Haberler

Yerel Gıda Ürünleri ve Coğrafi İşaret Çalıştayı

Türk Patent ve Marka Kurumu Yenilik ve Tanıtım Dairesi Başkanı Salih Koca, marka ve tasarım alanında Türkiye'nin, 2011 yılından bu yana 100 binin üzerinde marka başvurusuyla sürekli olarak Avrupa'nın en fazla marka başvurusu yapılan ülkesi olduğunu ifade etti.

Türk Patent ve Marka Kurumu Yenilik ve Tanıtım Dairesi Başkanı Salih Koca, marka ve tasarım alanında Türkiye'nin, 2011 yılından bu yana 100 binin üzerinde marka başvurusuyla sürekli olarak Avrupa'nın en fazla marka başvurusu yapılan ülkesi olduğunu ifade etti.

Çankırı Karatekin Üniversitesince (ÇAKÜ) Rektörlük Konferans Salonu'nda düzenlenen "Yerel Gıda Ürünleri ve Coğrafi İşaret Çalıştayı" başladı.

Koca, çalıştayda yaptığı konuşmada, fikir ve yeniliğin ekonomideki ağırlığının her geçen gün arttığını söyledi.

Türkiye'nin her alanda olduğu gibi sınai mülkiyet alanında da büyümeye, gelişmeye ve dünyada adından söz ettirmeye devam ettiğini ifade eden Koca, "Bu alanda kaydedilen gelişmenin temel göstergesi olan başvuru sayıları düzenli bir şekilde artıyor. Bu durum, Türkiye'nin fikri sermayesinin genişlemeye de devam ettiğini gösteriyor." dedi.

Sınai mülkiyet alanında istenilen düzeye henüz ulaşamadıklarını ifade eden Koca, şöyle devam etti:

"Ülkemizde KOBİ sayımız 300 bin, büyük ölçekli işletmemiz 7 bin civarındadır. Üniversite sayımız 200'e yaklaştı. Ar-Ge merkezimiz 579 adet, tasarım merkezi sayımız 68 ve teknopark sayımız 65'e ulaşmıştır. Buna rağmen Türkiye'nin yıllık yerli patent başvuru sayısı, 2016 yılında 6 bin 445'te kalmıştır. Faydalı model başvurularıyla birlikte değerlendirildiğinde yerli buluş sayısı 10 binin üzerine ancak çıkabilmiştir. Marka ve tasarım alanına baktığımızda ise Türkiye, 2011 yılından bu zamana 100 binin üzerinde marka başvurusuyla sürekli olarak Avrupa'nın en fazla marka başvurusu yapılan ülkesi durumundadır. 2016 yılında 40 bini aşan tasarım başvurusuyla Türkiye, en fazla tasarım başvurusu yapılan ülkeler sıralamasında Avrupa'da 2'nci, dünyada ise 4'üncü sırada yer almaktadır."

Coğrafi işaretlerin önemine de değinen Koca, "Halen ülkemizde 420 adet coğrafi işaret başvurusu bulunmaktadır. Tescil sayımız ise 229 dur. Ülkemizin büyük potansiyelini göz önünde bulundurduğumuzda, hiç kuşkusuz, bu sayıyla yetinemeyiz." dedi.

Rektör Prof. Dr. Hasan Ayrancı da kırsalda yaşayan kişilerin nitelikli yaşam şartlarına kavuşturulması için yapılan çalışmaların büyük önem arz ettiğini söyledi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Salih Koca Çankırı Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title