Haberler

AGİ tamamen kalktı mı? 2022 Asgari ücret indirimi kalktı mı? Asgari geçim indirimi kaldırıldı mı?

Güncelleme:

2022 yılına ilişkin asgari ücret detayları gelmeye devam ederken AGİ tamamen kalktı mı? Asgari geçim indirimi kalktı mı? soruları gündemin merak edilen konuları arasında yer aldı. AGİ kaldırıldı mı? Bilindiği gibi, evli, bekar ve çocuklular için AGİ zammı tablosu değişiklik gösteriyor. Öte yandan, AGİ kalktı mı konusu da netlik kazandı.

Agi tamamen kalktı mı? Asgari geçim indirimi kalktı mı? sorularının yanıtı merak ediliyor. Tüm çalışanların eşit şekilde asgari ücret kadar vergiden muaf olmasını düzenleyen madde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.

AGİ TAMAMEN KALKTI MI?

Agi, asgari ücrete yapılan zammın ardından kabul edilen düzenleme ile kaldırıldı. ... Çalışanların maaşlarının asgari ücret kadar Gelir ve Damga Vergisi'nden muaf olmasını içeren teklifin kanunlaşmasıyla AGİ kalktı. Uygulama alanı kalmayan Asgari Geçim İndirimi (AGİ) asgari ücret üzerinde alanlara da verilmeyecek.

Son gelişmelerin ardından brüt 5 bin liraya kadar olan kısımdan alınan vergi sıfır olacak. Asgari ücrette vergiden muaf tutulmasının ardından, 3'üncü maddede verilen önerge ile ücretlerden 'Asgari Geçim İndirimi' kaldırıldı. Teklif ile maddenin yasadan tamamen kaldırılması öngörüldü.

Ocak ayı itibarı ile geçerli olacak yeni asgari ücret, geçtiğimiz hafta itibarı ile açıklandı. Asgari ücret ile beraber 2022 AGİ zammı tablosu da en çok merak edilenler arasında yeni aldı. Bilindiği üzere, her yıl, AGİ zammı hesaplama tablosu bekar, evli ve 1, 2, 3, 4, 5 çocuklular için değişiklik gösteriyor. Öte yandan, 2022 itibarı ile Asgari Geçim İndirimi ile ilgili yeni bir değişiklik de oldu.

AGİ KALKTI MI?

Net asgari ücretin içinde AGİ var mıydı?

2021 yılı için 2825.90 TL olarak uygulanan net asgari ücretin içinde bekâr işçi için uygulanan AGİ de yer alıyor. AGİ hariç tutulduğunda gerçek net asgari ücret 2557.59 TL tutarındadır. Başka bir ifadeyle AGİ uygulaması olmasaydı net asgari ücret 2557.59 TL olacaktı.

AGİ olmasaydı 2021'de gerçek net ücret ne olacaktı? (TL)

  • Brüt asgari ücret 3577,50
  • Sigorta primi işçi payı (% 14) 500,85
  • İşsizlik sig. primi işçi payı (% 1) 35,78
  • Gelir vergisi (% 15) 456,13
  • Damga vergisi (0,759) 27,15
  • Kesintiler toplamı 1019,91
  • Net asgari ücret 2557.59
  • İşveren sigorta primi 554,51
  • İşveren işsizlik sig. Primi 71,55
  • İşverene toplam maliyet 4203,56

Kanun teklifinin görüşmeleri sırasında, asgari ücretle ilgili maddeler, değişiklik önergeleriyle yeniden düzenlendi. Asgari ücretin vergiden muaf tutulmasını düzenleyen maddenin kapsamı genişletildi.

Bu çerçevede; tüm ücret ve maaş alanları da kapsayacak şekilde, 18,5 milyon memur ve işçi asgari ücret kadar kısmın vergi dışı ve damga vergisinden istisna edilmesine ilişkin önerge kabul edildi. Böylelikle; brüt 5 bin liraya kadar olan kısımdan alınan vergi sıfır olacak.

Asgari ücrette vergiden muaf tutulmasının ardından, 3'üncü maddede verilen önerge ile ücretlerden 'Asgari Geçim İndirimi' kaldırıldı.

Gelir Vergisi Kanunu'nun 32'nci maddesi ile düzenlenen Asgari Geçim İndirimi kapsamında, asgari ücret alanların vergilendirilen ücretlerinin bir bölümü çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eşi, çocuk sayısı, nafaka verilenler ve bakmakla mükellef olduğu kişilerin sayısına göre belirlenerek çalışana geri ödeniyordu. Teklif ile maddenin yasadan tamamen kaldırılması öngörüldü.

Şimal Güdüm
Haberler.com - Gündem

Asgari Ücret Asgari Ücret AGİ AGİ Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title