Haberler

100 baz puan faiz indirimi ne demek? Politika faizi nedir?

Güncelleme:

100 baz puan faiz indirimi ne demek? Merkez Bankası uzun bir sürenin ardından faiz oranlarında indirim açıklamasının ardından vatandaşlar 100 baz puan teriminin anlamını merak etmeye başlamıştır. Peki, Baz puan indirimi nedir? 100 Baz puan indirimi ne demektir? Baz puan indirimi ne anlama gelir?

PPK toplantısının hemen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini 100 baz puan düşürerek yüzde 18 seviyesine kadar çektiğini duyurmasının ardından vatandaşlar "100 baz puan faiz indirimi ne demek? Baz puan indirimi nedir? 100 Baz puan indirimi ne demektir? Baz puan indirimi ne anlama gelir?" gibi soruların cevaplarını aratmakta. Baz Puan faiz indirimi hakkında detaylar haberimizde.

100 BAZ PUAN FAİZ İNDİRİMİ NE DEMEK?

TMCB'nin tanımıyla baz puan, faiz oranlarındaki değişimi ifade eden bir ölçüm birimidir. Virgülden sonraki dördüncü haneye karşılık gelir (0,0001). Diğer bir deyişle 100 baz puanlık değişim %1'lik değişime karşılık gelmektedir*. Kısacası baz puan değişimleri genellikle yüzdelik veya daha düşük birimlerdeki faiz oranlarını veya iki farklı getiri oranını karşılaştırmak için kullanılır. En çok kulağımıza çalınanı ise Amerikan Merkez Bankası FED'in 25 baz puanlık faiz değişimleri olsa gerek. Hali hazırda düşük faizlerin uygulandığı ülkelerde, örneğin %0.25 (on binde yirmi beş) demek yerine, ekonomistler baz puan üzerinden kendilerini ifade eder, böylelikle hem normal yatırımcının hem de finans profesyonellerinin işini kolaylaştırır. Haberler.com son dakika haberler, gündem haberler ve tarafsız haberler için okumaya devam edin.

POLİTİKA FAİZİ NEDİR?
Haberler.com okumaya devam edin. Sizlere en doğru bilgileri tarafsız şekilde iletiyoruz.

Merkez bankalarının resmi faiz oranları yoluyla para arzı ve kısa vadeli faiz oranları üzerinde kontrol yeteneği vardır. Merkez bankaları, bankaların ihtiyaç duyduğu likiditeyi sağlamak için bankalara verdiği kısa vadeli borçların ve fazla likiditeyi çekmek amacıyla yaptığı borçlanmanın faiz oranlarını kendisi belirler.

Merkez bankaları bu faiz oranını belirleyerek iktisadi faaliyet ve fiyatlar genel seviyesini etkilemeyi amaçlamaktadır. Bu nedenle bu faiz oranına politika faiz oranı denilmektedir.

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Banka Gündem Ekonomi Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title