Haberler

BAHARIN COŞKUSUNA KAPILMAK;FIRTINA DERESİNDE RAFTİNG

Eriyen karlar, tepelerden aşağıya çağlayarak akarken henüz yeşillenen dallar su damlalarıyla diriliyor. Baharın kolları, uzun süren hasretin ardından sevgilisine dolanır gibi can veriyor doğaya. Narin ilkbahar güneşi bulutların arasından sıyrılıp sıcak yüzünü gösterirken, insanın kanını da kaynatıyor. Kaynayan kanın en iyi durulacağı yerlerden biri, Kaçkar Dağları'nın hırçın fakat alımlı güzeli; Fırtına deresi. Burası, içlerindeki coşkunun seyrine varmak isteyen raftingçiların da göz bebeği.

www.ardesenahber.com

Eriyen karlar, tepelerden aşağıya çağlayarak akarken henüz yeşillenen dallar su damlalarıyla diriliyor. Baharın kolları, uzun süren hasretin ardından sevgilisine dolanır gibi can veriyor doğaya. Narin ilkbahar güneşi bulutların arasından sıyrılıp sıcak yüzünü gösterirken, insanın kanını da kaynatıyor. Kaynayan kanın en iyi durulacağı yerlerden biri, Kaçkar Dağları'nın hırçın fakat alımlı güzeli; Fırtına deresi. Burası, içlerindeki coşkunun seyrine varmak isteyen raftingçiların da göz bebeği.

Fırtına deresi, Kaçkar Dağları'nın Karadeniz'e bakan yamaçlarındaki derelerin birleşmesi ile oluşmuş. Dere, Kaçkar Dağı'nın 3932 metreye dek yükselen tepelerine düşen yağmurların ve kar sularının 57 km sonra denize kavuşması nedeniyle dünyanın en hızlı akan nehirleri arasında yer alıyor. Rize, Ardeşen’nin yaklaşık 2 km batısında Karadeniz'e dökülmeden önce çay bahçeleri içerisinden geçen, üzerindeki kemer köprülerle süslü Fırtına Deresi, tüm dünya raftingçilerin umdukları heyecanı yaşayabildikleri bir parkur. Antalya’da Köprülü Kanyon'da 10 çağlayan varken, Fırtına Deresi 150'den fazla çağlayan ve 23 km'lik ideal bir parkura sahip.

Bu da katılımcıların rafting yaparken aldığı zevki doruğa çıkarıyor. Flora ve faunanın zenginliği, yeşile mavinin her tonu, Fırtına Vadisi'nin dünyada koruma altına alınan ilk 200 vadi içine sokuyor.2004 Yılında Vadisi'nde yapılan Türkiye Rafting Şampiyonasında nedeniyle, bölge, rafting sporu için de cazibe merkezine dönüştü. Özellikle bölgede rafting yapan yabancılar Fırtına'daki heyecanı, adrenaline tarif etmekde zorlandıklarını ifade ediyorlar. Türkiye’nin Çoruh'tan sonraki en iyi 2.parkur seçilmesi ise; önümüzdeki yıllarda Fırtına Vadisi'nin akarsu sporlarının daha da önemli bir merkezi olacağının göstergesi.

Parkur ve zorluk çeşitliliği kusursuz Rize-Ardeşen karayolundan güneye çıkan karayolu takip edilerek 22.km.de Çamlıhemşin ilçesine ulaşılır. Çamlıhemşin’in yaklaşık 1 km güneyinden parkura başlanılabilir.5 km de iri kayalara dikkat edilmeli.7 km,8.km ve 9.km de tehlike arz eden geçişler olduğu için suyun iyi incelenmesi gerek.12.km batı yönünde kalan yamaçtaki Duygulu Şelalesi, maceraya ayrı bir güzellik katıyor. Parkuru Fırtına Deresi'nin Karadeniz'e dökülmeden önce uygun bir yerinde bitirmek mümkün. Yaklaşık 23 km.süren parkur boyunca derinin yatağı çok taşlık olup, suyun debisine göre 3.4.5 zorluk derecesinde yerler var. Aşırı yağmurlarda dikkat edilmeli.

Bölgede Rafting için üç ayrı parkur bulunuyor:

1-)Çamlıhemşin-Ardeşen parkuru:

Parkurda tehlikeli 2 adet rapit bulunmakta ve raftçıların bu bölgelerden geçişleri tavsiye edilmiyor. Parkur uzunluğu 20 km.

2-)Dikkaya-Timisvat Köprüsü:

Rafting şampiyonasında nehir inişinin yapıldığı yer. Zorluk derecesi yüksek olan bu bölgede çeşitli raftiler raftçıların ilgisini çekiyor.5 km uzunluğu olan parkur profesyonellerin tercihi. suların düşük olduğu dönemlerde acemi ratfçılarda rafting yapabiliyorlar.

3-)Pelegivat Köprüsü-Fırtına Köprüsü:

Bu parkurun uzunluğu 6 km olup ilk defa rafting yapacakları için doğru bir başlangıç noktası. Fırtına vadisinde her dönem rafting yapılabilse de en doğrusu zaman mayıs-haziran ve temmuz ayları. Ağustos aylarında karların erimesi ile su seviyesi ciddi oranda düşüyor. Ancak yörenin sürekli yağış alması, Fırtına Deresi’nin yılın herhangi bir ayında rafting için uygun hale getiriyor.

Rafting: Yenidünyanın Akarsularında Doğdu...

Rafting, raft adı verilen botlarla yapılır. Bu botlar, Amerika’da önceleri (1900'ların başında)akarsularda güvenli olarak yük taşımakta kullanılıyormuş. raft, her türlü akarsuda hareket edebilecek yapısı ve yapıldığı sağlam malzeme nedeniyle akarsu taşımacılığın da tercih edilmiş 2. Dünya savaşı sırasın da çıkartma amaçlı olarak kullanılan botlar diğer ülkelerinde dikkatini çekiyor ve yaygın olarak kullanılmaya başlanıyor. Spor amaçlı kullanım da yine Amerika da başlıyor Keşif amaçlı akarsu yolculuları ve çeşitli etkinlikler yapma üzere kurulan bir kulüp 1973 yılında ' sobek expedition ' adını alarak Dünyanın çeşitli ülkelerin de keşifler yapmaya başlıyor Çoruh'u da 1982 de ilk bu ekip geçiyor guruplar bot (raft) büyüklüğüne göre boyu 3,6 metre 4,8 metre arsında dolan suyu kendiliğinden boşaltan, modern sağlam ve şişirile bilir botlar kullanılıyor. Botlar bölümler halinde ve batmaz özellikte. Suyun sığ olduğu zamanlarda küçük dalgaların için de daha fazla hareket ve heyecan sağlayan daha küçük botlarda kullanıla bilir. Botların büyüklüğüne göre sporcu sayısı bir rehberin yanın da 2 den 8'e kadar çıkabiliyor.

Nehirler; zorluk derecelerini belirliyor. Zorluk derecelerini nehrin akış hızı, kayaların çokluğu gibi etkenler belirliyor. Akarsu yatağı içinde geçerken çeşitli doğal engelleri geçmek zorun da. Suyun yolunu kesen bu etkenler engeller genel akışın hızını ve yönünü etkiliyor, suda türbülanslar, dalgalar ve akışta anı süratlenmeler oluşturuyor. Akarsu sporlarında bu tür beyaz ve köpüklü görüntüle sergileyen bölgelere rapı (şarlak) adı veriliyor. Hızlı akan nehirlerde kontrolü sağlamak zor olduğu için, nehirler akış hızlarına göre, yani zorluk derecelerine göre 1 den 6 ya kadar numaralandırılıyor. 1 derece, küçük, kolay geçişler için uygun iken 6 derece geçişi uzman raftçılar için bile zar yada imkân sız olan nehirleri ifade ediyor. 45 dakikalık eğitim başlangıç için yeterli... Rafting, herhangi bir beceri ve fiziksel kondisyon gerektirmediğinde dileyen herkes bu sporu yapabilir. İlk 2 derece için yüzme bilmek bile gerekmeyebilir ancak hakiki, adrenalin isteyen bir rafting yapabilmek için iyi yüzmek şart. Birde size yönlendirecek ve bilgilendirecek rehber... Giyinip kuşandıktan sonra tecrübenize göre bir bota yerleştirilip suya bırakılıyorsunuz botunuz da yer alan rehber ve yardımcısı sürekli olarak terkinde bulunuyor ve herhangi bir zorlukla karşılaştığınız dane yapmanız gerektiği konusunda yardımcı oluyor. Sanılanın aksine gerekli malzemeleriniz olduğu ver gerekli güvenlik önlemleri alındığı sürece rafting tehlikeli bir spor değil.

Türkiye her bölgesinde rafting için elverişli nehirler barındırıyor. Fırtına deresinden başka özellikle Çoruh Nehri, Manavgat Çayı Melen, Köprü Çay, Dim Çayı Alara Çayı ve Dalaman Çayı bunların en çok bilinenleri. son birkaç yıldır rafting için elverişli hale getirilen bu nehirlerde dört mevsim rafting yapabilmek mümkün. Bu özelliğiyle pek çok yabancı turist ve profesyonel yalnızca rafting için buraya geliyorlar Türkiye’de raftingin tanınmasıyla birlikte bir ' kano ve rafting federasyonu ' da kuruldu bunun yanısıra hafta içi, hafta sonu, günü birlik ya da konaklamalı rafting turları düzenleyen turizm şirketleri çoğaldı. Bu kuruluşlar uzman rehberler eşliğinde rafting turları düzenliyorlar. Her türlü malzeme ve rehber onlar tarafından sağlanıyor.

FOTO:NECMETTİN YARICI

Kaynak: Abdulkadir ÜRKMEZ (Gezgin Kültür Dergisi )

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title