Haberler

Bandırma'ya 'Cezayir Soykırımı' Anıtı Girişimi

Balıkesir'in Bandırma İlçesi Belediye Başkanı AKP'li Cemal Öztaylan, Önceki Gün Yapılan Belediye Meclis Toplantısında, İlçeye Fransa'nın Cezayir'deki Soykırımını Yansıtan Bir Anıt Dikilmesi İçin Bir Önerge Verdi. Meclis Tarafından Kabul Edilen Önerge, İmar Komisyonu'na Havale Edilirken, Konuyla İ...

Balıkesir`in Bandırma İlçesi Belediye Başkanı AKP`li Cemal Öztaylan, önceki gün yapılan belediye meclis toplantısında, ilçeye Fransa`nın Cezayir`deki soykırımını yansıtan bir anıt dikilmesi için bir önerge verdi. Meclis tarafından kabul edilen önerge, İmar Komisyonu`na havale edilirken, konuyla ilgili olarak görüş bildirmeleri için Türkiye`nin Cezayir Büyükelçiliği`ne de bir resmi yazı gönderildi.

Fransa Parlamentosu`nun sözde Ermeni soykırımını inkar edenlere hapis ve para cezası öngören yasa tasarısını kabul etmesine tepki göstermek için harekete geçen Bandırma Belediye Başkanı Cemal Öztaylan, önceki gün yapılan meclis toplantısında, ilçeye `Cezayir soykırımı` nı yansıtan bir anıt dikilmesi için önerge verdi. Önerge ile ilgili bir açıklama yapan Öztaylan, ``Türkiye Cumhuriyeti`nin bağımsızlığına göz dikmiş olan dış ve iç mihraklar her türlü saldırıyı yapıyorlar. Bundan sonra da yapmaya devam edecekler. Fransa yıllarca Cezayir`de, müslüman halkı esareti altına almış, zulüm yapmış, resmi dillerini değiştirmiş ve her türlü misyoner faaliyetlerini sürdürmüştür. Tüm bunlarla birlikte Cezayir halkını katletmiştir. 6 aylık bebeklerin katledilmesini yok sayıp sanki tüm bunları `biz yapmışız` gibi sözde Ermeni soykırımını tanıyan ve bununla da yetinmeyerek kuru iftira edenleri cezalandıran Fransa`yı bu tutumu nedeniyle devletimizin kurumları ve vatandaşlar kınamıştır`` diye konuştu.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ`un Fransa ile askeri ilişkilerin askıya alındığına yönelik bir açıklama yaptığına dikkat çeken Öztaylan, şunları söyledi:

``Devlet Bakanı Ali Babacan, Danimarka`da sıradan bir insan gibi üzerinin aranması ve protokol kapısından sokulmaması gibi olumsuzluklar yaşamıştır. Türk milletini ve Türk devletini bu kadar hafife almaya kimsenin hakkı yoktur. Onlar bizim hak etmediğimiz şeyleri ortaya koyuyorsa onların tarihte gerçekten yaptıkları katliamları, gerek halkımıza ve Bandırma`ya gelen insanlara anlatmak ve tanıtmak için Bandırma Belediye Meclisi`nde Fransa`nın Cezayir`de yaptığı katliamları kınamak için soykırım anıtı yapılması yönünde bir karar aldık. Bu anıt yeni yapılan sahil bandında imar komisyonunun belirleyeceği bir yere yapılacaktır. Yapılması için çalışmalar başlatılmıştır.``

Konuyla ilgili olarak Türkiye`nin Cezayir Büyükelçiliği`ne bir yazı yazdıklarını söyleyen Başkan Öztaylan, ``Bu soykırımı anımsatan, simgeleyen ve hangi perspektifte olması gerekiyorsa bunlarla ilgili doküman ve peyzaj çalışmalarının verilmesini istedik. Böyle bir anıtın yapılması Türkiye`de ilk olması nedeniyle, bu anıtın açılışına Cezayir Büyükelçisi`ni de davet edeceğiz`` dedi.

15`i AKP, 7`si CHP ve 3`ü bağımsız, toplam 25 meclis üyesinin oy birliğiyle kabul ettiği önerge, görüşülmek üzere İmar Komisyonu`na havale edildi. İmar Komisyonu, Cezayir Büyükelçiliği`nden gelen cevapları ve verileri de değerlendirip, anıtın tam olarak nereye ve ne şekilde yapılacağına karar verecek. Daha sonra yeniden belediye meclisinde görüşülecek olan teklif, hayata geçirilmek üzere üyelerin oyuna sunulacak.

Erdem ÖZCAN/BANDIRMA (Balıkesir), (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title