Haberler

Yeni Doğan Bebeklere 'İşitme' Taraması

Sağlık Bakanlığı, Yeni Doğan Bebeklerde İşitme Kaybı Olup Olmadığının Belirlenmesi Amacıyla Tarama Programı Başlattı. Yılda Bin Doğumun Üzerinde Doğum Gerçekleşen Hastanelerde 'Yenidoğan İşitme Taraması Ünitesi' Kurulacak.

Sağlık Bakanlığı, yeni doğan bebeklerde işitme kaybı olup olmadığının belirlenmesi amacıyla tarama programı başlattı. Yılda bin doğumun üzerinde doğum gerçekleşen hastanelerde 'Yenidoğan İşitme Taraması Ünitesi' kurulacak.

Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeye göre, 'Yenidoğan İşitme Taraması Programı', işitme kaybıyla doğan ya da doğum sonrası dönemde işitme kaybı ortaya çıkan çocuklarda işitme kaybının çocuğun konuşma gelişimini etkilemeden, psikolojik ve sosyal açıdan sağlıklı bir birey olarak toplumdaki yerini almasını sağlayacak şekilde erkenden saptanması ve bu konuda sağlık personelinin ve toplumun bilinçlendirilmesi için planlandı. İşitme kaybının saptanması bakımından en kritik dönemin 'yeni doğan dönemi' olduğu belirtilen genelgede, yenidoğan her bin bebekten 1-3'ünün ileri derecede işitme kaybı ile doğduğuna işaret edildi. Çocukluk döneminde geçirilen hastalıklar, kulak enfeksiyonları, kazalar ve kullanılan bazı ilaçlar nedeniyle bu oranın yüzde 6'ya kadar çıktığına işaret edilen genelgede, Türkiye'de yıllık bin 800 bebeğin işitme kaybı ile doğduğu, ancak bunların erken ve zamanında tespiti konusunda sorunlar yaşandığının belirlendiği ifade edildi.

Tarama programı kapsamında 26 ildeki 39 hastanede 'Yenidoğan İşitme Taraması Ünitelerinin' kuruluşunun tamamlandığı ve işitme taramasına başlandığı belirtilirken, hedefin 81 ilde binin üzerinde doğumun gerçekleştiği tüm hastanelerde doğan her yenidoğana daha taburcu olmadan işitme taraması testlerini uygulamak olduğu vurgulandı.

(ZÇ-ÖK-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title