Haberler

Tüzmen: "500 Milyar Dolar İhracat Hedefine Kilitlendik"

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 2023 Yılı İçin Belirledikleri '500 Milyar Dolar' İhracat Hedefine Kilitlendiklerini Bildirdi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 2023 yılı için belirledikleri ''500 milyar dolar'' ihracat hedefine kilitlendiklerini bildirdi.

Tüzmen, yaptığı açıklamada, 2006 yılı başında belirlenen 79 milyar dolar ihracat hedefini 6 milyar dolar aşacaklarını belirtti.

Kürşad Tüzmen, ''2006 ihracat hedefini yüzde 7 aşmış durumdayız. Yıl sonu ihracatımız 85 milyar dolar olacak. Bu yaşanan bütün sıkıntılara rağmen ihracatımızın gösterdiği büyük bir başarıdır'' dedi.

İhracatçıların son yıllarda gösterdiği başarıyı önümüzdeki yıllarda da sürdüreceklerine inandığını kaydeden Bakan Tüzmen, şunları söyledi:

''2010 yılı için 100 milyar dolar ihracat hedeflemiştik. Bu hedefe 2008 yılının ilk yarısı içinde ulaşacağız. Yani 2010 hedefini 1,5 yıl öne almış durumdayız. Türkiye ihracatı öğrenmiştir. Bütün ihracatçılarımızla, ihracat için çalışan kamu ve özel sektör kuruluşlarımızla 2023 yılı için belirlediğimiz 500 milyar dolar ihracat hedefine kilitlenmiş durumdayız. Diğer hedeflerimizi başardığımız gibi bunu da başaracağız.

500 milyar dolar hedefini gerçekleştirmek için alt yapı çalışmalarımızı hızlandırdık. Bu hafta içinde önümüzdeki 3 yılda izleyeceğimiz stratejik planımızı açıklayacağız.''

Son günlerde herkesin cari açığı konuştuğuna dikkat çeken Bakan Tüzmen, cari açığın panzehirinin ihracatı artırmak olduğunu ifade etti.

Bakan Tüzmen, görüşlerini şöyle açıkladı:

''Dünya Ticaret Örgütünün (DTÖ) aldığı kararlar uyarınca bütün ülkeler pazara giriş engellerini yavaş yavaş kaldıracaktır. Bu da büyük bir pazar rekabeti yaratmaktadır. Biz de bu rekabete hazırlanıyoruz. O nedenle markalaşmaya yöneldik. Ucuz fiyat politikasından, kaliteli mal yüksek fiyat politikasını benimsedik. Şimdi bütün gücümüzle bu politikayı uyguluyoruz. İhracatçımızı buna göre hazırlıyoruz. Bunu başardığımız ve ihracatımızı arttırdığımız sürece cari açık sıkıntısı çekmeyiz. Onun için (cari açığın panzehiri ihracattır) diyoruz. Türk ihracatçısı bu bilinçle hareket etmektedir.''

Cari açığın bir başka panzehirinin de yurt dışı müteahhitlik olduğunu belirten Bakan Tüzmen, Türk müteahhitlik sektörünün yurt dışında gösterdiği başarının da cari açığın azalmasına, kontrol edilebilir olmasına önemli katkılar sağladığını bildirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title