Haberler

Son Dakika! Kısa çalışma ödeneği ve işten çıkarma yasağı iki ay daha uzatıldı

Güncelleme:

Son dakika! Milyonlarca çalışan ve işvereni ilgilendiren kısa çalışma ödeneği ve işten çıkarma yasağı, 17 Ocak'tan itibaren iki ay daha uzatıldı.

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre hem işten çıkarma yasağı hem de kısa çalışma ödeneği 17 Ocak 2021'den itibaren 2 ay uzatıldı. İki uygulama da daha önceden 17 Kasım tarihinde iki ay uzatılmış,17 Ocak tarihine ertelenmişti. İşten çıkarma yasağı ve kısa çalışma ödeneği 16 Nisan 2020'de Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın imzasıyla İş Kanunu'na geçici olarak eklenmişti.

Karar şu şekilde yer aldı: "4857 sayılı İş Kanununun geçici 10'uncu maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında belirtilen sürelerin 17 /01/2021 tarihinden itibaren iki ay uzatılmasına mezkur Kanunun geçici 10'uncu maddesinin dördüncü fıkrası gereğince karar verilmiştir"

İŞTEN ÇIKARMA YASAĞI HANGİ DURUMLARDA GEÇERSİZ?

Çalışanının işten ayrılışını, SGK'ya bildiren işyerleri fesih türüne göre kod seçmek zorunda. İstifa için '03', işçinin haklı nedenle feshi için '25', işverenin haklı nedenle feshi için '29' ve işyeri kapanması için '17' nolu kodlar seçiliyor. Ve bu kodlar fesih yasağı kapsamına girmeyen durumları da ifade ediyor.

Fesih kapsamına girmeyen durumlar:

  • İş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi,
  • Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller,
  • İşverenin faaliyetinin sona ermesi,
  • İşin sona ermesi halleri dışında.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Cumhurbaşkanlığı Kararıyla 30 Haziran öncesi başvuruda bulunmayan işyerlerinin de başvuru yapabilmelerinin sağlandığını belirten Bakan Selçuk, "Koronavirüs nedeniyle 30 Haziran tarihine kadar Kısa Çalışma Ödeneğine başvurmayan işyerlerimiz 31 Aralık 2020 tarihine kadar İŞKUR'a başvurmaları durumunda 1 Aralık 2020 tarihinden sonraki dönem için 3 ay süreye kadar Kısa Çalışma Ödeneğinden yararlanabilecekler" açıklamasında bulunmuştu.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Haberler Son Dakika

Bakmadan Geçme

İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! KIZILCIK ŞERBETİ İZLE | Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Kızılcık Şerbeti fragman izle! ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne? Yalı Çapkını 67. bölüm 2. fragman canlı izle! Yalı Çapkını Seyran'a ne oldu? LİLA Kağıt kurucusu kimdir? Lila Kağıt sahibi Abdullah Öğücü kimdir? Lila Kağıt halka arz oldu mu? Lila Kağıt katılım endeksine uygun mu? HALKA ARZ TAKVİMİ 26 Nisan hangi burç? 26 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 26 Nisan tarihi hangi burç olur?
500

Yorumlar (22)

vatandaş:

kaybettim arkadaş umudumu hayallerimi insanlara güvenimi devlet baba büyüktü bir zamanlar şimdi işverenle el ele vermiş işçiye zulüm ediyorlar ama görmüyorlar görmüyorlar. . . .

191
1
yanıtYanıtla
Apollo:

Hande ordan deprem parasını memurun maaşı olarak veren bir devlet vardı. Normal zamanlarda hastane, ilaç kuyrukları vardı. Öğretmene şu anki asgarî ücret kadar maaş veren bir devlet vardı. Şimdi tüm sağlık hizmetleri ücretsiz. Yurtdışından vatandaşını ücretsiz ambulans ile getiren bir devlet var. Tabi ki eksikler var. Ama nankörlük başka bir şey herhalde!

yanıt2
yanıt158
Mardinli:

Zamanında beklentilerim vardı. Artık onlarda kalmadı yaşıyoruz işte.

yanıt141
yanıt0
isimsiz:

mayıs ayından beri hem sigorttan yok hemde tam gün çalısıyorum kanu hakımızı dile getirdigimiz zaman istafa edin o zaman deniliyor hem biz işçilerin sırtına yüklenin bakalım

174
1
yanıtYanıtla
Ben:

Sıkayet edın bırlık olup ssk onemlı emeklılıgın uzar

yanıt0
yanıt0
MURAT K.:

Devletin verdiği yasaktan dolayı bir iş günü etkilenen iş veren hafta içi 1, 5 saat fazla çalıştırıyor. Bunlara ne destek vereceksin nede gözünü açtıracaksın. Denetleme zaten hak getire hiç bir şeyde kesin yargı yok. Tek söyledikleri işveren isterse yapabilir o isteyecekse siz ne güne duruyorsunuz anlamış değilim!

166
1
yanıtYanıtla
Erhan:

Gel sana gösterim nasıl millet çatır çutur işten çıkartıyor

163
2
yanıtYanıtla
kral:

mayıs ayından beri sgk eksik yatıyor ama işe hergün geliyoruz. iş yerimden ssk hakkımın yarısı gidiyor. olan biz çalışanlara oluyor. devlet de işsizlik maaşı vermeme adına süreci uzatıyor da uzatıyor.

156
1
yanıtYanıtla
Ben:

Sıkayet et

yanıt0
yanıt0
lazoğli:

ya çıkarmak isteyen kılıfına uydurup yine çıkarıyor

155
0
yanıtYanıtla
Tüm 22 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title