Haberler

Tüsiad'dan Hindistan Konferansı

Tüsiad, Son Yıllarda Küresel Rekabette Adından Söz Ettiren ve İnşaat Sektörüne 495 Milyar Dolarlık Yatırım Öngören Yükselen Ekonomilerden Hindistan'ı Mercek Altına Aldı.

TÜSİAD, son yıllarda küresel rekabette adından söz ettiren ve inşaat sektörüne 495 milyar dolarlık yatırım öngören yükselen ekonomilerden Hindistan'ı mercek altına aldı.

TÜSİAD-Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu ve Boğaziçi Üniversitesi-TÜSİAD Dış Politika Forumu, Hindistan’ı küresel rekabet çerçevesinde masaya yatırdı. Düzenlenen “Hindistan Konferansı”nda dünyadaki hızlı büyüyen ekonomilerden biri olan Hindistan çeşitli yönleriyle değerlendirildi.

İNŞAAT SEKTÖRÜNE 495 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Konferansta konuşan Dışişleri Bakanlığı Güney Asya Genel Müdür Yardımcısı Babür Hızlan, Hindistan’la Türkiye’nin ortak değerleri paylaştığını, bunun da ortak sınır paylaşımından daha önemli olduğu belirterek, bu ülke ile yapılacak siyasi ve ekonomik işbirliği için hukuki zeminin hazırlandığını kaydetti.

Bu kapsamda, Türkiye’nin Mumbai’de 2008’de bir konsolosluk açmaya karar verdiğini ifade eden Hızlan, her iki ülkenin özel sektör kapsamında da ilişkilerinin gelişmesini öngördüklerini dile getirdi. Hızlan, akademik kadroları da ilişkileri geliştirmeye davet ettiklerini ve Nehru Üniversitesi’nde Türk çalışmaları bölümünün tamamlanmak üzere olduğunu aktardı. Hindistan’da inşaat alanında 495 milyar dolarlık bir yatırımın öngörüldüğünü ifade eden Hızlan, “Türkiye’de de Hindistan yatırımlarını görmek istiyoruz. Çin ile Hindistan’ın aralarında uyguladıkları işbirliği modeline uygun bir model uygulamak istiyoruz her iki ülke de ılımlı ülke olduğu için işbirliğine her alanda hazırız” dedi.

“HİNDİSTAN BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİNDEKİ REKABETLE BÜYÜDÜ”

McKinsey & Company Mumbai Ofisi’nden Noshir Kaka, dünyanın en büyük 12. ekonomisi olan Hindistan’ın satın alma gücü göz önüne alındığında ABD ve Çin’den sonra üçüncü sırada yer aldığını kaydetti. Kaka, Hindistan’da 1960-1985 dönemindeki kişi başına gelirin yıllık ortalamasının yüze 1.5 oranında arttığını, 1985’den bu yana ise yıllık ortalama yüzde 4.1 oranında büyüdüğünü söyledi.

 Kaka, özellikle son üç yılda, kişi başına gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) ortalama büyüme hızının yüzde 6.9’a ulaştığı Hindistan’ın, bilgi ve iletişim teknolojilerindeki rekabet gücüyle ön plana çıktığını ifade etti. Bilgi teknolojilerinin, Hindistan’ın büyümedeki motor gücü olduğunu söyleyen Kaka, “Özellikle, GSMH ve döviz büyümesine etki ediyor. Eğitim sistemi ve alt yapı gelişimi için tek sektör bu ve 8 misli daha büyüme potansiyeli var” diye konuştu.

“TÜRKİYE, ELİNDEKİ İŞ GÜCÜ POTANSİYELİNİ DEĞERLENDİRMELİ”

Kaka, Türkiye’nin iş gücü potansiyelinin, elinde önemli bir silah olduğunu belirterek, Türkiye’nin, dünyadaki en büyük 5. iş yeteneğine sahip ülke olduğunu ifade etti. Türkiye’ye önerilerde bulunan Kaka, “Uygun, istekli ve erişebilir istekleri geliştirin. Çok geniş ve yetenekli nüfusunuz var. Politikalarda, mevzuatta mutlaka rekabetçi olun. Altyapı hayatidir, bu hizmet için hükümetle işbirliğine ihtiyacınız vardır. Çok uluslu şirketleri ülkenize çekin” dedi.

“YABANCI YATIRIM, EKONOMİK BÜYÜMEYLE GELİYOR”

MIT Sloan School of Management’ten Prof. Yasheng Huang da Hindistan’ın Çin’le kıyaslandığında oldukça ileri, soft alt yapıya sahip olduğunu belirtti. Alt yapının, ekonomik büyümeyi izlediğini ifade eden Huang, önce ülkenin büyüdüğünü, sonra kaynak biriktirildiğini ve en son da alt yapı çalışmalarına başlandığını dile getirdi.

Huang, Hindistan’la kıyaslandığında Çin’in 10 kat daha fazla yabancı sermaye çektiğini ve bundan dolayı Çin’in daha rekabetçi olduğunu kaydederek, “Yabancı yatırım, ekonomik büyümeyi takip ediyor. Çin’deki 10-12 yıllık ciddi bir ekonomik büyümeden sonra yabancı yatırımcılar geldiler” diye konuştu. Hindistan’ın, şu an 1990’ların başındaki Çin’in durumunda olduğunu söyleyen Huang, Hindistan’a 8 milyar dolarlık yabancı sermaye geldiği ve bu tutarın 3 katına çıkılabileceğine işaret etti. Huang, Çin’in, Hindistan’a göre eğitim ve sağlık sektörüne çok daha fazla yatırım yaptığını ve emek yoğun sektörü desteklemenin bir ülke açısından önemini belirterek, “Hindistan’da teknolojiye öncelik verildi. Bu nedenle fakirliği azaltamadılar. Hindistan’daki reformlar hep kentte oldu ve kırsal yararlanamadı. Çin’deki kırsal alan ise kendi sanayisini geliştirdi” dedi.

“ABD, HİNDİSTAN’IN BÖLGESEL GÜCÜNE SAYGI GÖSTERMEDİ”

Güney Asya Analiz Grubu Danışmanı Dr. Subhash Kapila da Hindistan’ın küresel güç olma yolunda ilerlediğini ve bunun da dış politika alanında uygulanan yöntemlerle sağlandığını ifade ederek, dış politikanın temelini bağımsız tutumun oluşturduğunu kaydetti.

Kapila, Hindistan’ın dış politikasının küresel ve bölgesel olmak üzere iki boyutta geliştiğini, Güneydoğu Asya’daki sorunların Çin ve ABD’den kaynaklandığını, bu bölgedeki güç unsurunun yerleşmesine izin verilmediğini ve Pakistan’ın, Hindistan’ın eşit konumuna oturtulduğunu dile getirdi.

Bu ülkelerin, Hindistan’ın Güneydoğu Asya’da güç olmasına engel teşkil ettiklerini vurgulayan Kapila, Hindistan’ın dış politikadaki bir atılımla bu ülkelerin Güneydoğu Asya’daki güçlerini ortadan kaldırması gerektiğine dikkat çekti. Kapila ayrıca, ABD’nin bölgesel anlamda hiçbir zaman Hindistan’ın üstünlüğüne saygı göstermediğini dile getirerek, “Hindistan’ın önündeki en önemli dış politika sorunu ABD’dir. ABD’nin bu tutumu, Çin’in, Pakistan’da nükleer adım atmasına neden oldu” diye konuştu.

16:48 06/12/2007

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Mourinho Fenerbahçe'ye gelecek mi? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu, kaç kere şampiyon oldu? Galatasaray kaç şampiyonluğu var? Ligin bitmesine kaç hafta kaldı 2024? Survivor 3. eleme adayı kim oldu? 7Mayıs Survivor potada kimler var? Fenerbahçe başkanlık seçimi ne zaman 2024? 7 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 7 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 7 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Rasim Ozan Beyaz Futbol'da neden yok, Beyaz TV'den ayrıldı mı? 7 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 7 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 7 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 7 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 7 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title