Haberler

Adanalı Öğretmenler Aihm'e Başvurdu

Eğitim-sen Şube Başkanı Güven Boğa ve 2 Sendika Yöneticisi, Mahkemenin de Cezalarını Onaması Üzerine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne Başvurdu.

Adana'da yaptıkları basın açıklamaları ve yürüyüşler sonrası polis tarafından 'idari yaptırım' adı altında para cezası kesilen Eğitim-Sen Şube Başkanı Güven Boğa ve 2 sendika yöneticisi, mahkemenin de cezalarını onaması üzerine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu.

Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa, Örgütlenme Sekreteri Mehmet Akarsubaşı ve Şube Sekreteri Abdullah Yalçın'a, son bir yılda yaptıkları basın açıklamaları ve protesto yürüyüşleri sonrası polis tarafından, 'idari yaptırım' adı altında herbiri 140 TL olan 44 para cezası kesildi. 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 32 ve 14'üncü maddelerine aykırı davrandıkları gerekçesiyle kesilen cezalara itiraz eden öğretmenlerden Güven Boğa'nın 5, Abdullah Yalçın'ın 3, Mehmet Akarsubaşı'nın 3 cezası mahkemece onandı. Bunun üzerine öğretmenler, 'Adana'da örtülü sıkıyönetim' adı altında bir rapor hazırlayarak bunu Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Meclis Başkanlığı ve Adana milletvekillerine gönderdi. Güncel konularda basın açıklamalarına devam eden öğretmenlere ceza yazılmaya devam etti. Bu süre içinde Eğitim-Sen üyesi öğretmenlerin mahkemelere yaptıkları itirazlardan bazıları 'yapılan yürüyüş ve basın açıklamalarının barışçıl ve zararsız olduğu' belirtilerek kaldırıldı.

VALİLİK CEZALARI SAVUNDU

Daha sonra öğretmenlerin hazırladığı rapora cevap ise yazılı olarak Adana Vali Yardımcısı Fikret Deniz'den geldi. Cevapta, cezaların kesilmesinin haklılığı anlatılırken, bu uygulamanın Adana dışında da tüm yurtta uygulanmasının gerekliliği savunuldu. Cezaların kabul edilemez olduğunu belirten Güven Boğa AİHM'e başvurduklarını, dosyalarını kabul edileceği umudunda olduklarını söyledi. Türkiye'nin bu nedenle ceza alacak olmasından üzüntü duyduklarını belirten Boğa şöyle konuştu:

"Yasalar çerçevesinde yaptığımız basın açıklaması ve yürüyüşlere her defasında kabul edilemez bir şekilde ceza yazılıyor. Biz de bu yüzden mahkemeler tarafından onanan 11 ceza için AİHM'e başvurduk. Bu konudaki haklılığımızı AİHM'e götürmek zorunda kalmamız bizi üzüyor. Çünkü çıkacak kararla Türkiye siyasi ve maddi olarak zarar görecek. Adana'da sendikal hak ve özgürlükler noktasında yaşanılan sorunlarla ilgili yaptığımız bütün açıklama ve yürüyüşler, keyfi bir şekilde kabahatler kanununa sokularak para cezası veriliyor. Protesto yürüyüşü yaparken kaldırımda yürümediğimiz için ceza yazılıyor. Bu sadece Adana Valiliği'nin bir uygulaması. En son adliye önünde, tüm yurtta yapılan bir açıklamayı biz de yaptık. Tüm kamu çalışanları için kreş talebinde bulunduk. Sadece Adana'da kabahatler kanunu harekete geçirilerek bize yine aynı cezalar yazıldı. Sendikal hak ve özgürlüklerinin kısıtlanması noktasında AİHM, Türkiye'yi suçlu bulacaktır. Başbakanlık devamlı, 'sendikal çalışmalar engellenmesin' diye genelge yayınlıyor. Ancak Adana Valiliği ceza yazmaya devam ediyor."

--- KUTU 1 ---

ÖĞRETMENLERİN CEZA ALDIKLARI YÜRÜYÜŞ VE AÇIKLAMALARIN BAZILARI

- 15 Kasım 2009 CHP Milletvekili Onur Öymen'in Dersim Katliamı'na dönük açıklamasını protesto yürüyüşü

- 21 Aralık 2009 KESK ve Kamu-Sen tarafından gerçekleştirilen iş bırakma eylemine çağrı

- 14 Aralık 2009 meslek liselerine uygulanan katsayıların kaldırılması için basın açıklaması

- 13 Ocak 2010 Tekel işçilerine destek için yürüyüş ve basın açıklaması

- 26 Mayıs 2010 İsmet İnönü İlköğretim Okulu'na grev pankartı asmak

- 18 Haziran 2010 Eylem yaptıkları gerekçesiyle ceza alan öğrencilere destek için yürüyüş ve basın açıklaması

- 13 Kasım 2010 Kamu çalışanlarının çocukları için kreş talebi için yürüyüş ve basın açıklaması

---KUTU 2 ---

5326 SAYILI KABAHATLER KANUNU

Madde 14 -(1) Kabahatin işlenişine birden fazla kişinin iştirak etmesi halinde bu kişilerin her biri hakkında, fail olarak idari para cezası verilir.

(2) Özel faillik niteliğinin arandığı durumlarda, kabahate iştirak eden ve bu niteliği taşımayan kişi hakkında da fail olarak idari para cezası verilir.

(3) Kabahate iştirak için kasten ve hukuka aykırı işlenmiş bir fiilin varlığı yeterlidir. Kabahatin işlenişine iştirak eden kişi hakkında, diğerlerinin sorumlu olup olmadığı göz önünde bulundurulmaksızın idari para cezası verilir.

(4) Kanunda özel faillik niteliğini taşıyan kişi açısından suç, diğer kişiler açısından kabahat olarak tanımlanan fiilin, bu niteliği taşıyan ve taşımayan kişiler tarafından ortaklaşa işlenmesi halinde suça iştirake ilişkin hükümler uygulanır.

Madde 32 -(1) Yetkili makamlar tarafından adli işlemler nedeniyle ya da kamu güvenliği, kamu düzeni veya genel sağlığın korunması amacıyla, hukuka uygun olarak verilen emre aykırı hareket eden kişiye idari para cezası verilir. Bu cezaya emri veren makam tarafından karar verilir.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title