Haberler

Çanakkale: Çanakkale Sağlık Müdürlüğü'nden Soğuk Algınlığı Uyarısı

Çanakkale Sağlık İl Müdürlüğü, hava koşullarının ani değişiklikler göstermesi sebebiyle ortaya çıkacak olan solunum yolu enfeksiyonlarına karşı vatandaşları uyardı.

Çanakkale Sağlık İl Müdürlüğü, hava koşullarının ani değişiklikler göstermesi sebebiyle ortaya çıkacak olan solunum yolu enfeksiyonlarına karşı vatandaşları uyardı.

Sağlık İl Müdürü Dr. İlhan Güney, havanın soğumaya başlamasıyla özellikle bu mevsimde üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış olduğunu belirterek, "Bu enfeksiyonların başında ise viral kökenli üst solunum yolları enfeksiyonları gelmektedir. Soğuk algınlığı sonucu oluşan enfeksiyonlarda etken yüzde 90 oranında virüslerdir. Ateş yükselmeden hafif kırgınlık, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı ve hapşırmayla kendini gösteren, halsizliğe yol açmadığı için yatak istirahatı gerektirmeyen bir hastalık tablosu oluşturur. Soğuk algınlığı, genellikle okulların açılmasıyla eş zamanlı olarak sonbaharda görülmeye başlar. Etken virüslerin bulaşması, hastaların mikrop içeren burun ve ağız salgılarıyla bulaşmış elleri ve eşyalarına temasla bulaşabileceği gibi, havadaki küçük veya büyük parçacıklar içeren virüsleri solumakla da bulaşabilir. Bebekler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi problemli olan kişilerde hastalık çok ciddi, hatta ölümcül olabilir" dedi.

Sağlık İl Müdürü Güney, hastalığın kapalı ve kalabalık yerlerde hızla yayıldığını da ifade ederek, "Dolayısıyla açık havada ve havalandırması iyi olan yerlerde bulunmak enfeksiyon riskini azaltır.Virüsler, mikropların bulaştığı kapı tokmağı, telefon gibi yerlerde canlı kalabildikleri için bu yüzeylere temastan sonra virüsleri rahatlıkla burnumuza veya gözlerimize bulaştırabiliriz. Bunu engellemek için elerimizi sık sık sabunlu suyla yıkamalıyız. Mevsim gereği ortaya çıkan ani ısı değişikliklerine karşı da tedbirli olmak gerekir. Son

günlerde mevsim nedeniyle yaşanan ısı değişimleri ve gece gündüz arasındaki ısı farkları, vücudun savunma sistemini zayıflatmaktadır. Buna uygun giysiler ayarlanarak vücudun ani ısı değişikliğine maruz kalmasının önlenmesi gerekmektedir. Soğuk algınlığına yakalanma riskinin yüksek olduğu bu mevsim geçişlerinde alınacak önlemlerin yanı sıra, düzenli uyku ve beslenmeye özen gösterilmelidir. Bu dönemlerde, sebze ve meyve tüketiminin arttırılması gerekir. Ayrıca bağışıklıklara karşı vücudu zayıflatan alkol ve sigara tüketiminden de uzak durulması gerekmektedir" diye konuştu.

Soğuk algınlığı tedavisinde antibiyotiklerin yerinin olmadığını da kaydeden Dr. Güney, "Tedavi belirtilere göre yapılmalıdır. Burun tıkanıklığı giderici spreyler veya burun damlaları, öksürük giderici ilaçlar, baş ağrısını azaltmak için ilaçlar kullanılabilir. Ancak bütün bu uygulamalar doktor kontrolünde yapılmalıdır" dedi.

Dr. Güney, grip ile soğuk algınlığının birbirinden farklı olduğunu belirterek, "Soğuk algınlığı gibi hastalıklarla gribin karıştırılmaması gerekir. Grip de virüsle ortaya çıkan, ancak çok daha büyük salgınlar halinde kendini gösteren bir hastalıktır ve çok yaygın yüksek ateş, yaygın eklem ve kas ağrıları şeklinde görülmektedir. Gripten korunmada en etkili yol ise hekim önerisiyle grip aşısı yaptırmaktır. Halk arasında grip aşısı yaptırınca diğer soğuk algınlıklarına yakalanmayacağı gibi yanlış bir inanış vardır. Grip aşısı, olası grip salgınını önlemek için yapılmaktadır. Girip aşısını özellikle 65 yaş üzeri kronik hastalığı olan, bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin mutlaka yaptırması gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title