Haberler

Balıkesir: Balıkesir'de Motosiklet Kazaları

Balıkesir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, son zamanlarda artış gösteren motosiklet kazalarıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, "Günümüzde aileler, çocuklarına pantolon ve gömlek alır gibi motosiklet alıyor. Satıcılar ise taksitle gömlek satar gibi motosiklet satıyor. Satışlarda ehliyet sorulmaması ise büyük bir eksiklik" dedi.

Balıkesir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, son zamanlarda artış gösteren motosiklet kazalarıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, "Günümüzde aileler, çocuklarına pantolon ve gömlek alır gibi motosiklet alıyor. Satıcılar ise taksitle gömlek satar gibi motosiklet satıyor. Satışlarda ehliyet sorulmaması ise büyük bir eksiklik" dedi.

Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, yaptığı açıklamada, Balıkesir'de araç yoğunluğunun çok fazla olduğunu belirtti. Müdür Uzunkaya, "Binlerce motosikleti milli emlak kararıyla hurda fiyatına sattık. Bu, büyük bir milli kayıptır. 5 bin YTL'lik motosikleti 100-200 YTL'den hurda fiyatına satıyoruz. Mağazalar gömlek taksiti yapar gibi motosiklet taksiti yapıyor. Satışlarda ehliyet sorulmaması da büyük bir eksikliktir. Aileler, çocuklarına pantolon, gömlek alır gibi motosiklet alıyor. Çok defa el değiştiren motosikletler kayıt dışı kalıyor. Trafiğe çıkan bir motosikletin bütün belgeleri 600-700 YTL gibi bir maliyet gerektiriyor. Eksik belgeli olarak yakalanan motosikletler ise geri alınmıyor. Sebebi, hem otopark ücreti, hem de belgeleri tamamlama ücreti. Diğer bütün unsurlar da bu olumsuzluğu besliyor. Şu anda motosikletlere savaş açmış durumdayız. Resmi ekiplerimizi gören motosikletliler, hız artırıp kaçmaya çalışıyor, hayati tehlike oluşturuyor. Bu sebeple yeni uygulamamız sivil ekiplerle denetimler yapmak" diye konuştu.

"İLİMİZDE KİŞİ BAŞINA DÜŞEN ARAÇ SAYISI ÜLKE ORTALAMASININ ÜZERİNDEDİR"

İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, trafiğin kamuoyu nezdinde basit bir olay gibi algılansa da durumun hiç de öyle olmadığını, sorunun temelinde eğitimden alt yapıya, denetimden ilk ve acil yardım hizmetlerinin yürütülmesine, güvenli araç üretiminden çevreci yaklaşıma ve trafik işinin kazanç getirici bulunması gibi ticari kaygı şeklinde çok geniş boyutlarının bulunduğunu bildirdi. Ülkemizde, yük taşımacılığının yüzde 85'inin, yolcu taşmacılığın ise yüzde 95'inin karayolu ile yapıldığını kaydeden Müdür Uzunkaya, "Buna karşın karayollarımızda istenilen düzeyde iyileştirme ve yeni yol yapımı gerçekleştirilememektedir. 2006 yılı Ocak ayı itibariyle ülke genelinde 11 milyon 517 bin 237 adet tescilli araç, 17 milyon 241 bin 474 adet sürücü belgesi bulunmaktadır. Ortalama her 6.2 kişiye 1 araç, 4.2 kişiye 1 sürücü belgesi düşmektedir. İlimizde ise tescilli araç sayısı 247 bin 586, sürücü belgesi sayısı 278 bin 230 olup, her 4.8 kişiye 1 araç, 4.3 kişiye 1 sürücü belgesi düşmektedir. Görüldüğü gibi ilimizde kişi başına düşen araç sayısı ülke ortalamasının üzerindedir" ifadelerini kullandı.

Balıkesir'de, 2005 yılında meydana gelen 5 bin 135 kazanın 613'ü, (yüzde 11.9'u) motosiklet ve motobisikletlerin karıştığı kazalardan oluşuyor. 2006 yılı ilk 6 ayı içerisinde 810'u il merkezinde olmak üzere, 15'i ölümlü, 570'i yaralanmalı geriye kalanı maddi hasarlı olmak üzere toplam 2 bin 770 trafik kazası meydana geldiği bildirildi. 31 vatandaşın hayatını kaybettiği, 886 kişinin yaralandığı kazalarda yaklaşık 5 milyon 473 bin 500 YTL maddi hasar meydana geldi. Balıkesir'de, 2006 yılı ilk 6 aylık dönemde 2 bin 770 kaza meydana gelirken, bunların 342'sinin motosiklet ve motobisikletlerin karıştığı kazalar olduğu, tüm kazaların içerisindeki oranının yüzde 12 olduğu bildirildi. Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, "İlimizde motosiklet ve motobisikletlerin karıştığı kaza sayısı ülke genelindeki kaza sayısının yaklaşık 6 katıdır. 2006 yılı ilk 6 aylık dönemde ilimizde meydana gelen toplam ölümlü kaza sayısı 15, bu kazalardan 5 adedi motosiklet veya motobisikletin karıştığı kazalar. Genel ölümlü kaza içerisindeki oranı ise yüzde 33'tür. İlk 6 aylık dönemde meydana gelen ölümlü kazalarda ve kaza sonrası kazaya bağlı olarak ölenlerin sayısı 31. Bu kazalarda 9 kişi motosiklet veya motobisikletlerin karıştığı kaza sonucu hayatını kaybetti. Ölenler içerisindeki oranı ise yüzde 29'dur. İlimizde 2006 yılı ilk 6 aylık dönemde toplam 570 adet yaralamalı kazanın 221'i motosiklet veya motobisikletlerin karıştığı kazalardır. Anlaşılacağı üzere, motosiklet veya motobisikletlerin karıştığı kazaların büyük bölümü, ölüm ve yaralanmayla sonuçlanmaktadır. Motobisikletli kazaların hemen hemen tamamında motosiklet kullanan ve yolcu bulunanların kasklarının takılı olmadığı, bir çoklarının sürücü belgesiz olarak kullanıldığı, ölüm ve yaralanma ile sonuçlanan kazalarda ise kasklarının takılı olmadığı görülmektedir" dedi.

Balıkesir genelinde yapılan denetimlerde, 2006 yılı ilk 6 aylık dönemde 48 bin 811 sürücüye 4 milyon 698 bin 533 YTL para cezası uygulandığı, aynı dönemde bin 752 motosiklet ve motobisiklet hakkında işlem yapılırken, bu araçlardan bin 445'inin çeşitli nedenlerle trafikten men edildiği bildirildi. 2005 yılında bin 562 motosikletin men edildiği, halen trafikten men edilen 2 bin 902 adet motosiklet ve motobisikletin emniyete ait otoparkta bulunduğu belirtildi. 2006 yılında il genelinde mahkemeye sevk edilen bin 846 sürücüden 607'sinin motosiklet ve motobisiklet sürücüleri olduğu, bunların sürücü belgesi olmadan veya yeterli sürücü belgesi olmadan araç kullandıkları için mahkemeye sevk edildiği, 2006 yılı ilk 6 aylık dönemde motosiklet vb. araçlarda yapılan denetimlerde kask takmamak ve diğer ihlallerden dolayı 244 bin 55 YTL para cezası uygulandığı açıklandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title