Haberler

Afyonkarahisar Valisi İmga'nın Açıklamaları

Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga, Belli Bir Ölçüde Kozmopolitleşmenin Olduğu Yerlerde, Rekabet Duygusunun da Güçlü Olacağını Belirterek, "Afyonkarahisar Henüz Bu Aşamada Değil. İnşallah Kent Bir Cazibe Merkezi Olur" Dedi.

Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga, belli bir ölçüde kozmopolitleşmenin olduğu yerlerde, rekabet duygusunun da güçlü olacağını belirterek, "Afyonkarahisar henüz bu aşamada değil. İnşallah kent bir cazibe merkezi olur" dedi.

İhlas Haber Ajansı (İHA) Afyonkarahisar Temsilcisi Ata Gündüz Kurşun'u makamında kabul eden Vali Haluk İmga, kentin sorunları ve özel yaşamıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Kütahya'nın Altıntaş ilçesine yapılması planlanan bölge havaalanının en geç 2009 yılı sonunda hizmete gireceğini ve bunun Afyonkarahisar'a fayda sağlayacağını belirten İmga, "Bununla ilgili kamulaştırma sorunları hallediliyor. Kütahya Valisi arkadaşımla zaman zaman müzakare ediyoruz. Çevreden kaynaklanan sorunlar halledildi. Ben bunun Afyonkarahisar için iyi bir çözüm olacağı kanaatindeyim. Çünkü baştan aşağı sivil bir havaalanı olacak. Özellikle bizim jeotermal turizm sahasında ulaşım problemi olmayacak. Bunun için havaalanı birinci öncelikli sorun olmaktan çıktı. Tabi uçuşların başladığı ana kadar sorun ortadan kalkmış diyemeyiz. Afyonkarahisar'daki en büyük sorun, ortaklık kültürüne yabancılık. Çünkü ortaklık kültürünün yaygın olmaması, büyük işletmelerin kuruluşunu ve yatırımların yapılışını engelleyen en önemli faktördür. Afyonkarahisar'da bu anlamda mantalite değişikliğine ihtiyaç var. Ortaklık kültürünün ve işbirliğinin gelişmesi gerekiyor. Yeni kuşaklar ümit vaad ediyor ama daha kat etmemiz gereken mesafe var" diye konuştu.

KOZMOPOLİTLEŞMENİN ÖNEMİ

Afyonkarahisar'ın bir cazibe merkezi olması gerektiğinin altını çizen İmga, "Afyonkarahisar'ın artıları çok. Öncelikle Allah hem toprağın yüzüne, hem de altına büyük zenginlikler bahşetmiş. Jeotermalden mermere, tarımını yaptığımız pek çok ürüne kadar avantajlarımız var. Türkiye'nin önemli kavşak noktasında olması kentin en büyük avantajı. Ama buna karşılık daha henüz yabancılar açısından cazibe merkezi olmamış olması ve belli oranda kozmopolitleşmenin olmaması Afyonkarahisar'ın eksilerindendir. Belli bir ölçüde kozmopolitleşmenin olduğu yerlerde, rekabet duygusu da güçlü olur. İnsanlar olumlu anlamda birbiriyle rekabet içine girerler. Bunun olumlu örneklerinin görüldüğü iller var. Denizli, Konya, Eskişehir ve Bursa gibi iller kozmopolitleşmenin olumlu sonuçlarının görüldüğü illerdir. Afyonkarahisar henüz bu aşamada değil. İnşallah kent bir cazibe merkezi olur" dedi.

"KENT 5084'E HAZIRLIKSIZ YAKALANMIŞ"

5084 Sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki Yasası'ndan yararlanan Afyonkarahisar'ın, bunun olumlu sonuçlarını 5-6 yılda ancak görebileceğini belirten İmga, şöyle devam etti; "5084'den jeotermal turizm anlamında yararlanıyoruz. Güneydeki Dazkırı ve Dinar gibi ilçeler de, kendilerine yakın illere gelecek yatırımlardan yararlanıyor. Denizli'ye yapılacak bazı yatırımlar, avantajlar nedeniyle Dazkırı'ya yapılıyor. Bunlar olumlu anlamda. Ama Afyonkarahisar teşvik yasası uygulamasına hazırlıksız yakalanmış. Mevcut Organize Sanayi Bölgesi (OSB) tam anlamıyla dolu. Tahsisler yapılmış. Şu anda boş parseller olsa da bunlar tahsis edilmiş. Afyonkarahisar merkezde ikinci bir OSB düşünülmemiş, hayata geçirilmemiş. Dolayısıyla yasadan yararlanmak ve yatırım yapmak isteyen insanlara sunabileceğimiz bir alternatif yok. Geldiğimden bu yana Şuhut ve Sinanpaşa OSB'yi hayata geçirmeye çalışıyoruz. Sinanpaşa OSB Afyonkarahisar'ın ikinci OSB'si olacak. Onun da talihsizliği var. Yeri tespit edilirken, sahadaki pek çok parsel özel mülkiyetin üzerine denk gelmiş. Dolayısıyla özel mülkiyetten kamulaştırma gerekiyor. Biz orada önceliği kamu arazilerine verip, özel arazileri de kamulaştıracağız. Önemli olan hazır bir OSB yeri ile 5084'ü karşılamaktı. Bu anlamda Afyonkarahisar için önemli bir fırsat kaybı sözkonusu."

Vali Haluk İmga, toplu hastanenin nereye yapılacağı konusunda da şunları söyledi; "Yeni otogarın karşısında fiilen 126 bin metrekarelik bir alan var. Burası hazineye ait bir parsel. Toplu hastanenin buraya yapılması konusunda bir ağırlık sözkonusu. Bu ihtimal daha çok ağırlık kazandı. Alan 126 bin metrekare ama parsel olarak 151 metrekare görünüyor. Bunun bir kısmı belediyenin yaptığı yeni bulvara gitmiş. Elde kalan 126 bin metrekare ise bir toplu hastane için yeterlidir."

VALİ İMGA'NIN ÖZEL YAŞANTISI

Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga, özel yaşamıyla ilgili olarak da açıklamalarda bulundu. İdarecilerin özel hayatının nerede başladığını, kamusal hayatının ise nerede bittiğini tespit etmesinin mümkün olmadığını belirten İmga, "Ben genellikle evde olduğum zamanlar kitap okurum. Türk Sanat Müziği ve Batı Sanat Müziği dinlerim. 4 bin 500 kitabım var ve kitap okumayı çok seviyorum. Gezmekten hoşlanıyorum. Eşimle beraber bazen ilçelere, bazen çevre illere, bazen de yurtdışına gidiyorum. Haftada 6 gün bantta yürüyüş yapıyorum. Hergün yaklaşık 40 dakika yürürüm. Emekli olduktan sonra bol bol kitap okuyacağım. Benim zevklerimden birisi de yağlı boya tablo yapmaktır. Muhtemelen yağlı boya tablo yapmaya devam edeceğim. Şu ana kadar 12-13 tane tablom var. Yaptıklarımın çoğunu eşime, dostuma ve yakın akrabalarıma hediye ettim. Onların duvarlarını süslüyor. Afyonkarahisar'da henüz tablo yapmadım. Ama önümüzdeki aylarda tabloya başlayacağım. Ben genellikle portre ve peyzaj çalışırım" dedi.

İmga, 226 metre yüksekliğindeki tarihi Karahisar Kalesi'ne çıkıp çıkmadığıyla ilgili soruyu ise "Kaleye 25 yıl önce Şuhut ilçesinde kaymakamlık yaptığım dönemlerde çıkmıştım. Ayağımızın kaymadığı bir dönemde çıkmayı düşünüyorum. Şimdi merdivenlerde buzlanma vardır" diye yanıtladı.

"İHA'NIN HABERCİLİK ANLAYIŞI CİDDİYETE DAYALI"

İhlas Haber Ajansı'nın (İHA) çalışmalarını da yakından takip ettiğini belirten ve ajanstan övgüyle söz eden Vali Haluk İmga, "İHA'nın interaktif bir habercilik anlayışı var. Bunu vurgulamak istiyorum. Başta Irak ve Ortadoğu olmak üzere stratejik yerlerde çok önemli işler yapıyor. İHA'nın habercilik anlayışı bence hem ciddiyete dayalı, hem de o resmi habercilik anlayışından çok daha dinamik. İHA çok sorumlu bir habercilik sergiliyor. Her zaman kaynak teyidine özen gösteriyor. İHA'yı her zaman takdir içerisindeyim" şeklinde konuştu.

(ATA-Y)

16.01.2008 09:17 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title