Haberler

Bağış: Kaybeden Aradaki Güven Olmuştur

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin Ermeni Tasarısını Kabulüyle Yitirenin Türkiye Değil Ermenistan ve Türk-abd Halkları Arasındaki Güven Olduğunu Söyledi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin Ermeni tasarısını kabulüyle yitirenin Türkiye değil Ermenistan ve Türk-ABD halkları arasındaki güven olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'nde bir basın toplantısı düzenleyen TBMM heyeti üyesi Egemen Bağış, ''Bundan sonra da çabalarımız sürecek. Tasarının Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'na gelmemesine çalışacağız'' dedi.

ABD Başkanı George W. Bush ve yönetimindeki diğer yetkililerin, tasarının geçmemesi yönünde büyük çaba sarfetmesini takdir ettiğini belirten Bağış, ''Türk milleti üzülmüştür, kalbi kırılmıştır. Bunu tedavi etmek kolay değildir'' diye konuştu. Bağış, özellikle tasarının geçmesinden sonra ABD'nin, terör örgütü PKK konusundaki tutumunun yakından izleneceğini kaydetti.

Daha önce benzer tasarılarda Türkiye'nin tezlerine destek verecek biçimde oy kullanan ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin Başkanı Tom Lantos'un, beklentilerin tersine tasarıya bu kez ''evet'' oyu vermesine ilişkin görüşü sorulan Bağış, ''Demek ki Lantos'un tarih bilgisi, dönem dönem değişiyormuş'' dedi.

Bağış, Ermeniler'in nihai amacının sorulması üzerine, tasarının oylanmasından önce görüştüğü bir kongre üyesinin, ''Ben bu tasarıya (evet) vereceğim. Bush yönetimi, bizi bu savaşa (Irak) soktuğu için cezasını çeksin. Türk hükümeti sert tepki vermeli'' sözlerini aktardı ve tasarının kongredeki oylamasını, ''ABD'nin bir iç siyaset oyunu'' olarak gördüğünü kaydetti.

TBMM heyetindeki MHP Milletvekili Gündüz Aktan da Lantos'un tutumuna ilişkin, ''ABD demokrasisi buysa, demokrasiyi bu kadar yüceltmemek lazım'' diye konuştu.

CHP Milletvekili Şükrü Elekdağ da, bu tasarının ABD'de kabul edilmesinin, başka ülkelere göre daha ciddi sonuçları olacağına işaret etti. Elekdağ, ''Başka ülkeler var, bu konuda tasarı geçirmeyi bekleyen. Gerisi çorap söküğü gibi gelir. Şu ana kadar tanıyan ülkelerin sayısı 18. Bu rakam 36 olur, 40 olur'' dedi.

Gündüz Aktan da, Türkiye lehine komitede oy kullanan 21 milletvekilinin bile, aslında ''soykırım'' gerçekleşmiş gibi konuşmasının kendisini üzdüğünü ifade etti ve, ''Bu, bizim açımızdan kabul edilemez. Bu 21 oyun da değeri kalkmıştır'' dedi. Tasarıda ciddi maddi hatalar bulunduğunu, ancak kongre üyelerinin hiçbirinin, önlerine ''gerçek'' diye sunulan maddeleri inceleme zahmetine katlanmadığını belirten Aktan, ''Şimdi Türkiye'den çok ciddi karşılık bekliyorlar. Hatta Türkiye ağzını açmadan, neler yapabileceğini sayıyorlar'' dedi. ''Devlet ciddiyeti'' açısından bir tepki göstermek gerektiğini belirten Aktan, tasarının Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nda da geçmesi durumunda ''hukuki ihtilaf'' çıkmış olacağına işaret etti.

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy da, 15 gün önce tasarıya çok büyük sayıda kongre üyesinin desteği olmasına karşın, Türkiye'nin gösterdiği olağanüstü çaba sayesinde, 21'e karşı 27 gibi az bir farkla tasarının geçtiğine işaret etti. Şensoy, ''Bu, üzüntümüzü azaltmıyor tabii. Bağlayıcılığı olmayan, hukuki bir sonuç yaratmayacak bir metin sözkonusu. Neticeyle Türk halkını rencide edecek birşeyin geçmesi büyük hayalkırıklığı ve üzüntü yarattı'' diye konuştu.

TBMM heyetinin üyeleri, Amerikan düşünce kuruluşu Carnegie Endowment'ta da, tasarının ardından ortaya çıkan tabloyu değerlendirdi. Egemen Bağış, kimilerinin, ''Ankara bunu 2 günde unutur'' demelerine karşın, bir karşılık verileceğini vurguladı.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title