Haberler

    8 Soruda Offshore (Vergi Cennetleri) Nedir? Offshorelar Neden Bu Kadar Popülerdir?

    Son dönemde dünyada ve ülkemizde oldukça popüler olarak konuşulmaya başlanılan Offshore-vergi cennetleri nelerdir?

    Son dönemde dünyada ve ülkemizde oldukça popüler olarak konuşulmaya başlanılan Offshore-vergi cennetleri nelerdir? Sermayenin taşınmasından sorumlu olan offshore şirketler kimlerdir? Offshore ülkeleri hangileridir gibi soruları cevaplandırdığımız yazımızı inceleyebilirsiniz. Diğer ekonomik terimler içinkategorimizi inceleyebilirsiniz.

    Offshore Nedir?

    Sözlük anlamı olarak bakarsak offshore kıyıdan uzak anlamına gelmektedir ekonomik tanım olarak of Şura genel hatlarıyla bakarsak da ekonomik Tabii itibariyle vergiden uzak yani vergisiz anlamına da geliyor.

    Neden Offshore'a İhtiyaç Duyuluyor?

    of Şura ihtiyaç duyulmasının temel sebebi vergisi yüksek olan  ülkelerde bulunan sermayedarları sermayelerini verginin daha az olduğu ülkeler e sermayelerine taşıması veya sermayelerini bu ülkelere kaçırması  sebebiyle ihtiyaç Duyuluyor.

    Offshore Şirket Nedir?

    Yukarıda da bahsettiğimiz üzere  sermayeden yüksek vergi alınan ülkelerden sermayelerini daha düşük vergi alan veya vergi almayan ülkelere Taşıyan şirketleri offshore şirketleri deniliyor offshore şirketleri sermayedarları ağırlıklı olarak aracılık işlemleri yapıyor ve gelirlerini de aracılık işlemlerinden kazanıyorlar.

    Offshore Şirketleri Nerelerde Kurulur?

    Offshore şirketlerine baktığımızda ağırlıklı olarak Pasifik ülkelerinin bu konuda daha önde olduğunu görüyoruz.Pasifik ülkeleri sermayeden uzak olmaları ve genel olarak dünya denetiminden uzak bölgelerinde olmalarından  dolayı vergi cenneti olarak anılırlar. Yine Pasifik ülkeleri kontrolden uzak olmaları sebebiyle bu konuda özellikle vergisiz paraların toplanacağı noktalar  olarak daha fazla dikkat çekiyorlar.

    Offshore Şirketleri Neden Küçük Ülkelerde Kurulur?

    Offshore şirketlerine baktığımızda genellikle Şeyseller, Virgin Adaları, Panama ve benzeri ülkeler ağırlıklı olarak ön plana çıkıyorlar. Bu ülkelerin ortak özellikleri ise nüfuslarının ve yüzüğü ölçümlerinin oldukça küçük olması.  Ülkelerin nüfusları ve yüzölçümlerine küçük olması büyük sermayelerin o ülkelere gelmesi durumunda ülkenin gelirinde önemli artışlar sağlıyor aynı şekilde kurulan şirketlerden de kuruluş ücretleri almaları ülkenin toplam gelirini önemli ölçüde etkiliyor. Bu açıdan bakıldığında da büyük sermayelerin bu ülkelerde toplanması ülkelerin gelişmişliğine önemli ölçüde katkı sağlıyor.

    Offshore Şirketlerine Nasıl Güvenilir?

    Yine ilgili ülkelerin her türlü vergilerden muaf olmaları ve yaptıkları işlemle ilgili kayıt tutmamaları ve hesap verme zorunluluğu olmaması bu ülkelerin sermaye merkezi olmalarına önemli katkı sağlıyor.

    Vergi Cenneti Nedir?

    Sermaye hareketlerinin serbestleşmesi ile birlikte sermayenin ülkeler arasında yer değiştirmesi son derece kolaylaştı ve hızlandı. Bu gelişmenin sonucu olarak bazı ülkeler vergi mükelleflerinin vergiden kaçınmasını kolaylaştıran ve işlemlerin gizlilik içinde yapılmasını sağlayan düzenlemelere giderek uluslararası sermayeyi çekmeye başladılar.

    Bu ülkelere vergi cenneti offshore merkezleri adı veriliyor bu ülkeler gelen sermayenin depolanmasında ve elde ettiği faiz gelirinden hiç vergi almayarak ya da çok düşük vergi alarak bir çekim merkezi haline geldiler.

    Offshore'un Yasadışı Ayağı Var Mıdır?

    Bu tür sermaye hareketlerinin bir bölümü vergi yükümlülüğünden kaçınmak amacıyla buralara gitse de bir bölümü de yasadışı fonları aklamak üzere gidiyor 2015 yıl sonu itibariyle bahsedilen vergi cennetlerinde bulunan paranın 30 trilyon doların üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

    Kaynak: Kucukisletmeler.com / Ekonomi

    Ekonomi Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title