Haberler

Adıyaman'ın Tanıtımındaki Sorunlar ve Çözüm Önerileri Raporları Açıklandı

Sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve seçilmişler Adıyaman'ın tanıtımındaki sorunlar ve çözüm önerilerini sundu.

Sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve seçilmişler Adıyaman'ın tanıtımındaki sorunlar ve çözüm önerilerini sundu.

Geçtiğimiz günlerde Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş başkanlığında, Adıyaman'ın her yönüyle tanıtılması ve markalaşma stratejisi eylem planı doğrultusunda iç turizmin geliştirilmesi amacıyla 26-30 Haziran 2013 tarihleri arasından Ankara'da 'Adıyaman Tanıtım Günleri' toplantısı yapılmıştı.

İl Genel Meclis Üyesi Mehmet Ali Alkuş, yapılan toplantıda Adıyaman'ın tanıtım sorunları ve çözüm önerileri hakkında rapor hazırladı.

Mehmet Ali Alkuş, hazırladığı raporunda şu ifadelere yer verdi:

"Besni ilçemizde üretilen üzüm marka değeri olarak tescillenmiş midir? Yoksa tescil yönüne gidilmelidir. Sincik ilçemizde üretilen bal marka değeri olarak tescillenmiş midir? Yoksa tescil yönüne gidilmelidir. Tut ilçemizde üretilen dut pekmezi marka değeri olarak tescillenmiş midir? Yoksa tescil yönüne gidilmelidir. Göksu Irmağı akmakta yine Atatürk Barajı ile ilimiz geniş bir kıyı şeridine sahiptir. Kahta'da Meslek Yüksek Okulu bünyesinde Su Ürünleri Bölümü bulunmakta olup, içerde ve dışarıda ilgili bölüm konusu itibariyle tanıtılmalıdır. Tarım topraklarında imara son verilip Karadağ ve Pirin çevresinde sit alanı dışındaki yerler imara açılmalıdır. Geçmiş tarihi dönemlerde ilimizde yaşamış olan tarihi şahsiyetlerin üzerine araştırmalar yapılıp, başta Milli Kütüphane olmak üzere eğer eserleri varsa mutlaka kopyalarını Adıyaman'da Üniversite ve Halk kütüphanesi'nde bulundurmalıyız. İlimizin eski adetlerine dair çeşitli çalışmalarını internette yayınlamalıdır. Adıyaman üzerine eserler verenleri taltif ve en azından bir teşekkürle ödüllendirmeliyiz. Adıyaman üzerine üniversitemizin öncülüğünde çeşitli üniversitelerden akademisyenlere konferans, bilgi şöleni tertiplemeliyiz.

Hızlı bir yapılaşma içerisindeyiz. Tarihimiz siliniyor. Artık her ilin bir eski mahallesi olur. Bizim de başta halk arasında Oturakçılar Pazarı diye geçen esnaf pazarını tarihi geçmişe uygun olarak düzenlemeli, restore edilmiş eski evlerimizi ortaya çıkarmalıyız. Bir tren istasyonun il merkezinde kurulmasını şimdiden düşünmeli ve çalışmalar üst düzey yöneticiler tarafından dillendirilmeli ve bakanlıkla ilgili çalışmalar sürekli sıcak tutulmalıdır. Pirin tarihi Nemrut Dağı gibi uluslararası bir çekim merkezi olmalı, alt yapı çalışması yapılmalıdır.

Her ürünümüz ve diğer zenginliğimizi en etkin şekilde tanıtmaktan bunun için festivaller yapmaktan, büyük şehirlerde tanıtım günleri yapmaktan kaçınmamalıyız. Harfhane tescillenmelidir. Peynirli helvamız, hitabımız tescillenmelidir. Eski sanatçılarımıza ait sanatçıların sesleri elektronik ortama aktarılıp arşiv kaydı tutulmalı bu kayıtlar başta Milli Kütüphane olmak üzere derlemeleri sağlanmalıdır. Önemli ziyaret yerlerinin çevre düzenlemesi yapılmalıdır. Yapılmış olanlar rehabilite edilmelidir. Üniversiteye bağlı konservatuar bölümündeki çalışmalar Adıyaman'ın müzik ve folkloru üzerine yoğunlaştırılıp, çalışmalar Adıyaman ve diğer illerimize yansıtılmalıdır. Ön plana çıkmış turizm değerlerimizin şehirlerarası otobüs firmalarına ait otobüslere giydirme yapılarak tanıtıma yer verilmeli. Turistlere rehberlik edecek kalıcı rehber ekibinin oluşturulması ve bunlara diksiyon kursu verilmelidir. İlimizi ziyaret eden veyahut görev icabı teşrif eden üst düzey bürokratların emirlerine verilecek şoförlerin tespit edilip diksiyon kursları verilmelidir. Nemrut tepesi ile Karadut köyü arasında bulunan ve bugüne kadar onarımı yapılmayıp hizmete açılmayan motelin acilen bir çözüme kavuşturulması. Dursun Çavuş filmi çekimi yapılırken veya hazırlanırken turizm değerlerimizin senarist tarafından veya ilgili şirket yetkililerince yerleştirilmesi sağlanmalıdır."

Adıyaman Sivil Toplumu Destekleme Derneği (SİVİLDESTEK-DER) Başkanı Mustafa Işıldak ise raporunda, "İnşaatına başlanan Sahabe Cami ve Külliye maketi ile cami resminin işleneceği hediyelik seramik tabakların valilikçe yaptırılarak sergilenmeli, Uluslararası Yazarlar Derneğince (FIJET) Nemrut Dağı'na atfen yalnızca Adıyaman Valiliği'ne verilen Altın Elma ödülü prototipinin hazırlattırılarak sergilenmesi, tanıtım günleri etkinliğinden ülkedeki tüm hemşeri vakıf ve derneklerinin haberdar edilerek, amiyane deyimle kendimiz çalıp kendimiz oynamamak için bilhassa her Adıyamanlının kendisine yakın gördüğü Adıyamanlı olmayan dostlarıyla birlikte ziyaret edilmelerinin sağlanması, adında Adıyaman bulunan hitap, çiğköfte, içli köfte ve kebap gibi yemekler ile Besni Üzümü, Gölbaşı Üzümü, Çelikhan Balı, Sincik Balı, Besni Fıstığı gibi yemek ve gıdaların etiketiyle birlikte mümkünse az ve sembolik olarak da olsa ikram edilmesi, toplu SMS ve e-mail grupları oluşturularak her festival ve tanıtım etkinliğinde kullanıma hazır bulundurulması, tanıtım günlerinin yapılacağına dair el ilanı şeklinde davetiyeler hazırlanarak o günlerde Adıyaman'dan Ankara'ya gidecek otobüs ve uçak yolcuları ile diğer otobüs firmaları vasıtasıyla Ankara'ya inecek yolculara dağıtılması, Nemrut Dağı adının, Hazreti İbrahim Efendimizi ateşe atan Nemrut'la ilgisi olmadığına dair afiş yaptırılarak sergilenmesi, ilimizin edebiyat yönünden zenginliğine görsellik kazandıracağından Adıyamanlı şair ve yazar kitaplarının derlenerek bir stantta sergilenmesinin uygun olacağı düşünülmektedir" ifadelerini kullandı. - ADIYAMAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Adıyaman Sincik Besni Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title