Haberler

TBMM Genel Kurulu

CHP'nin, yargının sorunlarıyla ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını içeren grup önerisi kabul edilmedi.

CHP'nin, yargının sorunlarıyla ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını içeren grup önerisi kabul edilmedi.

CHP, TBMM Danışma Kurulu'nun toplanamaması üzerine önerisini Genel Kurul'a taşıdı. CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, öneri üzerinde yaptığı konuşmada, yargının tarafsız ve bağımsız olması, yargılama sürecinin hukukun üstünlüğü ve insan hakları temelinde tamamlanmasını beklediklerini, ancak bugün Türkiye'de tam tersi bir durum yaşandığını savundu.

Yargının şaşırtan bazı emsal kararlarının olduğunu, buna örnek olarak Zahit Akman ile ilgili "3 aydan fazla tutukluluk ceza olur" kararını gösteren Oran,

"Yargı herkes için eşit olmalı. Fatih Hilmioğlu 4 yıldır tutuklu, cezaevinde evladını kaybetti, kendisine eziyet edildi, hastalığıyla ilgili raporlara rağmen tutuklu. Balbay ile Haberal da 5 yıldır tutuklu. Başbakan ile ilgili dokunulmazlık dosyalarında, dolandırıcılık ve kalpazanlık iddiaları var. Masumiyet karinesi herkes için vardır. Başbakan için masumiyet karinesi neyse, Hilmioğlu için de odur" diye konuştu.

Oran, 10 yıldır hukukun geldiği durumun ortada olduğunu, tutuklu sayısının 60 binden 138 bine çıktığını belirterek, "Ortada sorun var, bunu birlikte çözmek zorundayız. Size el uzatıyoruz, gelin bu eli tutun" dedi.

AK Parti Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin, CHP'nin Türkiye'yi "en fazla tutuklu gazetecinin olduğu ülke" olarak dünyaya şikayet ettiğini söyledi. Doğrudan şiddete bulaşmış kişilerin gazeteci olarak görülmesinin, geçmişte başka çevreler için yapıldığını ileri süren Bilgin, tutukluluğun makul sürelere indirilmesi için kendi dönemlerinde önemli çalışmalar yapıldığını anlattı.

MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, öneri lehinde yaptığı konuşmada, Türkiye'de bugün gelinen noktada "adalet mülkün temelidir" sözünün korunmadığını, Meclis'in çoğunluğun mahkumu durumuna getirildiğini ileri sürdü. Uzunırmak, "Bilginin, kuralların, samimiyetin olmadığı, siyasetin şov olduğu, yalan, riya ve iftiranın hakim olduğu Türkiye'yi yaşıyoruz. Adalet hüküm sürmüyor, gücü yeten yetene" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın milliyetçilikle ilgili sözlerine işaret eden Uzunırmak, "Dinsel milliyetçiliğe karşıyım demek yalanın daniskasıdır. Hitler ırkçıdır, milliyetçi değildir. Irkçılık ile milliyetçiliği karıştırmayın. İslamdan kaynağını alan milliyetçiliği savunuyoruz" dedi.

AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can ise kimsenin adalette imtiyaz talep edemeyeceğini, ancak adil yargılama talep edebileceğini belirterek, yargı paketlerinden istenen amaca ulaşıldığını, iş yükünün azaldığını söyledi. Can,

"Demek ki iyi yoldayız" dedi.

Konuşmaların ardından CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

Genel Kurul'da daha sonra, sağlıkta kamu özel ortaklığını öngören yasa tasarısının görüşmelerine geçildi.

Muhabir: Melda Çetiner

Yayıncı: Sefa Salantur - TBMM

Kaynak: AA / Güncel

Fatih Hilmioğlu Ali Uzunırmak Umut Oran Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title