Haberler

301. Madde Teklifinin Görüşmelerinde Hararetli Tartışmalar Yaşandı

TBMM Adalet Komisyonu'nda, 301. Maddede Değişiklik Yapılmasını Öngören Teklifin Görüşmeleri Sırasında Hararetli Tartışmalar Yaşandı.

TBMM Adalet Komisyonu'nda, 301. maddede değişiklik yapılmasını öngören teklifin görüşmeleri sırasında hararetli tartışmalar yaşandı. DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın, kendi vatandaşları arasında ayrımcılık yapan bir anlayışın Türklüğü koruyamayacağına ilişkin sözlerine tepki gösteren MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, "Türklüğü sadece bir etnisiteye indirgeme anlayışı doğru değildir. Türk milleti bütündür, mozaik de değildir" dedi. Kaplan ise Vural'a, "Kürt olmakla onur duyuyorum.

Bana kimse aslını inkar et, haramzade ol diyemez" karşılığını verdi.

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak'ın Türk Ceza Kanunu'nun Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin TBMM Adalet Komisyonu'ndaki görüşmeleri hararetli tartışmalara neden oluyor. 301. maddede değişiklik yapılmasını öngören teklifin görüşmelerine geçilmeden önce yaşanan arbedenin ardından kameramanlar ve foto muhabirleri dışarı çıkartıldı. Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya'nın toplantıyı açmasının ardından CHP milletvekillerinin isteği üzerine kameramanların salonda kalmasına ilişkin usul tartışması açıldı. DTP Şırnak Milletvekili Kaplan, yaşanan olayların yüce Meclis'in vakarına gölge düşürdüğünü söyledi. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ise, yaşanan olaylara kendi korumasının da karıştığı yönünde iddiaların ortaya atıldığını belirterek, "Benim iki korumam var. İkisinin ismi de Murat. Birisi Murat Ayyıldız, diğeri Murat Tıknazoğlu. Bugün Murat Tıknazoğlu görevli. O kargaşada göremedim. Buradaysa çağıralım. Benim korumalarım hiç böyle bir şeye karışmazlar. Böyle bir töhmet altında kalmak istemem" diye konuştu.

Bakan Şahin'in isteği üzerine koruması Murat Tıknazoğlu salona girdi ve daha sonra tekrar salondan ayrıldı. Şahin, katıldığı tüm Adalet Komisyonu toplantılarında görüntülü basının kameralarıyla görüntü aldıktan sonra salondan ayrıldığını hatırlatarak, bugün neden tersi bir talep geldiğini anlamadığını ifade etti. Şahin, "Bu talep tasarıya göre değişiyor mu?" diye sordu.

"GÖRÜNTÜLÜ BASIN İHDİSAS ÇALIŞMALARINA SEKTE VURUYOR" MHP ve CHP milletvekillerinin talimatla hareket ettiği iddiasına cevap veren Komisyon Başkanı İyimaya, Komisyon Başkanı olarak hukukun içinde hareket ettiğini, talimatla hareket etmediğini vurguladı. Komisyonların birer ihdisas organı olduğunu belirten İyimaya, kameraların toplantının sonuna kadar salonda kalmasının ihdisas çalışmalarına sekte vurduğuna inandığını dile getirdi.

AK Parti milletvekillerinin görüntülü basının toplantıyı izlememesine ilişkin bir önerge vermesine itiraz eden muhalefet parti milletvekilleri ise, usul hakkındaki görüşmelerde önerge verilemeyeceğini söyledi. CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın kaşıyla gözüyle işaret ederek komisyonu yönetmeye çalıştığını öne sürdü. Bunun üzerine Bozdağ, takdir hakkını kullanan hiç kimseye müdahale etmediğini vurgulayarak, yüksek sesle konuşarak haklı çıkılamayacağını belirtti.

Usul üzerindeki tartışmaların sonunda İyimaya, teklifin genelinin görüşmelerine geçilmesi ve her partiden bir milletvekilinin konuşmalarını izlemek üzere 3 televizyon kanalının salona alınmasına karar verdiğini bildirdi ve 3 televizyon kanalının görevlisini salona davet etti.

Teklifin geneli üzerinde bir konuşma yapan DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, 301. maddenin tamamen ortadan kaldırılması yönünde bir kanun teklifi verdiklerini hatırlattı. 301'in Hrant Dink'in ölümüne neden olan sabıkalı, katil bir madde olduğunu söyleyen Kaplan, bu maddenin sanatçıların, yazarların, düşünürlerin yargılanmasına neden olduğunu, bu maddeden yargılananların linç kampanyaları ile karşı karşıya kaldığını ifade etti. Kaplan, kendisine "Sen Türk değil misin, neden Türklük kavramından rahatsız oluyorsun" diye soranlar bulunduğunu kaydeden Kaplan, "Elbette hepimiz eşit ve özgür Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarıyız. Türkiye'de Türklerin dışında sayıları 20 milyonu aşan Kürt vatandaşların olduğunu, hiç kimse unutmasın. Kendi vatandaşlarına ayrımcılık yapan bir anlayışın, Türklüğü koruyacağına inanmıyoruz. Etnisitesi inkar edilen hiçbir vatandaşımızın mutlu olabileceğine inanmıyorum" şeklinde konuştu.

Kaplan'ın konuşmasının ardından Komisyon Başkanı İyimaya, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Kaynak ile Kaplan'ın teklifinin birleştirilmesini oyladı ve iki teklifin birleştirilmesi kabul edildi. MHP Ordu Milletvekili Rıdvan Yalçın ise, AK Parti ve DTP'nin tekliflerinin aynı mahiyette olduğuna yönelik imalı bir değerlendirmede bulundu.

"TÜRKLÜK ORTAK ŞEMSİYEMİZDİR" MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, DTP Şırnak Milletvekili Kaplan'ın konuşmasına tepki göstererek, "Türklüğü sadece bir etnisiteye indirgeme anlayışı doğru değildir. Türk milleti bütündür, mozaik de değildir" dedi. Kaplan ise Vural'a, "Ben de Kürt olmakla onur duyuyorum. Kimse bana 'aslını inkar et, haramzade ol' diyemez. Bana 'sen Kürt değilsin' diyebilir misiniz?" karşılığını verdi.

Vural ve Kaplan'ın tartışmalarını araya girerek sona erdiren Komisyon Başkanı İyimaya, "Türklük ve Türk milleti kavramları ortak şemsiyemizdir" şeklinde konuştu.

Daha sonra söz alan CHP Afyonkaarhisar Milletvekili Halil Ünlütepe, düzenlemenin hükümet tarafından Meclis'e getirilemediğini ve nöbetçi bir milletvekiline havale edildiğini smNA SEKTE VURUYOR" MHP ve CHP milletvekillerinin talimaöyledi. Türkiye Cumhuriyeti'nin bir parlamenteri olarak birilerinin talimatıyla bu düzenlemeyi görüşmekten hiç mutlu olmadığını kaydeden Ünlütepe, bu yasa çıktıktan sonra da aynı sayıda davanın açılacağı iddiasında bulundu. Ünlütepe, kovuşturma izni verme yetkisinin Cumhurbaşkanı'na verilmesini eleştirerek, bu yetkinin savcılarda olması gerektiğini vurguladı. Ünlütepe, yürütmenin yargıya müdahil olmaması gerektiğini de söyledi.

"AB AHLAKSIZ BİR TALEPTE BULUNDU" MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal ise, AB'nin iki yüzü bulunduğunu belirterek, birisinde demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğünün esas olduğunu, diğerinin ise çirkin yüzü olduğunu ifade etti. AB'nin Türkiye'ye ahlaksız bir talepte bulunduğunu dile getiren Bal, müzakere süreci başlamadan önce masada başka bir siyasi kriter kalmadığının söylenmesine rağmen, AB'nin çirkin yüzüyle bu dayatmaları ortaya koyduğunu belirtti. Kurucu Meclis'in Türklüğü ve cumhuriyeti korumak için mücadele verdiğini ve Gazi Meclis olduğunu ifade eden Bal, bu değerlere hakaretin suç olmaktan çıkartılmasının ahlaki değerlerle bağdaşmayacağını vurguladı.

DTP'li Kaplan'ın sık sık 'ahlaki değerler' ifadesini kullanmasına tepki göstermesi üzerine Bal, "Siz beni saygılı şekilde dinleyeceksiniz. Ben sizin Türkiye'yi etnisite seviyesine düşüren hezeyanınıza dahi cevap vermedim. Türklük, Türk milletinin adıdır. Bu devlete vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes Türk'tür. Kürtçe konuşan vatandaşlar da bizim kardeşimizdir. Birlikte savaştığımız, bugün PKK'ya karşı bile beraber savaş verdiğimiz kardeşlerimizdir. Bunları dışlayan yok. Böyle düşünüyorsanız aklınızdaki teraziyi değiştirin" diye konuştu.

Komisyon Başkanı İyimaya, daha sonra toplantıya ara verdi.

(ZÇ-CC-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title