Haberler

Bütçe Mayısta Yüzde 4.3 Milyar Ytl Fazla Verdi (2)

Unakıtan, 1984 Yılından Bu Yana İlk Kez Ocak-mayıs Döneminde Bütçenin Kümülatif Olarak Fazla Verdiğini Bildirdi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan bütçenin mayısta 4.3 milyar YTL fazla verdiğini, bu nedenle yılın ilk beş aylık döneminde de bütçenin 1984 yılından bu yana ilk kez fazlayla sonuçlandığını açıkladı. Bütçenin bu yıl ocak-mayıs döneminde 304 milyon YTL fazla verdiğini belirten Unakıtan, "Türkiye'de mali disiplin var mı yok mu diyenlere bir cevap bu. Bu rakamlara iyi bakılıp iyi okunsun. Benim verdiğim rakamlar Türkiye'nin gerçek bütçe rakamları" dedi.

Kemal Unakıtan, mayıs ve ocak-mayıs dönemine ilişkin bütçe gerçekleşmelerini düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Unakıtan'ın verdiği bilgiye göre mayısta bütçe harcamaları yüzde 6.6 oranında artarak 14 milyar YTL'ye yükselirken, gelirler yüzde 18.3 artarak 18.3 milyar YTL'ye kadar çıktı. Bütçenin 4.3 milyar YTL fazla verdiği mayısta faiz dışı bütçe fazlası ise 9 milyar YTL olarak gerçekleşti. Bütçe geçen yıl mayısta da fazla vermişti. Mayısta bütçe fazlası geçen yılki 2.4 milyar YTL'ye göre yüzde 84.3, faiz dışı fazla ise yüzde 36.9 arttı. Geçen yıl mayısta 6.6 milyar YTL'lik faiz dışı fazla verilmişti.

OCAK-MAYIS DÖNEMİ

Özellikle geçici vergi tahsilatı nedeniyle bütçe gelirlerinin konjonktürel olarak yüksek seyrettiği ve bu nedenle bütçenin genellikle fazla verdiği mayıs ayındaki bu gelişme yılın ilk beş aylık dönemine ilişkin bütçeyi de denge noktasına getirdi. Geçen yılın ilk beş aylık döneminde 59 milyar YTL olan bütçe harcamaları bu yıl yüzde 16.1 artarak 68.5 milyar YTL'ye çıkarken, bütçe gelirleri de yüzde 20'lik bir büyümeyle 57.1 milyardan 68.8 milyar YTL'ye yükseldi. Bu dönemde 304 milyon YTL fazla veren bütçe geçen yıl aynı dönemde ise 1.9 milyar YTL'lik açık vermişti.

FAİZ DIŞI HARCAMALAR HIZLI ARTIYOR

Ocak-mayıs dönemindeki harcamaların 48.5 milyar YTL'sini yüzde 24.5'le oldukça yüksek bir oranda artış gösteren faiz dışı giderler oluşturdu. Faiz dışı bütçe fazlası yüzde 10'luk bir artışla 20.3 milyar YTL'ye yükseldi. Faiz ödemeleri ise yüzde 1.7 azalarak 20.1 milyar YTL'ye geriledi.

Bütçe harcamalarının 14.4 milyar YTL'sini personel, 5.3 milyar YTL'sini mal ve hizmet alımları, 20.9 milyar YTL'sini cari transferler, 2.3 milyarını yatırım harcamaları, 766 milyon YTL'sini sermaye transferleri oluşturdu. Bütçeden verilen borç ise 1.8 milyar YTL'ye yükseldi.

Bu dönemde en hızlı büyüme yüzde 523'le sermaye transferlerinde yaşandı. Bütçeden verilen borç ise yüzde 108.7 gibi yüksek bir oranda arttı. Personel ödemelerinin yüzde 11.8 arttığı bu dönemde mal ve hizmet almımları ise yüzde 57 büyüdü. 11.3 milyar YTL'yle büyük bölümünü sosyal güvenlik kuruluşlarına yapılan aktarmaların oluşturduğu cari transferler yüzde 23.4, yatırım harcamaları ise yüzde 28.5 oranında arttı.

Bu yıla ilişkin bütçe ödeneklerinin yüzde 39.3'ü yılın ilk beş aylık döneminde kullanıldı.

GELİRLER

Ocak-mayıs dönemindeki 68.8 milyar YTL'lik bütçe gelirinin ise 54.8 milyar YTL'lik kısmını yüzde 20.4 artan vergi gelirleri oluşturdu. Vergi dışı gelirler yüzde 29.6 büyüyerek 11.7 milyar YTL'ye yükseldi. Bu dönemde sermaye gelirleri 147 milyon, alınan bağış ve yardımlar 305 milyon YTL'de kaldı. Özel bütçe gelirleri geçen yıla göre yüzde 2.1 azalarak 1 millyar 48 milyon YTL'ye düzenleyici ve denetleyici kuruluşların gelirleri de yüzde 5.5 artarak 748 milyon YTL'ye çıktı.

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title