Haberler

Mersin Barosu ve Mersin Nkp'den Suç Duyurusu

Mersin Barosu Başkanlığı, Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili ÇED süreci tamamlanmadan inşaat çalışmalarına başlandığı gerekçesiyle Gülnar Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Mersin Barosu Başkanlığı, Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili ÇED süreci tamamlanmadan inşaat çalışmalarına başlandığı gerekçesiyle Gülnar Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) bileşenleri de bugün savcılığa suç duyurusu dilekçeleri verirken, Mersin Tabip Odası ise dava açacağını duyurdu.

Nükleer karşıtları, Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli beldesinde yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali'ne karşı Mersin Barosu'nun Adliye Sarayı'ndaki hizmet biriminde bir araya geldi. Grup, nükleer santralle ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci tamamlanmadan kazı çalışmalarının başlamasına tepki gösterdi. Düzenlenen basın toplantısında konuşan Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen, Türkiye'de baroların hukuku sonuna kadar savunacaklarını söyledi. Son dönemde yaşanan birçok hukuksuzluk içinde çok önemli bir konu daha olduğunu belirten Antmen, "ÇED sürece dahi tamamlanmadan sadece Mersin, Akdeniz, Anadolu değil tüm Akdeniz havzası ve tüm dünya için tehlikeli bir nükleer santral kurma çabası var. Hukuku katlederseniz insan yaşar fakat doğayı katlederseniz, insanın doğal çevrede yaşama hakkına son verirseniz hukuku uygulayacak insan da kalmaz" dedi.

Mersin Barosu Çevre Komisyonu Başkanı Sevim Küçük ise, Mersin Barosu tarafından 4 Kasım 2013 tarihinde Gülnar Asliye Hukuk Mahkemesi'nden Akkuyu Nükleer Santrali sahasında delil tespiti yaptırıldığını ve dosyaya bilirkişi raporunun ibraz edildiğini anımsattı. Mahkeme tarafından icra edilen keşifte görevli bilirkişilerce yapılan tespitlerin mahkemeye sunulduğunu ifade eden Küçük, bu raporlarda proje alanında iş makineleriyle kazı ve dolgu çalışmaları yapıldığının yer aldığını kaydetti. Çevre Kanunu'nun 10 maddesinde 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı veya Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı' alınmadıkça bu projelerle ilgili onay, izin, teşvik, yapı ve kullanım ruhsatı verilemez; proje için yatırıma başlanamaz ve ihale edilemez" hükmünün yer aldığını belirten Küçük, "ÇED süreci şu anda durdurulmuş olup proje ile ilgili ÇED kararı mevcut değildir ve bu sebeple proje alanında hiç bir işlem yapılamaz. Yapılan her türlü iş ve işlem yasal mevzuata açıkça aykırıdır. ÇED süreci tamamlanmadan ve Çevre Kanunu 15. maddesine göre kanun ve yönetmeliklere aykırı olarak yapılan faaliyetlerin derhal durdurulması, yapılanların derhal düzeltilmesi ve sahanın eski hale getirilmesi, inşaata başlayan ve faaliyette bulunanlar hakkında yine Çevre Kanunu'nun 20. maddesi gereğince idari para cezası kesilmesini ve gerekli adli işlemlerin yapılması gerekmektedir. Bu bağlamda Mersin Barosu Başkanlığı tarafından 24 Ocak 2014 tarihinde Gülnar Cumhuriyet Başsavcılığı'na sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur" diye konuştu.

MERSİN NKP'DEN SUÇ DUYURUSU, TABİP ODASI'NDAN DAVA

Mersin NKP Sözcüsü Sabahat Aslan ise Mersin Barosu'nun hazırladığı dilekçelerle bileşenler olarak savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdi. Akkuyu projesinin halka rağmen yapılamayacağını vurgulan Aslan, "Mersin iradesi çok güçlüdür ve Akkuyu Nükleer Santrali'ni yaptırmamaya kararlı. Bu kararını bugün bir kez daha ispat etmiş olacak" ifadelerini kullandı.

Nükleer santralin gelecekte tüm canlıların yok olması anlamına geldiğini öne süren Mersin Tabip Odası Başkanı Galip Kırıcı da, "Atıkların dahi nasıl götürüleceğinin bilinmediği, bir sürü bilinmezliklerin karşısında bizlerin sağlık örgütü olarak sessiz durmamız mümkün değil. Çünkü insanın genetiğini bozuyor, kanser tehdidi oluşturuyor. Mersin Tabip Odası olarak biz de nükleer santralin yapılmasına ve ÇED raporuna karşı dava açacağız" şeklinde konuştu. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Cumhuriyet Başsavcılığı Alpay Antmen Büyükeceli Gülnar Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title