Haberler

Aydın'da Organ Bağışı Kampanyası

Aydın İl Sağlık Müdürlüğü, Aydın Ticaret Odası (Ayto), Aydın Sivil Toplum Örgütleri Platformu (Asto) ve Siyasi Partilerim Katılımıyla Merkezinde Geniş Çaplı Bir €œorgan Bağışı Kampanyası” Başlatıldı.

Aydın İl Sağlık Müdürlüğü, Aydın Ticaret Odası (AYTO), Aydın Sivil Toplum Örgütleri Platformu (ASTO) ve siyasi partilerim katılımıyla merkezinde geniş çaplı bir “Organ Bağışı Kampanyası” başlatıldı. Kampanyanın AYTO Toplantı Salonu'nda yapılan tanıtım toplantısına ASTO Dönem Sözcüsü Veli Tiryaki ve kampanyaya destek veren kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin temsilcileri katıldı.

Açılışta konuşan ASTO Dönem Sözcüsü Veli Tiryaki, “Türkiye'nin organ bağışı konusunda dünyanın en gelişmiş ülkeleri arasında yer aldığını söyledi. Ülkemizde gerçekleşen beyin ölümü bildirimlerinden yüzde 48'inin organ bağışında bulunmakta olduğuna işaret eden Tiryaki, bu durumun Türk insanın sağduyusunu açıklıkla ortaya koyduğunu savundu. Organ ihtiyacı olan kişilerin bu organları bağışlanan organlardan temin ettiğini belirten Tiryaki, “Ölümünüzden sonra organlarınızın başka bir insan için kullanılmasına izin vermeniz; görmeyen bir insanın görmesini ya da hayatını diyaliz cihazına bağlı olarak sürdüren bir böbrek hastasının hayata dönmesini sağlar. Günümüzde göz, böbrek, karaciğer, kalp, pankreas, kemik iliği, kalp- akciğer, kemik ve ince barsak en çok nakledilen organlardır. Bu nakillerde organlar hemen hemen daima kadavradan yada birinci derecedeki akrabalardan sağlanmakta. Bir çok hasta organ beklerken hayatını kaybetmekte. Bağışlanmış bir organ, başarılı bir nakilden sonra, gerçek bir yaşam armağanıdır. Öyle inanıyorum ki; güven ve bilgilenme sorunu halledilebilirse, ülkemiz dünyada organ bağışı konusunda en gelişmiş ülke olacaktır” dedi.

Toplantıda organ bağışı ve Aydın'daki bağış durumu hakkında bilgiler veren Aydın Organ Nakli Koordinatörü Dr. Mehmet Nuri Oğan da; 1979 tarih ve 2238 sayılı yasa gereği 18 yaşını doldurmuş kişilerin organ bağışında bulunabildiğini ifade etti. Bu isteğin iki tanık huzurunda sözlü olarak yapılması ve hekim tarafından tasdik edilmesinin yeterli olduğuna işaret eden Oğan, bağışta bulunmak için gerekli olan “Doku ve Organ Bağış Belgesi'nin tüm sağlık kuruluşlarından temin edilebileceğini kaydetti. Bağışlanan organların alınması işleminin konunun uzmanı doktorların bulunduğu devlet, üniversite ve Organ Nakil Merkezleri'nde yapılabildiğini açıklayan Oğan, “Beyin ölümü gerçekleştiği kesinleşen hastadan organları yakınlarının rızasıyla alınır. Sağlıklı her organ bağışlanabilir. Ülkemizde; kalp, akciğer, böbrek, karaciğer ve pankreas gibi organlar ile kalp kapağı, kornea tabakası ve kemik iliği gibi dokular başarıyla nakledilmektedir. Bir kişi organlarını bağışlayarak, bir çok insana yaşama şansı verebilir. Din İşleri Yüksek Kurulu'nun kararı ile de organ naklinin caiz olduğunu bildirilmiştir. Ülkemizde organ bağışı ve nakil işlemlerinin kusursuzca yapılması için 'Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Sistemi (UKS) kurulmuş ve çalışmaların yürütülmesi için ülke genelinde merkezler oluşturulmuştur. Organlarınızı bağışlayarak, bir çok insan ölümünüzden sonra hayat verebilirisiniz. Organ bağışı, insanın insana yapabileceği en büyük iyiliktir” diye konuştu.

(MB-İK) 09.04.2008 13:18 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title