Haberler

Aydın: Defne Yaprağı, Alatepeliler'in Geçim Kaynağı Oldu

Organik Gıda ve İlaçlara Olan İlginin Her Geçen Gün Artması, Aydınlı Orman Köylüsünün Yüzünü Güldürdü. Gıda, İlaç, Boya, Kozmetik ve Savunma Sanayiinde Kullanılan Defne Yaprağı, Aydın'da Binlerce Ailenin Geçim Kaynağı Oldu. Aydın Merkeze Bağlı Alatepe Köyü'nde İse Bir Çok Kişi, Geçimini Defne Yaprağından Sağlıyor.

Organik gıda ve ilaçlara olan ilginin her geçen gün artması, Aydınlı orman köylüsünün yüzünü güldürdü. Gıda, ilaç, boya, kozmetik ve savunma sanayiinde kullanılan defne yaprağı, Aydın'da binlerce ailenin geçim kaynağı oldu. Aydın merkeze bağlı Alatepe Köyü'nde ise bir çok kişi, geçimini defne yaprağından sağlıyor.

Aydın'da defne yaprağı alım-satımı da yapan Ercan Alda, her yıl il genelinden 300 tonu yaş olmak üzere toplam 400 ton defne yaprağı alımı gerçekleştiriyor. Yaş olarak 30 YKr, kuru olarak 1.5 YTL ile 2 YTL arasında değişen fiyatlara alınan defne yaprağı, İzmir'de yurt dışına gönderilmek üzere 2-2.5 YTL arasında satılıyor.

Defne yaprağı kesimlerinin ülke gelelinde Orman İşletme Müdürlükleri kontrolünde gerçekleştiğini belirten Ercan Alda, ihracatçıların satın aldıkları yaprakları fabrikaların da işleyerek kullanıma hazır hale getirdiğini beyan etti. Nakliye işlemleri sırasında hasar görmeyen yaprakların 5, 10, 50 ve 100'er gramlık paketler halinde satışa sunulduğunu kaydeden Alda, "Taşıma sırasında kırılan yapraklar ise preslik mal olarak başta ilaç, kozmetik, boya, barut gibi bir çok sanayi dalında hammadde olarak kullanılıyor. Ülkemizde elde edilen defne yapraklarının yüzde 90'ı Almanya, Amerika ve Çin başta olmak üzere dünyanın bir çok ülkesine ihraç ediliyor. Bu bitki, sağlık açısından bilinen faydalarının yanında yiyecek ve içecek maddelerine karıştırılması ve sanayide kullanılır olması nedeniyle, ülkemizin en önemli ihraç maddeleri arasında yer alıyor. Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin defneye olan taleplerinin artmasına karşın, ormanlık alanların bilinçsiz kullanımı nedeniyle defne üretim alanları oldukça daraldı. Gerekli tedbir alınmaz ise önümüzdeki yıllarda Avrupa'nın defne yaprağı talebini karşılamakta sıkıntı yaşanabilir" dedi.

Aydın'da defne yaprağının en önemli geçim kaynağı olduğu köylerden birisi olan Merkez Alatepe Köyü Muhtarı Muammer Karacasulu, bu işin köylerinde 20 yıldan bu yana yapıldığını ve defne yaprağının en önemli geçim kaynakları arasında yer aldığını söyledi. Aydın Dağları'nın yüksek kesimlerinden defne ağacı dallarını keserek köye eşeklerle getirdiklerini kaydeden Karacasulu, "Köyümüzde 8-10 aile, dağlardan defne yaprağı kesip getirmek suretiyle geçimini sağlıyor. Bu yıl kesilen bir defne ağacı 3 veya 4 yıl sonra yeniden kesim yapılacak seviyeye geliyor. Eşeklerle kesildikleri yerden köy meydanına getirilen defne yaprakları, yaş olarak kilosu 30 YKr'den tüccarlara satılıyor. Köy meydanında bir hafta kurumaya bırakılan yapraklar, yevmiye karşılığında köyümüz kadınları tarafından dalından ayrıştırılıyor. Tüccarların kadınlarımıza ödediği günlük 15 YTL yevmiye ücreti ayrıca bizim için ikinci bir gelir kaynağı oluşturuyor. Ayıklama işlemi sonrasında balyalara doldurulan defne yaprakları tüccarlara teslim ediliyor. Defne yaprağı sayesinde köyümüzde ekonomik sıkıntı yaşanmıyor" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title