Haberler

Balıkesir: Mandalina Üreticisi Dertli

Balıkesir'in Edremit İlçesi'ndeki Mandalina Üreticileri, Bu Yıl İhracat Olmaması Nedeniyle Kara Kara Düşünüyor.

Balıkesir'in Edremit İlçesi'ndeki mandalina üreticileri, bu yıl ihracat olmaması nedeniyle kara kara düşünüyor.

Edremit bölgesinde yıllık ortalama 30 bin ton mandalina üretildiği, bunun 10 bin tonunun Romanya, Bulgaristan, Yugoslavya ve Makedonya gibi ülkelere ihraç edildiğini belirten üreticiler, bu yıl talep azlığından dolayı fiyatların düşük olduğundan ve mallarını satacak müşteri bulamadıklarından yakındı. Türkiye'de mandalina ihracatının sadece İzmir ve Edremit bölgesinden yapıldığını, Adana, Mersin, Hatay-Dörtyol'un iç piyasaya yönelik üretim yaptığını ve önceden kalite olarak çekirdeksiz satsuma cinsi mandalinaların yurtdışında büyük rağbet gördüğünü ifade eden üreticiler, bu sezon ağaçların sulama masraflarını bile ödeyemediklerini söyledi.

Çiftçi Özkan Kenar, bu yıl belediyenin kendilerinden aldığı saat başına 7 YTL sulama ücretini bile ödemekte güçlük çektiklerini belirterek, "Mandalina mahsulümüz bu yıl elimizde kaldı. Bu sezon malımıza talep yok. Mandalinamızın kilosu 20 kuruştan alıcı buluyor. Halbuki geçen yıl mandalinanın fiyatı 35 kuruş idi. Gübrenin kilosu 20 YTL. Girdi maliyetleri enflasyonun üzerinde gidiyor. Bu sene ihracat olmadığından fiyat düşüyor. Üreticilerin hepsi perişan" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title