Haberler

Bağdat: Irak Meclisi Federal Yapıyı Tartışmaya Devam Ediyor

Bağdat'ın Siyasi Gündemini Meşgul Eden Federalizm Tartışması, Bugüne de Damgasını Vurdu. Temsilciler Meclisi, Bugünkü Oturumda Ülkenin Federal Yapısının Uygulamada Nasıl Yapılandırılacağını Tartışıyor.

Bağdat'ın siyasi gündemini meşgul eden federalizm tartışması, bugüne de damgasını vurdu. Temsilciler Meclisi, bugünkü oturumda ülkenin federal yapısının uygulamada nasıl yapılandırılacağını tartışıyor.

Irak'ta ülkenin federal yapısının nasıl şekillendirileceğiyle ilgili tartışmalar devam ederken, bugünkü Temsilciler Meclisi oturumunda Kürt ve Şii partilerin sunduğu alternatif taslaklar milletvekillerine sunuldu. Kürtlerin Kuzey Irak'taki özerk bölgenin sınırlarını çizen harita, grupları sık sık karşı karşıya getirirken, öfkeli tartışmalara da yol açtı. Haritada, çeşitli etnik grupların bir arada yaşadığı, petrol zengini Kerkük kenti, Kürt bölgesine dahil edilmiş görünüyor. Haritaya özellikle Sünniler sert tepki gösterdi. Erbil'deki sözde Kürt Parlamentosu da dün aynı çizgideki bir anayasa taslağını görüşmeye açmış, taslağın 1 Aralık'ta bölge parlamentosunda oylanması hedeflenmişti. Yoğun tepkiler karşısında düzeni sağlamakta güçlük çeken Meclis Başkanı Mahmud El Meşhadani, önerinin sadece taslaktan ibaret olduğunu, parlamento çatısı altında kimsenin kimseye görüşlerini dayatamayacağını söyledi.

Öte yandan tartışmaların sürmesi üzerine gazeteciler salondan çıkarıldı, canlı televizyon yayınları da durduruldu. Oturumun ilerleyen bölümlerinde Kürtlerin sunduğu taslağın reddedildiği, Şiilerin sunduğu taslağın ise ilk görüşme sonunda onay aldığı bildiriliyor. Taslağı sunan Şii gruplar, ülkenin güneyinde de, kuzeyde olduğu gibi özerk bir bölge oluşturulmasını talep ediyor. Meclisin Pazar günü bu taslağı ikinci kez görüşüp oylaması, metni yasalaştıracak son oylamanın ise gelecek hafta içinde yapılması bekleniyor. Taraflar, yasanın 18 ay sonra yürürlüğe girmesini öngörüyor. Yasa bu haliyle geçerse, 18 vilayete diğer vilayetlerle birleşme imkanı veren referandumlara gidilmesinin önü açılmış olacak. Bu şekilde geniş yetkileri olan bölgeler oluşacağı belirtiliyor. Sünniler ise bu girişimleri, ülkenin bölünmesine yönelik adımlar olarak değerlendirerek itiraz ediyor. Böylesi bir bölünmenin, Sünni kesimi petrol gelirlerinden ve Basra Körfezi'nde çıkıştan mahrum bırakabileceği endişesi taşınıyor.

Geçen yıl onaylanan Irak anayasası federatif bir yapı öngörüyor. Ancak federallik tanımının içinin doldurulması, daha geniş şekilde tartışılmak üzere bu yıla bırakılmıştı. Milletvekilleri, oturumda ayrıca anayasada yapılacak değişiklikleri görüşmek üzere kurulacak komisyonun üyelerini de seçti. Ancak 27 üyeli komisyonun sadece 24 üyesi belirlendi. Bunlardan 12'si Şii, 5'i Kürt, 4'dü de Sünni. Komisyon başkanı ise henüz tespit edilmedi. Değişikliklerin tartışılması Sünnilerin geçen yıl anayasanın kabul sürecinde boykota gitmemek için öne sürdükleri başlıca koşuldu. Ancak mecliste Şii ve Kürtlerin çoğunluğu olduğu düşünüldüğünde, Sünnilerin talep ettiği değişiklilerin onay alması aritmetik olarak güç görülüyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title