Haberler

Şişe-Cam Eyleminde Mutlu Son

Güncelleme:

Eskişehir'e taşınma kararı alınmasının ardından, işçilerinin yaptığı oturma eylemi son buldu.

Eskişehir'e taşınma kararı alınmasının ardından, Topkapı'daki Şişecam fabrikasında işçilerinin yaptığı oturma eylemi son buldu. Kristal-İş sendikası fabrika temsilcisi, Anadolu Cam Sanayi A.Ş yetkilileri ile yaptıkları görüşmenin olumlu sonuçlandığını açıkladı. İşçilerin tüm haklarıyla birlikte noter huzurunda yapılacak çekilişle 11 fabrikada çalışacakları açıklandı.

Topkapı'da bulunan Şişecam fabrikasının 31 Aralık'ta Eskişehir'e taşıma kararının alınmasının ardından işçiler eyleme başlamıştı. Fabrika bahçesinde çadır grup 2 haftadır burada eylemlerine devam eden işçilere müjdeli haber akşam saatlerinde geldi. Milletvekillerinin de destek verdiği işçilerin temsilcisi Kristal-İş sendikası fabrika temsilcisi, Anadolu Cam Sanayi A.Ş yetkilileri ile yaptıkları görüşmenin olumlu sonuçlandığını açıkladı. İşçilerin tüm haklarıyla birlikte noter huzurunda yapılacak çekilişle 11 fabrikada çalışacakları açıklandı. İşçiler fabrika önündeki eylemlerini de sona erdirdi

Kristal-İş Sendikası Topkapı Şişecam Fabrikası Baş Temsilcisi Sinan Uçar, 14 gün boyunca bir direniş sergilediklerini söyleyerek, geçen bu sürede çeşitli görüşmeleri yapıldığını belirterek, "Kristal-İş sendikası yetkililerimiz ve Şişecam yöneticilerimiz bir araya gelerek bu işin neticilenmesine karar verdik ve imza attık. Aslında çok zor bir mücadeleden geçtik. Bu sadece Topkapı işçisinin mücadelesi değildi. Şunu öğrendik ki, sırtımızda Topkapı işçisi ve ailesi dışında Türkiyede direnişte olan hakları ezilen tüm işçilerin sorumluluğunu üstlenmişiz bunu öğrendim" dedi.

14 GÜNDÜR KISIR BİR İNATLAŞMA VARDI

Aldıkları hakların küçümsenmeyecek haklar olduğunu vurgulayan Uçar, "Şişecamda son 8-10 yıldır kapanan işletmelerde uygulanan bir sistem vardı. Kapanan işletmelerin çalışanları işe giriş ücreti dediğimiz bir ücretle mevcut hakları sıfırlanarak diğer fabrikalara gitme olanağı sağlanıyordu. Biz buna haykırdık ve isyan ettik bizim şartlarımız buna el vermiyordu, buna ilk önce biz inandık sonra kamuoyu ve bizi destekleyen herkes inandı. İşverenizimizle bugün oturduk, işverenizmde bu konuda sağ duyulu bir adım attı. Aramızda 14 gündür kısır bir inatlaşma vardı. İşçilerin sesine ailelerinin ve çocuklarının sesine kulak vererek onlarda olumlu bir adım attı" diye konuştu.

KURA SONUCU FABRİKALARA DAĞILACAĞIZ

Kazandıkları hakları anlatan Uçar,"Yaklaşık 250 arkadaşımız Eskişehir fabrikasına diğer arkadaşlarımızında diğer Şişecam bünyesindeki fabrikalara aynı şartlarda dağıtılacak. Fabrikalara dağılım noter huzurunda yapılacak çekilişle belirlenecek. Hangi işçi hangi fabrikaya düştü ise o fabrikanın saat ücreti ile giderek orada iş başı yapacak bir nevi bu direk geçiş oldu. Gelinen bu nokta hiçte küçümsenmeyecek bir noktadır, Tekel eylemlerini göz önüne alınca orada yaklaşık 4 ay bir mücadele verildi ama insanlar mağdur olarak gitti" şeklinde konuştu.

GİDECEĞİMİZ ŞEHİRLEREKİ HAYATA UYUM SAĞLAYACAĞIZ

18 yıldır Şişecam Topkapı Fabrikasında çalışan Ali Sevinç, işveren ve sendika temsilcilerimizin yapılan görüşmede çileri hakkının protokol altına alındığını belirterek, "Direnişimizin son bulmasındaki ana sebep sendikanın iisteklerinin yüzde 80 oranında kabul edilmesidir.Şuanda çalışan işçi arkadaşlarımızın yaklaşık 15-20 yıllık kıdemleri var. bu arkadaşlarımızın bu şehirde bir sosyal çevreleri var, öncelikle bu konuda bir yıkım yaşayacaklar. Biz işçiler olarak işimiz elimizden gitmesin diye sosyal çevremizi feda ettik. Bunda sonra gideceğimiz şehirdeki hayata uyum sağlamaya çalışacağız" dedi.

Kristal-İş Sendikası Topkapı Şişecam Fabrikası Baş Temsilcisi Sinan Uçar ve beraberindeki işçiler fabrika girişine eylem başladığı zaman asılan "Bu iş yerinde cam işçisinin direnişi vardır" yazılı pankartını söktü. Diğer işçiler fabrika önüne kurulan çadırı sökerek eylemlerine son verdikleri gözlenirken, fabrikada eylemin başladığı günden beri beklen çevik kuvvet polisi de fabrikadan ayrıldı. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Anadolu Cam Eskişehir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title