Haberler

AB Müzakerelerinde 2 Başlık Daha Açıldı

Avrupa Birliği'nin (AB) Tüketicinin ve Sağlığın Korunması ile Trans-Avrupa Şebekeleri Fasıllarını Müzakereye Açmasıyla, Türkiye İçin Açılan Müzakere Başlığı Sayısı 6'ya Yükseldi.

Avrupa Birliği'nin (AB) tüketicinin ve sağlığın korunması ile trans-Avrupa şebekeleri fasıllarını müzakereye açmasıyla, Türkiye için açılan müzakere başlığı sayısı 6'ya yükseldi.

AB ile iki başlıkta daha müzakerelerin açılması nedeniyle Belçika'nın başkenti Brüksel'de bulunan Dışişleri Bakanı Ali Babacan, AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ve AB Dönem Başkanı Portekiz'in Dışişleri Bakanı Luis Amado ile ortak basın toplantısı düzenledi. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Babacan, AB ve tüm üye ülkelerden terörle mücadele konusunda Türkiye'ye destek olmalarını istedi. Babacan, Irak ile ilgili bir soru üzerine, "Sorun terör örgütü ve yandaşları tarafından,

belli etnik kimliğe sahip bir gruba yönelik gibi sunulmaya çalışılıyor. Bu propagandaya hiçbirimizin kanmaması gerek. Burada hedef teröristlerdir, terör örgütüdür. Hedef Irak halkı, Irak'ın tabii kaynakları ya da Irak toprakları değildir" dedi.

Ali Babacan, bir gazetecinin de Kuzey Irak operasyonu gelişmeleri ile ilgili bir soru sorması üzerine, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) görev ve yetki çerçevesinde hareket ettiğini belirtti. Çok hassas bir dönemden geçildiğini vurgulayan Babacan "Açıklamaların tek noktadan yapılması daha sağlıklı olacaktır. Bu dönem hassas bir dönem olduğundan farklı ağızlardan çıkacak farklı açıklamalar yanlış anlaşılmalara sebebiyet verebilir. Yetkili kurumlardan ve yetkili kişiler tarafından yapılan açıklamalara

itibar edelim, kimsenin propagandalarına da inanmayalım" şeklinde konuştu.

Öte yandan, Türkiye'nin AB müzakere sürecini değerlendiren Babacan, "Müzakere süreci rayındadır ve tam üyelik hedefi bulunmaktadır. Bazı siyasi yaklaşımların bu hedef ve süreci aşındırma çabaları var, ancak bizim sürecimiz bunca zorluğa rağmen hukuki ve teknik açıdan devam etmektedir. Reformları ve süreci devam ettirmek konusunda kararlıyız, çünkü bu süreç Türk halkı adına faydalıdır ve çıkar sağlayacaktır" dedi. AB Sürecinde Fransa'nın takındığı tavrı da değerlendiren bakan, Fransa ile ilişkilerin

sadece AB ile sınırlı olmadığının altını çizdi. Babacan, "Fransa ile ikili ilişkilerimizin yanı sıra bir de 3. ülkelerle beraber yaptığımız çalışmalar var. Bu alanlardan herhangi birinde çıkacak olan bir sıkıntı, diğer alanları da kuşkusuz etkileyecektir . Bu kaçınılmazdır" diye konuştu.

Yeni müzakere başlıklarının açılmasını değerlendiren, Olli Rehn ise, "Her iki başlığın da önemli etkileri vardır. Türkiye ulaşım ağlarının geliştirilmesinin yararlarını da görecektir. Ayrıca, Türkiye enerji ve iletişim altyapısını geliştirecek. Biz Türkiye'ye ekonomik gelişimi, yaşam standartları ve AB yasalarını kabul etme standartlarına hazırlıyoruz" dedi. Sağlığın korunması başlığının da Türkiye'nin yararına olacağını savunan Rehn, "Slovenya dönem başkanlığında müzakerelerin hızlanması bekliyorum. Bu

tabii ki Türkiye'nin tutumuna bağlıdır" şeklinde konuştu.

Bilim ve araştırma faslını geçen yıl açıp kapatan Türkiye, bu yılın ilk yarısındaki Almanya dönem başkanlığı sırasında işletme ve sanayi politikası, istatistik ve mali kontrol olmak üzere 3 fasılda müzakereler başlatılmıştı. Tüketicinin ve sağlığın korunması ile trans-Avrupa şebekeleri fasıllarının açılmasıyla, 2007 yılı itibariyle Türkiye, 35 fasıldan 6'sında müzakereleri başlatmış oldu.

(RK-PNR-PNR-BA-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title