Haberler

Sahtekarlar balıklara tartıda ağır gelsin diye olta kurşunu ve küçük balık yutturuyor

Güncelleme:

Lezzetinin yanı sıra zengin besin değeri ile özellikle kış aylarında sıkça tüketilen balığın fiyatı, hamsi avlanma yasağının da 28 Ocak'a kadar uzatılmasıyla birlikte artış yaşadı. Artışı fırsat olarak gören bazı işletmelerin ise hem maliyeti düşürmek hem de daha fazla gelir elde etmek için balıklarda hileye başvurarak sahtekarlık yaptığı ortaya çıktı.

Sahtekar işletmelerin, balıkların taze görünmesi için solungaçlarını gıda boyasıyla boyadığı, tartıda ağır çekmesi için büyük balığa küçük balık ya da olta kurşunu yutturduğu öğrenilirken, deri ve göz parlaklığını artırmak için de balıkların karbonat-tuz ikilisi içinde beklettiği kaydedildi.

Sahtekarlar bu kez fiyatıyla cep yakan balığa sardı! Balıklara tartıda ağır gelsin diye olta kurşunu yutturuyorlar

BALIKLARIN SOLUNGAÇLARINI ŞIRINGA İLE BOYUYORLAR

Adana'da 15 yıldır balıkçılık yapan Ayşe Kılıç, balıkların şırınga ile boyandığını söyleyerek, "Balığın solungacı parlak kırmızıysa tazedir. Fakat bu işe de hile karıştıranlar olduğunu duyuyoruz. Örneğin, solungaçtaki rengi tutturmak için şırıngayla kırmızı boya enjekte edildiğini duymuştum. Balık ağır çeksin diye büyük balıklara küçük balıkları yutturanlar da varmış" diye konuştu.

PARLAKLIK İÇİN TUZ VE KARBONAT KULLANIYORLAR

Balığın taze olup olmadığını anlamak için ilk etapta solungacına ve derisine bakıldığını belirten Kılıç, "Balık derisine elinizle bastırdığınızda balık çöküp geri düzelmiyorsa bayattır. Eğer elinizi çektiğinizde düzeliyorsa tazedir. Bunun yanı sıra 3'üncü günü geçen ve gözleri solmaya başlayan balığı karbonat ve tuzlu suya sokup şokladıktan sonra tekrar parlak hale getirenler de varmış. İşin kısası bu kişilerin sayısı az olsa da var. İnsanlar ya balığı çok iyi bilecekler ya da balıkçılarını çok iyi tanıyacaklar" ifadesini kullandı.

Sahtekarlar bu kez fiyatıyla cep yakan balığa sardı! Balıklara tartıda ağır gelsin diye olta kurşunu yutturuyorlar

BALIKLARDAKİ HİLE EN ÇOK BÜYÜK KENTLERDE GÖRÜLÜYOR

Adana, Mersin, İskenderun gibi bölgelerinde balığa asla hile karışmayacağını ifade eden 45 yıllık balıkçı Selahattin Kaya ise hilelerin İstanbul gibi büyük kentlerde görüldüğüne dikkat çekerek, "Allah, insana helal lokma nasip etsin. Bizde boya moya olmaz. İstanbul'da olabilir. Buralarda böyle bir şey olamaz. Bu meslek hassas bir meslektir. Bir müşteriyi bir sefer kandırabilirsin. Sonrasında senin tezgahına uğramaz. Kısacası hile yapmanın bir getirisi olmaz" açıklamasında bulundu.

Balıklardaki hile söylentilerine kulak asılmaması gerektiğini söyleyen Kaya, başka hile yöntemi olarak büyük balıkların gırtlak kısmına olta kurşunu sıkıştırılarak ağırlıklarının arttırıldığını ve tartıldıktan sonra ise temizleme öncesi el çabukluğuyla bu kurşunların çıkarıldığını dile getirdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

İstanbul Türkiye Haberler

Bakmadan Geçme

Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor kim kazandı? 16 Nisan Salı Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Alita: Savaş Meleği filmi oyuncuları kim? Alita: Savaş Meleği filmi konusu, oyuncuları ve Alita: Savaş Meleği özeti! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
500

Yorumlar (17)

Firsatci:

Toplum son 19 yilda buyuk degisim gosterdi.eskiden laikti ahlakliydi.simdi dindar hirsiz oldu.

13
7
yanıtYanıtla
WWW:

Demekkı kısının öğrendiği din muslumanlık değilmiş müslümanlıkta aldatmak haramdır. . Batıdan ve dizilerden öğrenilmiş ahlak dışı yaşam ve çalmadır. Gerçek müslümalıkta bunlar olmaz ancak yozlaşmış nesıllerde bu oılur şimdikilerde olduğu gibi. Ne idüğü belirsiz anlamsız bir toplum olduk.

yanıt3
yanıt0
sadece bunlar mı:

Her gün gramajını azaltıp fiyata zam yapanlarla aynı bunlar işte. . . Sıvı sabunların 4 litrelik olandan alıyordum hemen hemen bir çok üretici 3, 6 litreye düşmüş ve fiyata da zam yapmış. Allah sorsun başka birşey demiyorum.

6
1
yanıtYanıtla
GECELERİN YARGICI:

HARAM KAZANILAN PARALARLA MEZARDA TERS DÖNERSİNİZ TERS

6
0
yanıtYanıtla
aa:

dünyadada ters dönersin. . . .

yanıt0
yanıt0
ARTIK TUZ KOKTU:

ÜLKEMIZDE BILHASSA SON YILLARDA BIR KANUN TANIMAMAZLIK HAKIM INSANLARIMIZDA ADALET CEZA HAPIS KORKUSU KALMADIGI GIBI AHLAKTA BIR CÖKÜS VE YÖNETIMDE BIR BOSLUK VAR MAKAMLAR GÖREVLER KARMA KARISIK KIM NEDEN SORUMLU YETKISI ALANI NEDIR BELIRSIZ IKDIDARINDA MUHALEFETINDE TEK DERDI POLITIKA YAPMAK GÜNDEM YARATMAK VE OY DEVSIRMEK ÜLKENIN GERCEGINDEN UZAKLAR HALKIN HALI DURUMU ÜLKENIN GELDIGI YER ASLINDA KIMSENIN UMURUNDA BILE DEGIL BIR YAGMADIR GIDIYOR YOLSUZLUK RANT NERDEYSE MESRU VE NORMAL OLDU

5
0
yanıtYanıtla
ef:

öbür taraftada sana iyi balık yuttururlar a gözüm

4
0
yanıtYanıtla
de:

Esnaf denilince aklıma güvenli, huzurlu dükkanlar ve insanlar geliyor. Lütfen bu anlamı taşıyan esnaflarımız kirletmesin adını, böyle dükkan komşuları varsa şikayet etsin bunları.

3
1
yanıtYanıtla
Nasip Balık:

Her balıkçıyı böyle sanmayın! Balıklar bize geldiğinde birçoğunun ağızında yedşklerş balık duruyor. Biz bunları çıkartıyoruz. Ve ayrıca çupira ve levrek tane işi satılıyor. Kilo işi satanlar varsa onları bilemem. Ama genelde tane işi oluyor. Ayrıca balıkları boyuyor demişsiniz. Balıkları boyasalar bile balık zaten kendisini belli eder. Anlarsınız ve barbunun zaten kendi rengi kırmızı. Onu nasıl anlarsınız? Balığı yıkarsıanız yıkadıktan sonra rengi hafif solar. Eğer rengi fazla soluyorsa bayattır

1
2
yanıtYanıtla
Düriyem:

Resmen sallamış. Kurşunun fiyatından haberin var mı?Bir kurşun kaç gram gelecek?Sonra adam evde kurşunu görmeyecek mi?Geri gelmeyecek mi?Balık yiyenlerin çoğu zaten balığı tanıyor. Güven sarsıcı boş laflar.

3
0
yanıtYanıtla
Tüm 17 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title