Haberler

Bursa: Kosovalı Bürokratlardan Bal-göç'e Ziyaret

Balkan Göçmenleri Konfederasyonu (Bal-göç) Başkanı Prof. Dr. Emin Balkan, Kendilerini Balkanlar'da Birbirlerine Düşürmek İsteyenler Olduğunu Söyleyerek, Türkçe'nin Bölgede Yabancı Dil Olarak Kabul Edilip Öğretilmesini İstedi.

Balkan Göçmenleri Konfederasyonu (BAL-GÖÇ) Başkanı Prof. Dr. Emin Balkan, kendilerini Balkanlar'da birbirlerine düşürmek isteyenler olduğunu söyleyerek, Türkçe'nin bölgede yabancı dil olarak kabul edilip öğretilmesini istedi.

Kosova'dan Bursa'ya bir dizi ziyaret için gelen Kosova Demokratik Türk Partisi Mamuşa Milletvekili Rıfat Krasniç ve Belediye Başkanı Arif Bütüç, Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe ile birlikte BAL-GÖÇ'ü ziyaret etti. Genel merkezde Başkan Emin Balkan tarafından edilen heyet, istek ve sıkıntılarını anlattı. Balkanlardaki çalışmalarla ilgili bilgi veren Başkan Emin Balkan, Türkçe'nin tüm balkanlarda yaygın olarak konuşulması için çaba sarf ettiklerini belirterek, "Türkçe'nin yabancı dil olarak kabul edilip, eğitim verilmesini istiyoruz. Türkiye'de olduğu gibi, Balkanlar'da da bizi birbirimize düşürmek isteyenler var. Türkiye'de Kosova ve Makedonyalı göçmenler bir araya gelerek, birbirimize destek olmalıyız. Biz ayrım yapamıyoruz. Ana dilimiz çok önemli. Önümüzdeki yıl Kosova'da sayım var. Bursa'da çifte vatandaş olan birçok Kosovalı kardeşlerimiz var. Bu sayımlar sırasında bölgeye giderek, oradaki kardeşlerimize destek olmalıyız. Bizler üzerimize düşen ne varsa yaparız. Bizler Balkanlar'daki kardeşlerimizi hiç unutmadık, unutmayacağız. Bizler yıllardır Balkanlar'da ezilmişken kimse dikkate almadı. Fransızlar siyasi rant elde etmek için yapacağını yaptı. Biz de birlik ve beraberlik içerisinde olmalıyız" dedi.

Mamuşa Milletvekili Rıfat Krasniç ise, Kosova'nın bazı bölgelerinde Türkçe'nin resmi dil olarak kabul edildiğini, hedeflerinin tüm Kosova'da Türkçe'yi yaygınlaştırmak olduğunu belirtti. Mamuşa Belediye Başkanı Arif Bütüç de, konuşmasında, yeni bir belediye olduklarını dile getirerek, "Belediye olarak daha bir bebek gibiyiz. Anavatan Türkiye'nin sütünü içerek büyümek istiyoruz. Bu konuda hepinizden destek bekliyoruz" diye konuştu.

Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, Osmangazi'nin yüzde 60'ının göçmen olduğunu açıkladı. Eskiden Türkiye'nin ve Türkçe'nin bölgede ağırlığı olduğunu kaydeden Altepe, "Yıllar boyu süren ilgisizlik, Türkçe ve Türkiye'nin bölgedeki etkisini azaltmış. Diğer devletlerde boş durmuyor ve kendi dilini ve kültürünü sokmaya çalışıyorlar. Biz bu konuda üzerimize düşen görevi yapacağız. Kültürel faaliyetlerimizi büroşür ve kitapçıkta toplayarak, bölgede dağıtacağız. Bu yıl gerçekleştirdiğimiz 1. Murat Hüdavendigar törenlerini gelecek yıl bölgede daha geniş kapsamlı yapacağız" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title