Haberler

İlk narenciye balı hasadını yapan arıcılardan aracı tepkisi

Güncelleme:

İlk narenciye balı hasadını yapan arıcılardan aracı tepkisi

Narenciye balı hasadı yapan arıcılar, aracıların kendilerinden daha fazla kazanmasından dert yandı

ANTALYA - Antalya'nın Kumluca ilçesinde narenciye (portakal) balı hasadı yapan Ordulu arıcılar, Güneydoğu bölgesine gitmek için hazırlanıyor. İlk bal hasadını yapan arıcılar, aracıların kendilerinin daha fazla kazanmasına tepki gösterdi.

Türkiye'nin çeşitli illerinden gezginci arıcılara ev sahipliği yapan Antalya'nın Kumluca ilçesinde ilk bal hasadı başladı. 45-50 yıllık tecrübeli arıcılar, yaz mevsimini Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da geçirirken, güz mevsimini Ege Bölgesi'nde, kış mevsimini de Akdeniz bölgesinde geçiriyor.

Yıllık 500 tona yakın bal hasadı yaptıklarını belirten arıcılar, her şeye rağmen ürettikleri balı istedikleri fiyata satamamaktan dert yandı. Bal üreticileri, arıları bir bölgeden başka bölgeye nakil etmenin ise çok masraflı bir iş olduğunu dile getirdi.

40 yıldan beri arıcılık yaptığını belirten Yaşar Vural (56), "İlkbaharı Kumluca'da geçiriyoruz. Ondan sonra Muş, Diyarbakır tarafına geçiyoruz. Oradan doğu bölgelerimizi dolaşıyoruz. Hakkari, Erzurum, hangi taraf olursa, o doğuda yukarılara çıkınca belli oluyor. Doğudan çam balı almak için Marmaris'e geçiyoruz. Marmaris'te çam balını aldıktan sonra 10 veya 11 ayda tekrar Antalya-Kumluca yöresine geliyoruz. Arılarımızın ilkbahara kadar Kumluca'da bakımını yapıyoruz. Kışlık olarak burada kalıyoruz. Narenciye balını alıp tekrar doğuya devam ediyoruz. Arıcılar olarak sıkıntı yaşıyoruz. Sahip çıkılmıyor. Bal satılmıyor. Bedava satılıyor. Satılsa da masrafımız çıkmıyor. Mağdur durumdayız. Bankalardan kredi kullanarak arıcılık yapıyoruz. Bizden 25 TL ye alıyorlar. Perakende satanlar 45 - 50 den satıyor. Yani bizden iyi para kazanıyorlar" dedi.

Marmaris'ten Kumluca'daki ailesinin yanına bal hasadı için yardıma gelen Eylem Çelik, "Babam vefat ettikten sonra annem kardeşimle birlikte arıcılık yapıyor. Onlara destek olmak için hem de gezmek için yardıma geldim. Hasat zamanı için yardıma geldim" diye konuştu.

"Tenekesi 490 lira"

45 yıllık arıcılık yapan İlhan Akçın ise, "En düşük şartlarda balın tenekesi 800 TL ye satılsın ki arıcı bir şeyler kazansın. Teneke 28 kilo geliyor. Bal tüccarlarının teneke başı verdiği fiyat 490 lira. Bu arıcı bir teneke balı 490 liraya satıp ta para kazanamaz. Arıcı çok zor durumdadır. Masraf çok ağır. Kumluca'dan doğu bölgelere bir kamyon arının nakliyesi 10 bin liradır. Arıcı zor durumda, bir teneke bal 500 liraya giderse bu arıcı nasıl para kazanacak. Bu arıcıya bir sahip çıkılması lazım" ifadelerine yer verdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Kumluca Antalya Haberler

Bakmadan Geçme

Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler? Fenerbahçe ligden çekildi mi? Fenerbahçe ligden çekilecek mi, neden çekiliyor? 31 Mart 2024 Pazar günü havalar nasıl? Seçim günü hava nasıl olacak? İstanbul, Ankara ve İzmir'de hava nasıl? Emekli promosyonları bugün mü veriliyor? Emekli promosyon başvurusu nereden yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title