Haberler

Soma'da 2 Bin 850 Madenci İşten Çıkarıldı

Türkiye Maden İş Genel Başkanı Akçul: "Dün akşam itibariyle Eynez ocağından 2 bin 250, Atabacası’ndan da 600 işçi olmak üzere toplam 2 bin 850 maden emekçisini işten çıkardı" "Soma Kömürleri'nin işlettiği ocakların asıl sahibi konumundaki TKİ, üç ocaktan işletmeye elverişli gördüklerini, iş güvenliğini.

MANİSA (AA)- Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Türkiye Maden-İş) Genel Başkanı Nurettin Akçul, işletme hakkı Soma Kömürleri AŞ'ye ait olan ve 301 maden işçisinin ölümüyle sonuçlanan facianın yaşandığı Eynez ocağı ile aynı şirket tarafından işletilen Atabacası ocağından toplam 2 bin 850 madencinin işten çıkarıldıklarını bildirdi.

Akçul, yaptığı yazılı açıklamada, işletme hakkı Soma Kömürleri'ne ait olan ve 13 Mayıs 2014'te 301 maden çalışanının yaşamını yitirdiği facianın yaşandığı Eynez ocağı ile aynı şirket tarafından işletilen Atabacası ocağında toplu işten çıkarma yapıldığını belirtti.

Örgütlü bulundukları işletmede yapılan işten çıkarmaların maden faciasının ardından sosyal bir facia niteliği taşıdığını ifade eden Akçul, şunları kaydetti:

"Sendikamızın örgütlü olduğu Soma Kömürleri AŞ'de işveren, dün akşam itibariyle Eynez ocağından 2 bin 250, Atabacası'ndan da  600 işçi olmak üzere toplam 2 bin 850 maden emekçisini işten çıkardı. Bu toplu işçi kıyımı, maden faciasının ardından Soma'da adeta bir sosyal facia oldu.'

-"Ocakları TKİ işletsin" önerisi

Akçul, hem işçilerin mağduriyetini giderilmesi hem de yaşanan sosyal facianın önüne geçmek için hükümetin bazı acil tedbirleri hayata geçirmesi gerektiğini dile getirerek, şu önerilerde bulundu:

"Soma Kömürleri'nin işlettiği ocakların asıl sahibi konumundaki Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) üç ocaktan işletmeye elverişli gördüklerini, iş güvenliğini tam ve eksiksiz olarak sağladıktan sonra kendisi işletmeye açmalı, işten çıkartılan işçileri bu ocaklarda istihdam etmelidir. Zaten TKİ asıl işveren olarak bu ocaklar ve ocaklarda çalışan işçilerden sorumludur. Bu sorumluluğun gereğini yerine getirmelidir."

İşletme hakkı alt işveren olarak Soma Kömürleri A.Ş'ye devredilen ocakların işletilemez durumda olması halinde ise tüm işçilerin TKİ'nin bizzat işlettiği kamu maden ocakları öncelikli olmak üzere istihdam edilmesi gerektiğini savunan Akçul, işten çıkarılan madencilerin ihbar ve kıdem tazminatlarının acilen ödenmesini ve işçilerin borçlarının ertelenmesini de talep etti.

Akçul, sendika olarak işten çıkarılan tüm madencilerin hak ve hukukunu korumakta kararlı olduklarını belirterek, "Maden faciasının ardından sosyal bir facia yaşanan Soma Kömürleri'nde yasal ve sosyal yükümlülükleri çerçevesinde sorumlu kuruluş ve bakanlıkları harekete geçirmeye çağırıyoruz" ifadesini kullandı. - İzmir

Kaynak: AA / Güncel

Eynez Soma Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title