Haberler

Berber Adaylarına Kaporta Hocası

Bakanlar Kurulu Kararıyla Öğretmenlere Alanları Dışındaki Derslere Girme Hakkı Verilmesi, İlginç Durumlar Yarattı. 'Çıraklık Okulu' Diye Bilinen Mesleki Eğitim Merkezlerinde (Mem), Kaporta ve Torna Gibi Mesleklerin Öğretmenleri, Berberlik ve Kuaförlük Derslerine Girmeye Başladı.

Bakanlar Kurulu kararıyla öğretmenlere alanları dışındaki derslere girme hakkı verilmesi, ilginç durumlar yarattı. ‘Çıraklık Okulu’ diye bilinen Mesleki Eğitim Merkezlerinde (MEM), kaporta ve torna gibi mesleklerin öğretmenleri, berberlik ve kuaförlük derslerine girmeye başladı.

Resmi Gazete’de 16 Aralık 2006’da yayınlanan 2006/11350 sayılı Bakanlar Kurulu kararının 6’ıncı maddesi öğretmenlere, isterlerse kendi alanları dışında da ek derse girebilme hakkını verdi. Öğretmen yetersizliği olan yerlerde derslerin boş geçmesini engellemeye yönelik bu uygulamadan, çeşitli mesleklerde kalfa ve usta yetiştiren MEM’lerdeki öğretmenler de yararlandı. MEM’de, kadrolu öğretmen sıkıntısı yaşanan alanlardan olan berberlik ve kuaförlük bölümlerinin derslerini, kadrolu torna, kaporta, oto motoru, elektrik, kaynak ve ağaç işleri gibi alanların öğretmenleri vermeye başladı. Bu okullarda sözleşmeli olarak derse giren berber ve kuaförler ise kadro dışı bırakıldı.

Adana’da da Seyhan, Yüreğir ve Metal İşleri MEM’lerde şimdiye kadar ders veren 9 berber ve kuaför, yılbaşından bu yana derse giremiyor. Sadece Seyhan MEM’de 1 kadrolu berberlik öğretmeninin bulunduğu Adana’da, berberlik ve kuaförlük öğrencilerine konuyla ilgisi olmayan alanların öğretmenleri ders veriyor.

Adana Erkek Berberler ve Erkek Kuaförler Odası Başkanı İlhami Uygunsözlü, tüm MEM öğrencilerinin neredeyse yarısını oluşturan berber ve kuaför adaylarının bir anda öğretmensiz bırakıldığını söyledi. MEM öğrencilerinin haftada 1 gün okula, 5 gün de işyerlerine gittiğini belirten Uygunsözlü, “Ek ders ücreti alamayan öğretmenler biraz daha fazla kazanç sağlasın diye, hiç ilgisi olmayan öğretmenler ders veriyor. Sadece Seyhan MEM’de 2 bine yakın öğrencinin, 900’ünü berber-kuaför adayları oluşturuyor. Bir nesil berber ve kuaför verimsiz yetişiyor” dedi.

DENEYİMLERİMİZİ PAYLAŞIYORDUK

14 yıl Seyhan MEM’de ders verdikten sonra sözleşme yapılmadığı için derslere giremeyen erkek berberi Tamer Soyaldı da, bir kaporta ya da kaynak öğretmeninin berberlikle ilgili eğitim veremeyeceğini savundu. Soyaldı, “Ben 30 yıldır berberlik yaptığım halde, bazı konular için bir hafta kitaptan ders çalışıyordum. Hayatında kendi saçını tıraş ettirmek dışında berberlik yapmamış bir kaporta öğretmeni bunun eğitimini mi verebilir?” diye konuştu. Konuyu Milli Eğitim Müdürlüğü’ne de ilettiklerini anlatan Soyaldı, “Ancak bize Bakanlar Kurulu kararını gösterdiler. Bizim, MEM’lerden aldığımız ders ücreti için mücadele ettiğimizi sanıyorlar. Oysa biz sadece mesleğimizin devam etmesi için deneyimlerimizi usta ve kalfa adaylarıyla paylaşıyorduk. Okulda geçirdiğimiz süreyi kendi dükkanımızda geçirsek, aldığımız ders ücretinden kat kat fazla para kazanırız” dedi.

YANLIŞLIK YOK

Adana İl Milli Eğitim Müdür Vekili Atilla Gülsar ise, uygulamayı savundu. MEM’lerde sadece teorik dersler verildiğini belirten Gülsar, “Normal okullarda nasıl coğrafya dersine, personel sıkıntısı nedeniyle tarih öğretmeni giriyorsa, bu okullarda da benzeri yapılabiliyor. Dersler teorik olduğu için, farklı alan öğretmenlerinin berber ve kuaför adaylarına eğitim vermesinde bir sorun yok” diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Eğitim

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title