Haberler

Bakan Ergün Üreticiyi Yanıltıcı Reklam, Tüketiciyi de Teknoloji Kullanımında Uyardı

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Üreticiyi Yanıltıcı Reklamlar Yapmamaları, Tüketiciyi de Teknolojiyi Kullanırken Dikkatli Olmaları Konusunda Uyardı.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, üreticiyi yanıltıcı reklamlar yapmamaları, tüketiciyi de teknolojiyi kullanırken dikkatli olmaları konusunda uyardı. Tüketiciyi Koruma Kanunu çerçevesinde iletişim sektöründe çalışan firmalara çok ciddi yaptırımlar uygulandığını, yanıltıcı reklamlara yönelik ağır cezalar uygulandığını belirten Ergün, "Ancak ağır yaptırımlar gelene kadar bazı tüketiciler yanıltılabiliyor. Bu açıdan tüketicileri ve reklam veren firmaları uyarıyorum" dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Bakanlığının 2010 yılı bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sunuş konuşması yaptı. Üreticiyi yanıltıcı reklamlar yapmamaları, tüketicilerin de teknolojiyi kullanırken dikkatli olmaları konusunda uyaran Bakan Ergün, bazı GSM şirketlerinin boşluk yaz şu numaraya yolla, müzik indir gibi mesajlar yolladığını kaydederek, "Tüketici bu mesajları ilk etapta bedava zannediyor. Bedava zannettikleri için o mesaja cevap veriyorlar ve teknolojiyi tüketiyorlar. Ama sonra kendilerini ciddi bir fatura geldiğini, ya da kontürlerinin hızla eridiğini görüyorlar. Firmaların tüketiciyi bu şekilde yanıltıcı kampanya yapmaları tüketici hakları açısında son derece yanlıştır. Tüketiciyi Koruma Kanunu çerçevesinde iletişim sektöründe çalışan firmalara çok ciddi yaptırımlar gelebilmektedir. Tabii tüketiciler de çok ciddi faturalarla karşı karşıya kalmaktadır. Ya da mahiyeti yanıltıcı olan reklamlar yapılıyor. Şu kremi kullan 20 yaş gençleşirsin. Şu çayı iç 3 kilo zayıflarsın deniliyor. Ürünlerin bütün bu özellikleri taşımadıkları denetimler sonucu ortaya çıkabiliyor. Tüketicilerin bu tür reklamlara karşı daha dikkatli olmaları gerekiyor. Bu tür reklamlara dönük olarak gerekli denetimler yapılıyor ve ağır yaptırımlar getiriliyor. Ancak o ağır yaptırımlar gelene kadar bazı tüketiciler yanıltılabiliyor. Bu açıdan tüketicileri ve reklam firmalarını uyarıyorum" dedi.

-TÜKETİCİ İHMAL EDİLMİYOR-

Bakanlık olarak üreticiyi desteklerken, tüketiciyi de ihmal etmediklerini belirten Bakan Ergün, 2009'da 24 bin 960'ı Bakanlığımıza, 48 bin 690'ı Hakem Heyetlerine olmak üzere toplam 73 bin 650 adet şikayet başvurusu yapıldığını bildirdi. Bunlardan 46 bin 808'inin tüketici lehine, 10 bin 271'inin ise tüketici aleyhine sonuçlandığını kaydeden Ergün, 16 bin 251 tüketici başvurusunun da değerlendirme aşamasında olduğunu kaydetti. Ergün, bakanlığın merkez ve taşra teşkilatına yapılan tüketici şikayetlerinin değerlendirilmesi sonucu 201 firmada denetim yapıldığını, tüketicinin korunması mevzuatına aykırı faaliyette bulanan firmalara toplam 153 milyon 595 bin 924 lira idari para cezası uygulandığını dile getirdi.

-REKLAM KURULU İLEŞİM SEKTÖRÜNDEKİ ŞİRKETLERE 4.3 MİLYON TL CEZA VERDİ-

Özellikle son yıllarda sektördeki rekabetin de artmasıyla birlikte, iletişim hizmetlerine yönelik aldatıcı nitelikteki reklamların sayısında önemli ölçüde artış olduğu görüldüğünü belirten Bakan Ergün, "Yediden yetmişe toplumumuzun her kesimini yakından ilgilendiren ve önemli tüketici mağduriyetlerine yol açan bu tür aldatıcı reklamlarla ilgili olarak 2009 yılında Reklam Kurulu tarafından, iletişim sektöründe faaliyet gösteren firmalara toplam 4 milyon 255 bin 200 TL idari para cezası uygulanmıştır" dedi.

-REKABET BOZUCU REKLAMLARA DA CEZA VERİLİYOR-

Reklam Kurulu'nun piyasaların düzgün işleyişini engelleyen ve rekabet ortamını bozucu nitelikli olan reklamlarla da ilgili yaptırımlar uyguladığını anımsatan Bakan Ergün açıklamalarına şöyle devam etti:

"Bu bağlamda, bir teknoloji firması tarafından yakın bir geçmişte yapılan ve yarı insan yarı hayvan figürlü reklamlar, kurul tarafından değerlendirilmiş, söz konusu reklamların rakip firmaları kötüleyici ve küçük düşürücü, aynı zamanda diğer firmalardan alışveriş yapan tüketicileri de rencide edici nitelikte olduğu kanaatiyle reklamı veren firma hakkında 134 bin 400 lira idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir."

-e-TÜKETİCİ BİLGİ SİSTEMİ'YLE TÜKETİCİ BİLİNÇLENDİRİLECEK-

Önümüzdeki dönemde uygulamaya geçirilecek olan e-Tüketici Bilgi Sistemi'yle tüketicilerin eğitilmesi ve bilgilendirilmesi, uluslararası tüketici kurumlarına erişim sağlanması ve tüketici sorunları Hakem Heyetleri ve Tüketici Mahkemelerinin karar süreçlerinin desteklenmesi gibi konularda tüm vatandaşlara hitap edecek bir hizmeti hayata geçireceklerini açıkladı. Bununla birlikte sekretaryası bakanlıkça yürütülen Reklam Kurulu tarafından da, aldatıcı, yanıltıcı veya mevzuata uygun olmayan reklamlar hakkında uygulanan caydırıcı yaptırımların, piyasaların adil ve düzgün işlemesi açısından da önemli bir rol oynadığını ifade etti.

-İTHAL VE YERLİ ÜRÜN DENETİMİNDE 273.5 BİN TL PARA CEZASI VERİLDİ-

Bakanlığın sorumluluk alanında bulunan ithal ve yerli mamul ürünlerin denetimi çerçevesinde 2009 yılı Ocak-Ekim döneminde toplam 8 bin 921 adet ürünün denetlendiğini kaydeden Ergün, bunlardan 7 bin 952'sinin uygun bulunurken, 964'ünde aykırılık tespit edildiğini kaydetti. Ergün, bu çerçevede 273 bin 480 TL para cezası verildiğini bildirdi.

-KOBİ KREDİLERİNDE İLK KULLANIMLAR BAYRAM ÖNCESİ BAŞLAYACAK-

Sanayi ve Ticaret Bakanı Erngün, 100 bin işletmeye 2.5 milyar TL'lik kredi destek paketi için başvuruların 70 bini aştığını açıklayarak, önümüzdeki günlerde bu sayının 100 bini bulmasının beklendiğini söyledi. Bakan Ergün, ilk kredi kullanımını da Kurban Bayramı'ndan önce başlatmış olacaklarını bildirdi. İşletme başına 25 bin, kadın girişimciler için 30 bin TL desteğin verildiği paketin kredi faizinin yüzde 75'inin KOSGEB tarafından karşılanıldığını anımsatan Bakan Ergün, yüzde 25'inin ise işletme tarafından karşılanıldığını vurguladı. İşletmeler tarafından sağlanacak yüzde 25'lik kısım için bankalar arasında güzel bir rekabet oluştuğunu bildirerek, destek paketi çerçevesinde ilk kredi kullanımının Kurban Bayramı öncesinde gerçekleştirileceğinin müjdesini verdi. Bakan Ergün, KOBİ'lere yönelik 3 ayaklı yeni kredi destek paketiyle esnaf ve sanatkarlar ile tüm KOBİ'lere yönelik 3 ayaklı yeni bir kredi destek programının uygulamaya konulduğunu vurguladı.

-KOBİ'LERE 2010 YILINDA ÖLÇEK BÜYÜTME DESTEKLERİ VERİLECEK-

Bakan Ergün, önümüzdeki süreçte KOBİ'lerin potansiyelini ve girişimcilik özelliklerini dikkate alarak doğru ve yerinde destekler vermeye devam edeceklerini ifade etti. Ergün, 2010 yılında KOBİ'lerin özellikle ölçek büyütme, Ar-Ge, inovasyon çalışmaları, teknolojiye uyum, dışa açılma ve ihracatlarını artırmalarına yönelik desteklemeleri yoğun bir şekilde sürdüreceklerini kaydetti.

-TOPLUMLARIN EKONOMİK GÜCÜNÜ BİLİM VE TEKNOLOJİDEKİ GELİŞMELER BELİRLİYOR-

Günümüzde toplumların ekonomik gücünü ve refah düzeyini belirleyen en önemli etkenin bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeler olduğunu söyleyen Ergün, bu gelişmelere uyum sağlayamayan ülkelerin, 21'inci yüzyılda varlıklarını korumalarının son derece zor olduğunu dile getirdi. Bakanlık olarak bu alandaki geleceğe dönük stratejilerimizi, bilgi ve teknolojik gelişimin, ülkelerin refah seviyesini belirleyen en önemli unsur olduğu gerçeğini göz önüne alarak oluşturduklarını ifade eden Bakan Ergün şu bilgileri verdi:

"Artık dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesinde sanayiden uzak duran ve sanayiden bağımsız Ar-Ge çalışması yürüten bir üniversite kalmamıştır. Biz de, Sanayi Tezleri Programı ile üniversite-sanayi işbirliğinin kurumsallaşması yönünde önemli bir adım attık. San-Tez kapsamında, 2007 yılından bu yana desteklenmesi uygun bulunan 157 adet projeden 22'si tamamlanmıştır. Desteklenen projeler ağırlıklı olarak ileri malzemeler, makine, nanoteknoloji, biyoteknoloji, genetik tıp ve gıda sektörlerindedir. Türkiye'de bilgi yoğun ve yenilikçi girişimcilik konusundaki farkındalığın artırılması, yüksek eğitimli ve nitelikli gençlerin iş hayatına kazandırılması amacıyla başlatılan Teknogirişim Sermayesi Desteği kapsamında genç girişimcilere 100 bin TL'ye kadar hibe desteği sağlıyoruz. 2009 yılı Nisan ayında ilk başvuruları kabul edilen Teknogirişim Sermayesi Desteği için gelen toplam 159 başvurudan 78'i uygun bulunmuştur."

-TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ SAYISI 37'YE ULAŞTI-

Türkiye'de 2002 yılında 2 olan teknoloji geliştirme bölgesi sayısının 37'ye ulaştığını kaydeden Bakan Ergün, bunlardan 26'sının bu yıl sonu itibariyle faaliyete geçeceğini dile getirdi. Kısaca "3D' olarak ifade ettikleri değişim, dönüşüm ve destek kavramları temelinde kurgulanan strateji belgesi ve eylem planı kapsamında 7 öncelik belirlediklerini açıklayan Bakan Ergün, "Bunlar kredi ve finansman şartlarının iyileştirilmesi, vergi, istihdam ve diğer yükümlülüklerin azaltılması, eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin geliştirilmesi, yenilikçilik ve girişimciliğin geliştirilmesi, altyapı, kümelenme ve ortaklık faaliyetlerinin desteklenmesi, hukuki altyapının güçlendirilmesi, örgütlenme yapılarının gözden geçirilmesi, Avrupa Birliği programlarından ve kaynaklarından esnaf ve sanatkarların faydalanmasının sağlanmasıdır" diye konuştu.

-OSB VE KSS POJELERİ 80 BİN KİŞİYE EK İSTİHDAM SAĞLAYACAK-

Planlı sanayileşme hamlesinde teknoparkların yanı sıra Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ile Küçük Sanatlar ve Sanayi Bölgeleri ve Siteleri'nin (KSS) de önemli bir yeri olduğunu kaydeden Ergün,

50 adedi son 7 yılda olmak üzere toplam 120 adet Organize Sanayi Bölgesi projesinin altyapı inşaatı tamamlanarak, sanayicilerin hizmetine sunulduğunu bildirdi. Tamamlanan OSB projeleri için 2009 yılı fiyatlarıyla toplam 1 milyar 650 milyon lira tutarında devlet kredisi kullandırıldığını belirten Ergün, bu projelerin tamamlanmasıyla yaklaşık 800 bin kişiye istihdam sağlandığını kaydetti. 2009 yılında 13 OSB ile 7 KSS projesinin tamamlanmasının planlandığına değinen Ergün, "Ancak bu hedef aşılarak bu yılın sonunda 16 OSB ve 8 KSS'nin tamamlanmasını öngörmekteyiz. Bu projeler tamamlandığında yaklaşık 80 bin kişiye daha iş imkanı sağlanacaktır. 2010 yılı yatırım programı teklifimizde ise OSB projelerine 133 milyon 299 bin lira, KSS projelerine ise 51 milyon 561 bin lira ödenek tahsisi öngörüyoruz. Bu ödeneğin kullanımında da kriterimiz; kaynakların israf edilmeden etkin kullanımını sağlamak ve sonuç odaklı olmak, yani bitirilmesi ve hızla üretime geçilebilmesi mümkün olan yatırımlara öncelik vermek olacaktır" dedi.

-TÜRKİYE EKONOMİSİNDE 2001 KRİZİ SONRASINDA KÖKLÜ BİR DEĞİŞİM YAŞANDI-

Türkiye ekonomisinde, 2001 yılındaki krizi izleyen süreçte köklü bir dönüşüm yaşandığını belirten Bakan Ergün, 2002'den itibaren uygulanan para ve maliye politikaları ile birlikte hayata geçirilen kapsamlı reformlar, bu dönüşüm sürecinin temel taşlarını oluşturduğunu vurguladı. İzlenen bu politikaların, özel sektörün dinamizminin artırılmasına önemli katkılar sağladığını belirten Ergün, "Türk ekonomisinin iç ve dış etkilere karşı uyum yeteneğini artırmıştır. Son yıllardaki endüstriyel büyümenin kaynağında da, özel sektörümüzün yatırımları ve dinamizmi vardır" diye konuştu.

-ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE 98 MİLYAR DOLARLI İHRACAT HEDEFİNE ULAŞILACAK-

Sağlanan istikrar ortamıyla enflasyon hızlı bir düşüş eğilimine girmiş, ard arda yüksek büyüme oranları elde edildiğine dikkat çeken Ergün, 2002 yılında toplam 36 milyar dolar ihracat gerçekleştiren Türkiye'nin, 2008 yılında 125 milyar dolarlık hedefine rağmen, yıl sonu itibarıyla 132 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini vurguladı. Küresel ekonomik krizin etkileri göz önüne alınarak, 2009 yılı için 98.5 milyar dolar olarak hedeflenen ihracatımız, Ekim 2009 itibarıyla 79 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Önümüzdeki dönemde de 98 milyar dolarlık hedefe ulaşılacaktır" dedi.

-TÜRKİYE EKONOMİSİNİN PERFORMANSINDA SANAYİ SEKTÖRÜNÜN PAYI BÜYÜK-

Türkiye'nin, son 7 yılda gösterdiği ekonomik performans sayesinde dünyanın 17'inci, Avrupa'nın 6'ıncı büyük ekonomisi olduğuna dikkat çeken Ergün, bu tablonun ortaya çıkmasında sanayi sektörünün payının büyük olduğunu vurguladı. Türkiye sanayinin lokomotifi konumundaki otomotiv sektörünün, üretimi ve ihracatının sürekli artış gösterdiğine belirten Ergün açıklamasına şöyle devam etti:

"Sektörün 2002 yılında 4.4 milyar dolar olan ihracatı, 2008 yılında 22 milyar dolara ulaşmıştır. Ekonomik krizin etkisi, özellikle de AB pazarındaki daralma nedeniyle 2009 yılının ilk 10 ayında ise bu sektörde 11.7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirilmiştir. Sektördeki ihracatımızın, yıl sonunda 14 milyar doları geçmesini bekliyoruz. Otobüs üretiminde Avrupa'nın birincisiyiz. Demir, çelik ve çimento üretiminde ise Avrupa üçüncüsüyüz. Bunlar Türkiye açısından çok önemli kazanımlardır. Tüm bu olumlu gelişmelerde, siyasi istikrarın yanı sıra özellikle, ekonomide hayata geçirilen yapısal reformların payı büyüktür. Bu durum, özel sektörüyle, çiftçisiyle, tüccarıyla, esnafıyla, çalışanıyla elde edilen bir ekonomik başarıdır."

-GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERE İHRACAT ÖNEM TAŞIYOR-

İçinde bulunulan ekonomik ortamda, dış talepte ciddi bir toparlanma olmadan iç talepte beliren canlanmanın etkisinin sınırlı düzeyde kalacağını vurgulayan Bakan Ergün, Türkiye ekonomisinin yakaladığı ivmenin korunmasında, gelişmekte olan ülkelere yönelik ihracatının büyük önem taşıdığını bildirdi. Ergün, özellikle Uzak Doğu, Afrika, Orta Doğu, Rusya ve Türk Cumhuriyetleri önümüzdeki dönemde Türkiye için yeni fırsatlar doğuracak pazarlar olacağını söyledi. Afrika ile 5 milyar dolar olan ticaret hacminin 17 milyar dolara çıktığını belirten Ergün, 50 milyar dolara çıkmasını hedeflediklerini dile getirdi.

-BAKANLIĞIN 2010 BÜTÇESİ 671.1 MİLYON TL-

Bakan Ergün, bakanlığın bütçesi hakkında şu bilgileri verdi: "Bakanlığımızın 2010 yılı bütçesi 671.1 milyon TL. Türkiye'nin sınırlı kaynaklarının etkin kullanımıyla Türk sanayi ve ticaretinin geliştirilmesi için Bakanlık olarak azami gayreti göstereceğiz." (ANKA)

(HGS/BÜN)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title