Haberler

Merkez Bankası'ndan zorunlu karşılık kararı! Oranlar değişti

Güncelleme:

Merkez Bankası, bankaların tabi olduğu zorunlu karşılık uygulamasında değişiklik yaptı. Faiz artışı sonrası sinyali verilen uygulamada; Türk lirası zorunlu karşılık oranı, vadesiz, 1 ay ve 3 aya kadar vadeli hesaplar için yüzde 4'ten yüzde 6'ya çıkarıldı. Yabancı parada ise vadesiz ve 1 yıla kadar vadeli hesaplarda yüzde 17'den 19'a çıkarıldı.

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Merkez Bankası, bankaların tabi olduğu zorunlu karşılık uygulamasında yabancı para ve TL cinsinden, vadesiz ve kısa vadeli mevduatı 2'şer puan artırdı. Buna göre; Türk lirası zorunlu karşılık oranı, vadesiz, 1 ay ve 3 aya kadar vadeli hesaplar için yüzde 4'ten yüzde 6'ya çıkarıldı. Yabancı para zorunlu karşılık oranı, vadesiz, 1 yıla kadar vadeli hesaplarda yüzde 17'den yüzde 19'a çıkarıldı.

MERKEZ BANKASI, FAİZ ARTIŞININ ARDINDAN DEĞİŞİM SİNYALİ VERMİŞTİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 475 baz puan faiz artışına karar verilen Kasım ayı Para Politikası Kurulu toplantısının özetlerini yayımlamış ve özetlerde zorunlu karşılık düzenlemesine ilişkin değerlendirmeler öne çıkmıştı. Kasım ayı Para Politikası Kurulu toplantı özetlerine göre; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) zorunlu karşılık düzenlemesinde değişikliğe ihtiyaç duyulduğunu belirtmişti.

Toplantı özetlerinde "Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini artırmak için zorunlu karşılık düzenlemesinde değişiklik ihtiyacı olduğunu değerlendirmiştir." ifadeleri yer almıştı.

ZORUNLU KARŞILIK NEDİR?

Zorunlu karşılık, zorunlu karşılık oranı ya da munzam karşılık; mevduat kabul eden bankaların bu mevduatlara karşılık olarak Merkez Bankası'nda bulundurmak zorunda oldukları mevduatların oranıdır ve bu oran Merkez Bankası tarafından kararlaştırılır.

Merkez Bankası'ndan zorunlu karşılık kararı! Oranlar değişti

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Merkez Bankası Haberler

500

Yorumlar (20)

Bu iş sadece bankayı ilgilendiriyor:

Zorunlu karşılık, bankadaki hesaplardaki paranın belli kısmının bir kenara ayrılmasıdır. Yani önceden yüzde dördünü kullanamazdınız. Şimdi yüzde altı kullanamazsınız. Böylece banka daha az kredi verir. Sıkı para politikası uygulanmış olur.

25
5
yanıtYanıtla
Mustafa:

Ulke yararina olan hersey guzel olur isallah

10
5
yanıtYanıtla
NERON:

MUSTAFA AÇ GÖZÜNÜ ARTIK.

yanıt2
yanıt2
Menzilin gülü:

Merkez bankası sağlık bakanlığı aile bakanlığı içişler bakanlığı tarım bakanı başarısız değişmeli

5
6
yanıtYanıtla
Tarım bakanı:

Ekmeğimle oynama oyarım seni

yanıt9
yanıt2
Tt:

Iste kagit üzerinde masal anlatiyorlar, üretim olmadikca ne yapsaniz bos ordan alip Diger tarafta koyuyonuz sadece görüntü millet aç

7
3
yanıtYanıtla
FLV:

Anladığım kadarıyla bu bankaları zor durumda bırakacak.

8
2
yanıtYanıtla
VEZIR:

ZENGIN HERTULU YOLUNU BULUYOR. . . ALTINDA . . DOLARLA KAZANANLAR . . SIMDI KOY BANKAYA PARAYI BIDE FAIZDE KAZAN OHHH. . NEGUZEL ULKE . . YIL SONU MAASLARA YAPILAN ZAMLARI GORUCEZ BAKALIM . . FAKIR IYICE FAKIRLESSIN YAZIK. . .

4
2
yanıtYanıtla
Şimdi ne olacak:

Kredi çekenlerin zararına olacak ((((

1
4
yanıtYanıtla
El patron:

Artik ne yaptiklarini bilmiyorlar. Hani faiz dusecekti?

4
1
yanıtYanıtla
Tüm 20 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title