Çanakkale Savaşları'nda batırılan Avustralya'nın AE-2 Denizaltısı ile ile onun batırılmasını sağlayan Sultanhisar Torpido Botu'nun hikayesini konu alan rölyef çalışması ve önünde yer alan denizaltı maketinin ziyarete açılması nedeniyle Çanakkale Deniz Müzesi'nde tören düzenlendi. Törene, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Avustralya Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Russell Crane, Avustralya Savunma Personeli ve Gazi İşleri Bakanı Alan Grifin ile Avustralya Çanakkale Konsolosu Andrew McDonald, anı plaketini hazırlayan Avustralyalı sanatçı Ross Bastian ve davetliler katıldı. Tören her iki ülkenin milli marşlarının okunması ve saygı duruşuyla başladı.

''TÜRKLER ÜLKELERİNİ SAVUNDU'

Törende konuşan Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Çanakkale Savaşları'nda Türkler'in sadece ülkelerini savunduğunu söyledi. Dünya lideri olarak kabul edilen Mustafa Kemal Atatürk'ün dehasının ortaya çıktığı Çanakkale Savaşı'nın önce denizde, sonrada karada yaşandığına dikkati çeken Koramiral Otuzbiroğlu, ''Özünde insanı seven Türkler, bu yıkıcı savaşta sadece ülkesini savunmuştur. Yeni bir Türk devletinin kuruluş mücadelesinin ilk adımı olan Çanakkale Savaşları ulu önder Atatürk'ün 'Hiçbir zafer gaye değildir. Zafer ancak kendisinden daha büyük olan bir gayeyi elde etmek için gereken en belli başlı vasıtadır. Her büyük meydan muharebesinden her büyük zaferin kazanılmasından sonra yeni bir alem doğmalıdır, doğar. Yoksa, başlı başına zafer, boşa gitmiş bir gayret olur' sözleriyle anlam kazanmaktadır' dedi.

Çanakkale Savaşı'nın deniz safhasında, diğer Armada ile karşılaştırıldığında oldukça mütevazi Türk donanmasının harbin kaderine tesir eden başarısının dikkat çekici olduğunu da ifade eden Koramiral Otuzbiroğlu, ''Bu bağlamda Nusret Mayın Gemisi'nin düşmana Çanakkale'nin deniz yolu ile geçilemeyeceğini kabul ettiren mayın harekatı hepinizin malumudur. Bunun yanı sıra, Muavenet-i Milliye korvetinin Goliat'ı batırması ile sonuçlanan harekatı bu başarıların bir diğeridir. Onca zorluklarına rağmen, Çanakkale Boğazı'nı geçmeyi başaran, üstün nitelikli denizci personelin yönettiği Avustralya'nın AE-2 denizaltısına karşı, Sultanhisar Torpido Botu'nun mücadelesi Türk bahriyesi için önem arz etmektedir. Denizaltı harekatının gizliliğinin su üstü gemileri için daimi tehdit oluşturduğu gerçeği bu mücadelinin değerini bir kat daha artırımaktadır. Binbaşı H.G Stoker komutasındaki AE-2 Denizaltısı Çanakkale savaşında, su altında seyir ederek Marmara'ya giren ilk Müttefik Kuvvetler denizaltısıdır. Bundan önce Safir ve E-15 Denizaltıları tarafından yapılan teşebbüsler, başarısızlık ile sonuçlanmıştır' diye konuştu. Koramiral Otuzbiroğlu, AE-2 denizaltısının o gün için bir düşman denizaltısı olduğunu ancak bu gün dost bir milletin karasularımızdaki daimi bir abidesi olarak tarih sayfalarındaki saygın yerini aldığını da ifade etti.

DOSTLUK VE BARIŞ MESAJI VERDİ

Avustralya Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Russell Crane de 24 Nisan sabahı Avustralya Kraliyet Denizaltısı AE-2'nin boğaza girmeyi denediğini ve mekanik bir arızadan dolayı geri döndüğünü anlattı. Ertesi gün, Binbaşı Stoker komutasındaki mürettebatın tekrar deneyerek, denizaltıyla Marmara Denizine girmeyi başardığını anlatan Crane, bundan sonra 5 gün boyunca AE-2 ve Türk donanması arasında nöbetleşe _arpışmalar yaşandığını anlattı. Crane, Sultanhisar Torpido Botu'nun taarruzu sonucu AE-2'nin ağır hasar gördüğünü, Binbaşı Stoker ve mürettebatının ele geçirildiğini ve denizaltının vanaları açılarak batırıldığını belirterek, \t''Böylece Avustralya'nın ikinci denizaltısının da kaderi belirlenmiştir' dedi. 83 yıl boyunca AE-2 Denizaltısının enkazına ulaşılamadığını dile getiren Crane, daha sonra ¦stanbul'daki Rahmi Koç_ Müzesi Müdürü Selçuk Kolay'ın yürtüğü araştırmalar sonucunda denizaltıya ulaşıldığını kaydetti.

Koramiral Crane, yaklaşık bir yüzyıl önce yaşanılan bu _etin savaşın ardından kurulan bu kardeşliğin, bugün iki milleti barış içinde birbirine bağladığını ifade ederek, ''Onların ve kurulan bu kardeşliğin anısına tüm Avustralya ulusu adına, Çanakkale Deniz Müzesi'ne, AE-2 Denizaltısının bir modeliyle birlikte, 1915'teki beş günün olaylarını anlatan bir plaket sunuyorum' dedi.

Konuşmaların ardından Çanakkale Kara Savaşları'nın 95'nci yıldönümü kapsamında Çanakkale Deniz Müzesi'ne hediye edilen rölyef ve maketin kurdelesini Koramiral Otuzbiroğlu ile Koramiral Crane birlikte açtı. davetliler açılışın ardından Deniz Müzesi'ni gezdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title