Haberler

Sırp General Mladiç, Karaciç'in Duruşmasında Tanık Olarak Dinlenecek

Eski Yugoslavya topraklarındaki savaş suçlularını ve insanlığa karşı suç işlenen kişileri yargılamak amacıyla 1993 yılında kurulan Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (ICTY) yargılanmasına devam edilen Bosnalı Sırplar'ın eski lideri Radovan Karaciç'in 28 Ocak Salı günü görülecek davasında, ''Bosna Kasabı'' lakaplı eski Sırp General Ratko Mladiç tanık olarak dinlenecek.

Eski Yugoslavya topraklarındaki savaş suçlularını ve insanlığa karşı suç işlenen kişileri yargılamak amacıyla 1993 yılında kurulan Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (ICTY) yargılanmasına devam edilen Bosnalı Sırplar'ın eski lideri Radovan Karaciç'in 28 Ocak Salı günü görülecek davasında, "Bosna Kasabı" lakaplı eski Sırp General Ratko Mladiç tanık olarak dinlenecek.

ICTY Hakimler Konseyi, aynı mahkemede yargılanmasına devam edilen Mladiç'in, Karaciç davasında tanık olarak dinlenmemesi yönünde bir süre önce yapılan başvuruyu reddetti. ICTY Hakimler Konseyi'nin bu kararının ardından Karaciç'in 28 Ocak'ta yapılacak duruşmasında, Ratko Mladiç tanık olarak dinlenecek.

ICTY Hakimler Konseyi Başkanı O-gon Kwon ise yaptığı yazılı açıklamada, Konsey'in Mladiç'in duruşmaya tanık sıfatıyla katılması yönündeki kararın değişmeyeceğini belirterek, "Ayrıca, Mladiç'in de farklı bir davada sanık sıfatıyla yargılandığını gözönünde bulunduracak olursak, Hakimler Konseyi, duruşma boyunca, Karaciç'in yönelteceği sorulara Mladiç'in vereceği cevaplara müdahale etme hakkını elinde bulunduracaktır. Aynı şekilde, Mladiç'in sağlık durumu da gözönünde bulundurulacaktır" ifadelerini kullandı.

-Karaciç, Mladiç'e altı soru yöneltecek

Karaciç'in avukatları, Mladiç'in haklarını koruyabilmek amacıyla, duruşmada Karaciç'in Mladiç'e yönelteceği altı soruyu kamuoyuyla paylaştı.

Karaciç'in, duruşma esnasında Mladiç'e yönelteceği sorular şöyle:

"Srebrenitsa'daki esirlerin öldürüldüğü ya da öldürüleceği konusunda bana hiçbir zaman bilgi vedin mi? Saraybosnalılar'ın devamlı olarak keskin nişancı ve top atışlarına maruz kaldığı konusunda bilgim var mıydı? Saraybosnalılar'ın devamlı olarak keskin nişancı ve top atışlarına maruz bırakılmasının nedenleri nelerdi? Bu nedenler, hiçbir zaman bana aktarıldı mı? Aramızda, Sırp güçlerinin hakim olduğu bölgelerde yaşayan Hırvat ve Boşnaklar'ı bu bölgelerden kovma üzerine bir anlaşma oldu mu?"

Karaciç, "Bosna Sırp Cumhuriyeti Başkanlığı", Mladiç ise "Bosna Sırp Cumhuriyeti Ordusu Komutanlığı" yaptığı dönemde, "soykırım, insanlığa karşı suç işlemek ve savaş kanunlarını ihlal etmek" suçlarından dolayı Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde farklı davalarda yargılanıyor. - Federation of Bosnia and Herzegovina

Kaynak: AA / Güncel

Uluslararası Ceza Mahkemesi Saraybosna Yugoslavya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title