Haberler

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü

Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği (Pankobirlik) ve Konya Şeker A.ş. Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, İnsanların Müreffeh Bir Şekilde Yaşaması İçin Gerekli Olan Zenginlik Yolunun Üretmekten Geçtiğini Belirterek, "Bu Millet, Bereketli Toprakların Fakir Bekçisi Olmaya Layık Değildir" Dedi.

Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği (Pankobirlik) ve Konya Şeker A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, insanların müreffeh bir şekilde yaşaması için gerekli olan zenginlik yolunun üretmekten geçtiğini belirterek, "Bu millet, bereketli toprakların fakir bekçisi olmaya layık değildir" dedi.

Pankobirlik ve Konya Şeker A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle yaptığı açıklamasında, tarımın biriken ve bir türlü çözülemeyen sorunları bulunduğunu, bu sorunların altında ezilen, üretmede ve geçim sağlamada büyük sıkıntılar yaşandığını söyledi.

Konuk, tarımın asli unsuru çiftçilerin yaşadıkları zorluklar nedeniyle Dünya Çiftçiler Günü'nü buruk ve biraz kırgın kutladıklarını ifade ederek, "Bu kırgınlık ve burukluğumuz bütün dünya ülkelerinin tarımı ve üretimi, yaklaşan gıda güvenliği tehlikesi nedeniyle ciddi ciddi konuşurken, bizde hala meselenin öneminin anlaşılmamış olmasından, sahipsizliğinden ve ciddi bir çözüm arayışını göremeyişimizdendir" diye konuştu.

Cumhuriyet kurulduğunda nüfusun 12.5 milyon olduğunu, bu nüfusun yaklaşık dörtte üçünün ulu önder Atatürk'ün deyimiyle milletin efendisi, yani köylü olduğunu ifade eden Recep Konuk, sözlerine şöyle devam etti, "Cumhuriyet kurulduğunda tek ciddi üretim kalemi tarımsal üretimdi. Balkan harbi, Birinci Cihan harbi ve Kurtuluş Savaşı'nın yarattığı tahribat, zaten sınırlı olan sına-i tesislerimizi yok etmiş, üstüne bir de sermaye muhafaza edilememişti. İşte o yokluklar içinde Türk çiftçisi üreterek, katma değer yaratarak ülkenin sermaye biriktirmesine öncülük etmiştir. Teknik donanım eksikliğini, dişiyle tırnağıyla ama sevgiyle toprağı işleyerek telafi etmiş, milli sanayi için topraktan sermaye üretmiştir. O zamanda tarım zordu, çiftçilik meşakkatliydi. Karasabanla toprağı işlemek, onun işlemediği yerlerde kazma ile çalışmak ve üretmek zordu. Üretmekten başka seçeneğin olmayışı Cumhuriyetin ilk yıllarında çiftçimizin omuzlarına zorlukları aşma sorumluluğunu da yüklemişti. Genç Cumhuriyet onun için üretimi arttırmak ve mümkün olduğunca çok üretmek istiyordu. Üretimi artırmanın yolunun da çiftçinin üzerindeki yükleri kaldırmaktan geçtiğini biliyordu. Cumhuriyetimiz, o zaman ki bütçenin en önemli vergi kaynağından, en büyük gelir kaleminden yani aşar vergisinden vazgeçerek bu kararlılığını gösterdi. Buna rağmen o zamanın Anadolu'sunda üretmek zordu. Ancak, tüm zorluklara, bütün imkansızlıklara rağmen Türk çiftçisi üretti, Anadolu toprakları bereketini milletimizden esirgemedi. O üretim sermaye oldu, o sermaye milli sanayiimize kaynak oldu." ANADOLU'DA ÇİFTÇİLİK ZOR Bugünkü nüfusun dörtte birinin de köylü olduğunu, bugün de Anadolu topraklarında üretim yapmanın zorluğunu ve karasabanın olmadığını, öküzün, mandanın peşinde koşulmadığını kaydeden Konuk, "Dün yoktu ve onun için zordu. Bugün var ancak kullanmanın bedeli yüksek olduğu için zor. Bugün çiftçilik ve üretim, mazotu lüks yatların 3 katı bedel ödeyerek kullandığımız için zor. Elektriği konutlarla aynı bedeli ödeyerek kullanabildiğimiz için zor. Suyu pahalı, gübreyi, zirai mücadele ilacını rekabet ettiklerimizden 2-3 kat fazla bedel ödeyerek kullandığımız için zor. Girdilere lüks tüketimle aynı KDV oranından vergi ödediğimiz için zor. Tüm bu zorlukların üstüne pahalı üretmekle ve ekonominin sırtına yük olmakla suçlanmak zorlukların en büyüğüdür. Onun için Türkiye'de çiftçilik yapmak zor" şeklinde konuştu.

ÇİFTÇİ SAHİPLENİLMEYİ BEKLİYOR "Türk çiftçisine ucuz üret, dünya ile rekabet et deniliyor. Bu bir yarışsa, bu yarışta Türk çiftçisi rakipleri ile sırtında 3-5 küfe taşıyarak yarışıyor" diyen Recep Konuk, buna rağmen yarışta geri kalmadıklarını, bazen başa baş, bazen de rakiplerinde ucuz üretmeyi başardıklarını ve daha çok üretmek için sadece biraz destek, biraz teşvik ve biraz sahiplenme beklediklerini bildirdi. Tarımsal üretim konusunda çiftçilerin ciddi yaklaşımlar beklediğini, bu işi sahiplenmesi gerekenlerin çözüm önerilerini ortaya koymasını beklediklerini vurgulayan Pankobirlik ve Konya Şeker A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, "Türk çiftçisi, yıllardır pahalı üretiyor, üretmesin hükmünün ne kadar yanlış olduğunun ifade edilmesini bekliyor. Türk çiftçisinin beklentisi, yıllardır biriken yapısal sorunların artık çözülmesidir. Kendisine karşı ithalat tehdidinin kullanılmasını istemiyor. Üretim eksenli bir tarım stratejisinin oluşturulmasını, üretimin sürdürülebilirliğini ve sürekliliğin sağlanmasına yönelik tedbirlerin bir an önce alınmasını istiyor. Bu meselenin çözümü sanıldığı kadar zor ve ekonomiye de yük değildir. Aksine kalkınma ve sanayiimize destektir. Bunun ispatı Cumhuriyet tarihindedir. Bu meselenin çözümü, milletimizin hala köylerde oturan ve geçimini topraktan ve tarımdan sağlayan büyük bir kesimin daha çok üretmesine imkan sağlayacaktır. Daha müreffeh yaşamasına ve iç huzurumuz ile sosyal barışımıza katkı sağlayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

ÇİFTÇİYE MAZOT MÜJDESİ Recep Konuk, bir üretici kuruluşu olan Konya Şeker'in bu bilinçle hareket ettiğini ve önceki yıllarda olduğu gibi üretimi ve üreticiyi destekleme kararlılığını sürdürdüğünü belirterek, "Üretimin sürekliliğini ve tarımın sürdürebilirliğini temin etmek için bir yandan yatırımlarımızı sürüyor, diğer yandan .czerindeki yükleri kaldırmaktan geçtiğini biliyordu. Cüreticinin üstündeki yükü hafifletmek için ayni ve nakdi avans uygulamalarımızı devam ettiriyoruz. Bu çerçevede, Dünya Çiftçiler Günü'nün daha somut kutlanabilmesi, çiftçilerimizin kimseye muhtaç olmadan topraklarını işleyebilmesi için üreticilerimize yaklaşık 18 milyon YTL bedelinde 6 milyon litre mazotu yarından itibaren dağıtıyoruz" dedi.

Türk milletinin bereketli toprakların fakir bekçisi olmaya layık olmadıklarının altını çizen Konuk, "Müreffeh yaşamanın ve zenginliğin yolu üretmekten geçiyor. Üretmenin önündeki engellerin kalkması, toprağın bereketinin üretime, üretimin zenginliğe dönüşmesi, bu zenginliğin de ülkemizde huzur ortamına katkı sağlaması dileğiyle tüm çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'nü kutluyorum" şeklinde konuştu.

(İP-ÖK-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title