Haberler

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu, Beytüşşebap Saldırısı ile İlgili Raporunu Tamamladı

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun Beştüşşebap'ta Meydana Gelen ve 12 Kişinin Ölümüyle Sonuçlanan Saldırıyı İncelemek Üzere Oluşturduğu Alt Komisyon, Raporunu Tamamladı. Raporda İnsanlık Dışı Katliamın Terör Örgütü Tarafından Gerçekleştirildiği Kanaatine Ulaşıldığı Belirtilirken, Komisyon Sözcüsü Abdurrahman Kurt, Bu Kanaatin Mağdurların İfadesine Dayalı Olduğunu Ancak Kesin Bir Hüküm Özell...

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun Beştüşşebap'ta meydana gelen ve 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıyı incelemek üzere oluşturduğu alt komisyon, raporunu tamamladı. Raporda insanlık dışı katliamın terör örgütü tarafından gerçekleştirildiği kanaatine ulaşıldığı belirtilirken, Komisyon Sözcüsü Abdurrahman Kurt, bu kanaatin mağdurların ifadesine dayalı olduğunu ancak kesin bir hüküm özelliği taşımadığını söyledi.

Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde 29 Eylül Cumartesi günü köylüleri taşıyan bir minübüse gerçekleştirilen ve 12 vatandaşın hayatını kaybettiği terör saldırısı ile ilgili incelemelerde bulunmak üzere TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu tarafından oluşturulan alt komisyon raporunu tamamladı. Alt komisyon tarafından hazırlanan rapora ilişkin Meclis'te bir açıklama yapan Komisyon Sözcüsü ve AK Parti Diyarbakır Milletvekili Kurt, yaptıkları incelemelerin bir gözlem olarak ortaya çıktığını ve bu gözlemlerden

oluşan 10 maddelik bir tespiti ortaya koyduklarını ifade etti. Hazılanan raporun sıralanan 10 madde şöyle:

"1- Olayın ardından köy sakinlerinin acılı, tedirgin oldukları, devletin kendilerine sahip çıkma isteğini dile getirdikleri gözlenmiştir.

2- Alt komisyon üyelerinin ve Beytüşşebap Cumhuriyet Başsavcısı'nın köy sakinlerinden aldığı ifadelerde ayrıntıda bazı küçük farklılıklar olsa da tutarlılık olduğu görülmüştür. Tüm ifadelerde saldırının PKK terör örgütü tarafından gerçekleştirildiği kanaati dile getirilmiştir.

3- Olayın tanıkları tarafından verilen ifadelerde de gördükleri birkaç saldırganın, bildikleri PKK militanı kılığına benzer giyindikleri yer almıştır.

4- Olay gününden önceki günlerde köy civarında başka minübüsler dolaştığı iddiası araştırılmış, ancak inceleme sonucunda olaydan önceki günlerde köy civarında olağandışı herhangi bir olayın izlendiğine dair bilgi edinilememiştir.

5- Olay gününden önceki günlerde dağlardaki hayvan sürülerinin sanki planlı bir olayın çobanlarca görülmesinin engellenmesi için kimliği meçhul kişilerce köye indirildiği iddiası araştırılmış, ancak süt sağma işlemlerinin her yıl olduğu gibi Ramazan ayında bu yıl da köyde, diğer aylarda ise sürünün bulunduğu yerde yapıldığı, saldırının yapıldığı günde de sürünün köyde olduğu ve olay günü köyde olmasının olağan bir durum olduğu belirtilmiştir.

6- Olay yerinde konserve kutusu, pet şişe, çekirdek kabuğu vb. kalıntılarının olduğu iddia edilmişse de bu iddiaların gerçek olmadığını köylüler ifade etmiştir. Olay yeri inceleme raporunda da bu tür bulgulara yer verilmemiştir.

7- Faillerin maskeli oldukları iddiası, saldırıdan yaralı kurtulan Memduh Acer ve Erdal Acer tarafından doğrulanmamış, Memduh Acer saldırganların maskesiz olduğunu söylemiştir. Ayrıca Memduh Acer saldırganların sarı, alt kısmı şalvar, üst kısmı mont şeklinde elbise giydiklerini belirtmiştir.

8- Olay yeri inceleme raporu değerlendirilmiş, gözlemlerimizle karşılaştırılmış, ayrıntılı bir rapor düzenlendiği görülmüştür. Olay yeri incelemesi sırasında toplanan deliller balistik incelemeye alınmış, köylülerin kullandıkları silahlar da emniyet güçleri tarafından kullandırılarak, karşılaştırma amacıyla onların kalıntılarının da balistik incelemeye gönderildiği tespit edilmiştir. Bu inceleme sürmektedir.

9- Beşağaç Köyü'nde telefon görüşmelerinin yapılamadığı tespit edilmiştir.

10- Beşağaç Köyü'nün konumu itibariyle yeterli güvenlik önlemlerinin alınmadığı, köyün güvenliğinin köyde bulunan korucular ve gönülle korucular tarafından sağlandığı gözlenmiştir."

Raporun sonuç bölümünde ise, "Sonuç olarak araştırmaların sürdürülmekte olduğu, kesin bir kanaate ulaşabilmek için tüm incelemelerin tamamlanması gerektiği, bununla birlikte yerinde yapılan inceleme, tanık ifadeleri, olay yeri inceleme raporu, Beytüşşebap Başsavcılığı, Şırnak Valiliği, Şırnak Jandarma Alay Komutanlığı'ndan alınan bilgiler değerlendirildiğinde, bu insanlık dışı katkilamın terör örgütü tarafından gerçekleştirildiği kanaatine ulaşılmıştır. Soruşturma, araştırma ve incelemeler yetkililerce

titizlikle ve hızla sürdürülmeli ve elde edilen sonuç açıklanmalıdır. Beşağaç Köyü'ne telefonla görüşme olanağı hızla sağlanmalıdır. Beşağaç Köyü'nün güvenliğinin sağlanması için gerekli tedbirler alınmalıdır" denildi.

Öte yandan, raporda DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal'ın karşıt görüşüne de yer verildi. Birdal'ın karşı görüş metninde şunlar belirtildi:

"Öncelikle köyde korku ve kaygının hakim olduğu görülmüştür. Serbest ve güvenlik bir ortamda inceleme yapma olağan bulunamamıştır. Başta Memduh Acer olmak üzere ifadelerde bir çelişki ve uzlaşmazlık görülmüştür. Görüşmeler sırasında hakim olan korku ve kaygı nedeniyle kimi köylüler, sözlü açıklamalar yerine tarafıma yazıyla not iletmişlerdir. İletilen notta diğer anlatımları doğrulamayan bilgilere yer verilmiştir. Yetkililerle yapılan görüşmelerde bir kanaat bildirmelerine karşın, ikna edici bir delil ve

belge sunamamışlardır. Gerekli inceleme süreci tamamlanmamış olmasından ötürü olayın faillerine ilişkin kesin bir kanaate varamadığını belirtiyorum."

"KESİN HÜKÜM YOK, MAĞDURLARIN İŞARET ETTİĞİ BU"

Komisyon Sözcüsü Kurt, raporla ilgili açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Akın Birdal'ın karşı görüşünde yer alan ifadelerle ilgili bir soru üzerine Kurt, Akın Birdal'ın ifadelerinin aslında bir karşı görüş olmadığını kaydetti. Köylülerde korku ve kaygının bulunduğunun doğru olduğunu dile getiren Kurt, böyle bir durumda başka bir duygu oluşamayacağını kaydetti. İfadelerde çok derin çelişkiler bulunmadığını belirten Kurt, ifadelerin genel olarak birbiren yakın olduğunu

söyledi. Kurt, "Akın beyin söyledikleri karşı tez değil, bizim söylediklerimizi teyit ediyor" diye konuştu.

Kurt, raporda saldırının terör örgütü tarafından gerçekleştirildiği kanaatine varıldığı yönünde ifade bulunduğunu hatırlatılması üzerine, delillerin henüz ortaya çıkmadığını ve açıklanmadığını hatırlatarak kanaatlerden hüküm oluşamayacağını bildirdi. Kesin kanaatin ancak kesin deliller ortaya çıktıktan sonra ifade edilebileceğini söyleyen Kurt, köydeki mağdurların ifadelerinin, terör örgütü PKK'yı işaret ettiğini dile getirdi. Kurt, "Olay yerinde yaptığımız incelemeler sonrasında köy mağdurlarının işaret

etitiği şey bu" diye konuştu. Kurt, metinde ifade edilen kanaatin bir hüküm olmadığını, mağdurların ifadesi ile ortaya çıktığını belirterek, "Kesin bir hüküm yok" dedi. Raporda yer alan, 'araştırmaların sürdürülmekte olduğu, kesin bir kanaate ulaşabilmek için tüm incelemelerin tamamlanması gerektiği' ifadelerine katıldığını kaydeden Kurt, saldırının kim tarafından yapıldığı konusunda kesin bir kanaat ise bulunmadığını açıkladı.

(ZÇ-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

Mourinho Fenerbahçe'ye gelecek mi? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu, kaç kere şampiyon oldu? Galatasaray kaç şampiyonluğu var? Ligin bitmesine kaç hafta kaldı 2024? Survivor 3. eleme adayı kim oldu? 7Mayıs Survivor potada kimler var? Fenerbahçe başkanlık seçimi ne zaman 2024? 7 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 7 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 7 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Rasim Ozan Beyaz Futbol'da neden yok, Beyaz TV'den ayrıldı mı? 7 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 7 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 7 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 7 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 7 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title