Haberler

Başbakan Erdoğan: Filistin Tanınmalı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda İsrail'i sert sözlerle eleştirirken, "Barışın yerine ikame edilecek hiçbir şey yoktur." dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda İsrail'i sert sözlerle eleştirirken, "Barışın yerine ikame edilecek hiçbir şey yoktur" dedi. Erdoğan, barışın tesisi çerçevesinde atılması gereken en önemli adımlardan birinin Filistin halkının devlet olarak tanınma yönündeki talebinin karşılanması olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na hitap eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler'in, insanlığın umutlarını, insanlığın geleceğini tehdit eden korkulara galip kılacak bir liderlik sergileyemediğini ifade ederken, "BM, ne yazık ki belli ülkelerin çıkarları ve vesayeti istikametinde değil, bütün insanlığın hukukunu korumayı esas almak üzere yeniden yapılanmak ve vizyonunu yenilemek zorundadır" dedi.

-SOMALİ ÖLÜME SÜRÜKLENİYOR-

Somali'deki açlık felaketine değinen Başbakan Erdoğan, "Açık söylüyorum, Somali'nin feryadını duymayan dünyada kimse barıştan, adaletten, medeniyetten söz edemez." dedi.

Somali ziyaretini anımsatan Erdoğan, "Somali'de gördüğüm yoksulluğu ve acıyı tarif etmem imkansızdır. Duyarak konuşmuyorum, bizzat yerinde bakan arkadaşlarımla ve ailemle görmek suretiyle bir lokma ekmek ve bir damla su ihtiyacı karşılanmadığı için on binlerce çocuğun öldüğü "Somali faciası' bir kaç kelimeyle veyahut da bir kaç cümleyle geçiştirilecek bir konu değildir ve uluslararası toplum için yüz karasıdır" dedi.

Somali'deki iç savaşın, Somali'nin bütün hayat kaynaklarını kuruttuğunu vurgulayan Erdoğan, "Somali halkı, dünyanın gözü önünde adım adım ölüme sürükleniyor. Bugün uluslararası toplum, orada yaşanan acıyı adeta bir film gibi kayıtsızca seyrediyor. İnsanlığımızın test edildiği bu fotoğrafla acilen yüzleşmeliyiz" şeklinde konuştu.

-"SOMALİ'NİN DEMOKRATİK YÖNETİME KAVUŞMASI GEREKİYOR"-

Türkiye'nin Somali için başlattığı yardım kampanyası çerçevesinde halktan 300 milyon dolara yakın para toplandığını söyleyen Başbakan Erdoğan Türkiye'nin Somali'nin kendi ayakları üzerinde durmasını sağlayacak altyapı tesislerini de kurmakta kararlı olduğunu kaydetti.

Uluslararası toplumun dünyanın diğer çatışma alanlarına gösterdiği ilgiyi Somali'ye neden göstermediğini sorgulaması gerektiğine dikkat çeken Erdoğan, Somali kaynaklı korsanlık ve terörizmle mücadelede sonuç alınabilinmesi için acilen iç savaşın durdurulması ve ülkenin demokratik birleşik bir yönetime kavuşması gerektiğine dikkat çekti.

-"BARIŞIN YERİNE İKAME EDİLECEK HİÇBİR ŞEY YOKTUR"-

Konuşmasında yarım asrı aşkındır devam eden Arap-İsrail çekişmesi, Türkiye ile İsrail arasında son zamanlarda iyice gerilen ilişkilere geniş yer ayıran Başbakan Erdoğan, işgal altındaki toprakların Filistin toprakları olduğunu, İsrail'i yönetenlerin her gün barışın önüne engel çıkarttığını söyledi. Orantısız güç kullananın İsrail olduğunu dile getiren Erdoğan "Ama yaptırım uygulanmayan yine İsrail'dir" dedi.

İsrail'e seslenen Erdoğan, "Barışın yerine ikame edilecek hiçbir şey yoktur" dedi. Bugün karşılaşılan meselenin, sadece basit bir "güvenlik için barış' denklemi olmadığını söyleyen Erdoğan, "Ortadoğu'da yeşermeye başlayan yeni siyasal ve beşeri coğrafyayı doğru okuyarak, sürekli bir çatışma ve ihtilaf halini sürdürmenin artık mümkün olamayacağını görmeniz gerekmektedir" diye konuştu.

Konunun çözümü doğrultusunda "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin bugüne kadar aldığı bağlayıcı nitelikteki 89 karara İsrail uymadığını vurgulayan Erdoğan, "Ayrıca Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun aldığı fakat İsrail'in hiçe saydığı yüzlerce karar vardır. Daha da acısı, Birleşmiş Milletler, Filistin halkının yaşadığı insanlık dramının sona ermesini sağlayacak hiçbir adımı atamayacak kadar aciz kalmaktadır" ifadesinde bulundu.

-"FİLİSTİN DE BM'DE HAK ETTİĞİ YERİ ALMALIDIR"-

Filistin'e yapılması istenilen yardımlar konusunda İsrail'den izin alınması gerektiğine dikkat çeken Erdoğan, bu durumun insani olmadığını kaydetti.

Erdoğan şöyle devam etti:

"Uluslararası toplum olarak, Birleşmiş Milletlerin kuruluş gayesi olan uluslararası barış ve güvenliğin tesisi idealine inanıyorsak, İsrail'i, bu ülkeyi yönetenlere rağmen barış için zorlamak, bu ülkeye hukukun üstünde olmadığını açık bir şekilde göstermek gerekmektedir. Bu doğrultuda atılması gereken en önemli adımlardan birisi, Filistin halkının devlet olarak tanınma yönündeki haklı talebinin karşılanması ve Filistin devletinin temsilcilerinin de bu yüce kurulda BM üyesi olarak hak ettiği yeri almasıdır. Türkiye'nin Filistin devletinin tanınmasına desteği koşulsuzdur. Türkiye, Ortadoğu coğrafyasında barışın hakim kılınması için her türlü çabayı sarf etmeye hazırdır. Bu bağlamda Arap-İsrail ihtilafının çözüme kavuşturulması, Filistin devletinin tanınması, Filistinliler arası iç uzlaşmanın sağlanması, Gazze halkının maruz kaldığı gayri hukuki ablukanın kaldırılması için bundan böyle de aktif tutum izlemeye devam edecektir. Bu tutumumuz, bölgesel barış ve istikrar ile uluslararası hak ve hukuka yönelik bakışımızın ve bu bağlamdaki sorumluluk hissimizin doğal bir sonucudur."

-SORUN İSRAİL HÜKÜMETİNDE-

Türkiye, bugüne değin hiçbir devlete karşı hasmane ve çatışmacı politikalar izlemediğine işaret eden Erdoğan, "Ancak İsrail, kendisine karşı tarih boyunca dostça yaklaşan bir ülkeye ve bu ülkenin halkına karşı vahim bir yanlış yapmış, dahası bu yanlışını görmemekte ısrar etmiştir. İsrail'den taleplerimiz ortadadır: Özür dileyecektir, şehitlerimizin ailelerine tazminat ödeyecektir ve Gazze'den ablukayı kaldıracaktır" dedi. İsral halkı ile sorun olmadığını ifade eden Erdoğan, "Sorun, şimdiki İsrail hükümetinin saldırgan politikalarından kaynaklanmaktadır" diye konuştu. - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Politika Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
title